Coronaläget fortsätter förbättras men riskerna kvarstår – ”Vanligt valborgsfirande först 2022”

De senaste fem veckorna har antalet nya fall av coronavirussmitta minskat i snabb takt i Finland, framför allt bland unga vuxna. Men de närmaste veckorna blir avgörande för hur sommaren blir, och något vanligt valborgsfirande är sannolikt inte att vänta.
Det meddelade Institutet för hälsa och välfärd och Social- och hälsovårdsministeriet på torsdagen.
Enligt Otto Helve, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, beror det minskadeantalet fall på de rådande restriktionerna och rekommendationerna samt på att finländarna följer dem.
— I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är incidensen 143 och i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt 119, och antalet fall minskar. Men det finns områden inom distrikten där incidensen är över 200 och det ökar risken för spridning, säger Helve.
Samma risk finns inom Europa: Finland hör till de länder med lägst smittspridning medan grannländerna Sverige och Estland finns bland länderna med högst incidens.
— Samtidigt kan vi konstatera att antalet smittfall med utländskt ursprung ligger på samma nivå som förra veckan. Det är positivt med tanke på att de mer smittsamma virusvarianterna blivit mer dominerande, sade Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategichef vid Social- och hälsovårdsministeriet.
Avvecklingen sker behärskat
På onsdagen gick regeringen ut med information om hur restriktionerna kommer att avvecklas under våren och sommaren, förutsatt att smittläget tillåter det.
Enligt hälsomyndigheterna tar det några veckor efter att avvecklingen inleds innan man ser om den leder till att smittfallen börjar öka igen.
Enligt myndigheterna bör avvecklingen ske i behärskad takt och vara noga övervägd.
Voipio-Pulkki påminde om att incidensen ännu överstiger 50 i åtta sjukvårdsdistrikt, men att man åtminstone tillfälligt fått bukt med massexponeringarna.
— Vi bör skjuta fram alla former av närkontakt till så nära sommaren som möjligt. Viruset finns kvar i samhället trots att antalet fall minskar. För en del människor är viruset farligtoch kan leda till en allvarlig variant av sjukdomen och vi kan inte förutsäga vem som kommer att drabbas, sade Voipio-Pulkki.

Frångå nivå två i hybridstrategin
I januari införde regeringen tre olika nivåer som avgör hurdana restriktioner som gäller i hela landet.
Enligt Pasi Pohjola, direktör vid Social- och hälsovårdsministeriet, närmar vi oss ett sådant läge att myndigheterna kan frångå den så kallade andra nivån i hybridstrategin, där den regionala beslutanderätten till vissa delar återfördes till regeringen.
— Jag kan inte säga exakt när det här sker men i det skedet förstärks igen betydelsen av de regionala och lokala restriktionerna.
Den nuvarande hybridstrategin är i kraft till och med slutet av maj. Enligt Pohjola kommer ministeriet att inleda arbetet med att uppdatera strategin så att den gäller till och med slutet av det här året.
I fråga om valborg sade Pohjola att det är bäst att fira lika stillsamt som i fjol.
— Först 2022 kan vi tänka oss att valborg firas på samma sätt som för några år sedan.
Inte fritt att välja vaccin
Hälsomyndigheterna beskriver vaccinationstakten som god. I ett europeiskt perspektiv placerar sig Finland på nionde plats i fråga om vaccinationsgrad.
Att vacciner av mRNA-typ från och med maj ges till alla åldersgrupper ses som positivt.
— Men det betyder inte att det blir fritt att välja vilket vaccin man tar. Vaccinmängden är för liten för det, sade Taneli Puumalainen, numera avdelningschef för social- och hälsovårdsministeriets avdelning för säkerhet och hälsa.
Att 65-69-åringar som hittills främst erbjudits Astra Zenecas vaccin för sinförsta dos snart kan begära att få ett vaccin av typen mRNA som sin andra dos har väckt frågor om det är tryggt att ta vaccin av olika sort.
— Hittills visar forskningen inget alarmerande men saken ska givetvis fastställas.
Puumalainen uppskattar att alla vuxna som vill ha coronavaccin kan ha fått en första vaccindos i juli, senast i början av augusti.
— Men vi har sett att det kan ske tvära kast i fråga om vaccinleveranserna. Det kommer att vara osäkert in i det sista om vi når den här punkten till dess.
Coronaläget i siffror:
På torsdagen rapporterades 280 nya fall av covid-19. Totalt 85 077 fall har registrerats i Finland.
Den nationella incidensen, det vill säga antalet nya fall per 100 000 personer under de senaste 14 dygnen, är 80,3. Under föregående period var incidensen 134.
Incidensen har minskat exempelvis i Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt och i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. På Åland har incidensen ökat.
Fortfarande registreras cirka 2 000 nya fall per vecka och över 160 nya sjukhusperioder inleds. Behovet av sjukhusvård minskar.
Totalt 930 personer har hittills avlidit i covid-19 i Finland.
R-talet, det vill säga hur många personer en smittad person i sin tur smittar, är 0,75–0,9. Är siffran under 1 anses smittspridningen avta.
I 72 procent av smittfallen kan man spåra smittkällan. 42 procent av de nya fallen uppdagas bland personer som redan är i karantän.
5,5 procent av fallen härstammar från utlandet. 1,4 procent av fallen leder till nya smittfall.
Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Social- och hälsovårdsministeriet
Jeanette Östman/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.