Coronalösningar: Novia i Vasa startade intern praktikfabrik


Raoul Kyrönlahti och Magdalena Marttila studerar båda på Novia i Vasa, Kristian Blomqvist är prefekt vid yrkeshögskolan. De är alla nöjda med hur högskolans interna praktikfabrik fungerat. Foto: Jennifer Granqvist.
Yrkeshögskolan Novia i Vasa miste flera praktikplatser ute på fältet då coronapandemin började sprida sig i landet.
På två veckor startade Novia ett projekt som gjorde det möjligt för studerandena att i stället utföra sin praktik internt vid yrkeshögskolan.
Raoul Kyrönlahti studerar el och automation. Han hade endast den praktiska delen av sitt slutarbete kvar. Utan den interna praktiken hade han gått sysslolös under våren och sommaren.
— Jag var delaktig i ett projekt som har att göra med industriell kommunikation. Syftet med projektet är att ta fram ett nytt läromedel för att förnya en kurs i just det ämnet, säger Kyrönlahti.
Bara i Vasa
Ungefär 30 studeranden visade intresse för att göra praktiken vid skolan. Den årliga praktiken är ungefär sju veckor lång.
Kristian Blomqvist, prefekt vid Novia i Vasa, säger att man endast löst projektet på det här sättet i Vasa. I Raseborg, Åbo och Jakobstad har man inte haft samma möjlighet på grund av utbildningarnas karaktär.
Som exempel tar han sjöfartsutbildningen i Åbo. Där måste man göra sin praktik på ett fartyg.
— Praktikanterna som studerar teknik och företagsekonomi får jobba med konkreta arbetsuppgifter och utvecklingsuppdrag inom högskolan eller tidigare initierade projekt med nära samarbetspartner, säger Blomqvist.
Blomqvist tror att Novia i Vasa är den första högskola som utfört praktiken på detta sätt. Men han tror att det helt säkert finns liknande tankar hos andra.
Vinn-vinn-situation
Blomqvist är mycket nöjd med hur projektet fungerat, trots att man inte hann planera det mer än några veckor. Förutom att studerandena får praktisk erfarenhet och kan avlägga studiepoäng, gynnas också högskolan.
— Jag ser det som en vinn-vinn-situation. Det finns saker och ting som väntar på att bli gjorda på högskolan. Till exempel är Raouls projekt ett sådant som vi vill få in i undervisningen. Det här har snabbat upp processen betydligt, säger Blomqvist.
— Det här är ett otroligt bra koncept. Ibland krävs det tuffa tider för att man ska få in lite nytänk i det hela, säger Kyrönlahti.
Han uppskattar att han på sin praktikplats fick fria händer och på sätt och vis var han sin egen projektchef.

Raoul Kyrönlahti är nöjd med hur yrkeshögskolan snabbt ryckte in då företagen inte kunde erbjuda praktikplatser. Foto: Jennifer Granqvist.
Magdalena Marttila studerar byggnads- och samhällsteknik. Hon var med i ett projekt som heter Bygg bättre med externa samarbetspartner.
Hon önskade få en bredare bild av byggnadsbranschen och hur den ser ut i praktiken, och hon anser att det är vad hon fått.
— Det var kanske en lite annorlunda praktik än den jag tänkt mig, men den var definitivt bra, säger Marttila.
Framtiden
Om projektet kommer fortsätta i samma form har man ännu inte bestämt. Blomqvist säger att man i framtiden kommer att satsa mer på att utbilda såväl de interna handledarna som företagens.
— Det kan komma en ny coronavåg som leder till att recessionen drar ut. Det är absolut möjligt att det kan bli en fortsättning på projektet i något format.
Blomqvist säger att man dragit lärdom av våren och att målsättningen är att bli ännu mer flexibel – också med tanke på samarbetet med näringslivet.
Kyrönlahti uppmanar företag att bättre använda sig av resurser i form av studerande.
— Resurserna försvinner från Vasa om företagen försummar möjligheterna till närmare samarbete. Studerandena kan vara en del av utvecklingen, vilket också gynnar dem, säger han.
Krävande situation
Blomqvist säger att det förstås finns de studerandena som inte kommer slutföra praktiken. En orsak är att de fått jobb, vilket är bra. För andra har konceptet helt enkelt inte fungerat.
— Systemet ställer krav på studerandena, man är själv tvungen att ta ansvar och ha självdisciplin.
Hanna Donner, kommunikationschef vid yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors, säger att studerandenas praktik också var ett oroselement där.
— Speciellt för dem som studerar hälsovård första året var det kämpigt då deras praktik är lagstadgad på ett annat sätt, säger hon.
Överlag verkar praktikerna ändå ha löpt på bra. Donner säger att inga alarmerande problem har uppdagats hittills.
— Men det betyder förstås inte att de inte dyker upp enstaka fall då studerandena återvänder till högskolan i höst.
På Arcada har man inte haft möjligheten att göra praktik internt på samma vis som på Novia, men Donner säger att enstaka personer kan avlägga praktiken på högskolan också i vanliga fall.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.