Coronakrisens effekter syns i jubilerande advokatbyrås jobb – vårdnadstvisterna ökar

Coronapandemin har rubbat på mycket, men inte allt. Folk begår brott, bedrar, folk blir lurade, de föds, dör, gifter sig, skiljer sig, skaffar barn och grälar om vården av barnen, grälar om den gemensamma egendomen eller arvet, upprättar testamenten – och allt det här fortsätter ske trots corona.
Skillnaden som Advokatbyrå Laineenkare ser den är att frekvensen av vissa kunder hos byrån har ökat.
– Det är tillika sorgligt även om det för vår bransch har betytt jobb, men faktum är att brottmålen och vårdnadstvisterna under coronatiden har ökat, säger Lotta Laineenkare.
Hon är advokat och tillbringar mycket arbetstid i tingsrätten och i polishuset, så hon talar inte bara för den egna byrån, utan ser ett mönster i samhället.
– Jag tror man kan säga att det syns att många mår dåligt, säger juristen Laura Laineenkare, som är Lottas yngre syster.
Lotta Laineenkare grundade byrån för femton år sedan
Tillsammans driver de advokatbyrån, en byrå som Lotta äger och grundade för redan 15 år sedan.
Hon inledde med den klassiska egenföretagarmodellen att jobba hemifrån, men efter drygt ett år var det dags för en byrå som öppnade i så kallade Saippua-center i Åbo.
– Men folk hade svårt hitta oss där. Vi flyttade hit, till Port Arthur och Trädgårdsgatan för sex år sedan. Det viktigaste för mig är nämligen att vara nära rättshuset och att byrån ska vara lättillgänglig för kunderna, säger Lotta Laineenkare.
Rusch i rätten, fortfarande jobbar man med köer som uppstod efter våren 2020
I rätten är det rusch. Våren 2020 blev många rättsprocesser uppskjutna och det fanns perioder då inte några rättegångar alls hölls.
Samhället höll andan då pandemin bröt ut men liksom i vissa andra branscher betydde det i stället att köerna blev långa och de är inte ens ännu, nu ett och halvt år senare, på en normal nivå.
– Själv har jag inte drabbats illa, men för en del kunder är det väldigt besvärligt då köerna är så långa och en rättsprocess drar ut.
– När det gäller vårdnadstvister har det till och med kunnat gå så lång tid att konstellationerna är helt omsvängda då det blir dags för rättssalen, säger Lotta.
Har fördelat jobbet i separata specialiteter
Den interna arbetsfördelningen systrarna emellan är att hon i regel sköter brottmålen och vårdnadstvisterna, medan Laura jobbar med bouppteckningar, testamenten, all slags avtalsjuridik.
Också inom den sektorn har köerna blivit betydligt längre de senaste åren.
– Det beror kanske delvis på coronan också, men framförallt på att myndigheterna har övergått till nya system och de verkar inte fungera som det var tänkt, köerna växer i stället för tvärtom, säger Laura.
Släktutredningarna som behövs för bouppteckningar kan det numera ta sex månader att få, trots att bouppteckningen enligt lagen ska göras inom tre månader från dödsfallet.
Alla statliga myndigheters dokument låter vänta på sig mer än förr
– Nuförtiden är det ungefär sex månader för alla dokument och beslut som behövs från myndigheter, som lantmäteriverket och församlingarna, säger Laura.
– I värsta fall kan det går så att ett företag, som någon har en fodran på, hinner gå i konkurs innan domen faller. Det är ingen idé med domen då, säger Lotta.
Laineenkares kunder är till tre fjärdedelar svenskspråkiga och de kommer från Åbo, Pargas och skärgården. Byrån har också ett kontor i Pargas.
Den senaste tiden har även en del Kimitoöbor hittat den här byrån.
– Ibland får vi kunder från Åland också, trots att där i jämförelse med Åboland finns massor med juridiska byråer. Men på grund av jäv kan byråer där ibland vara omöjliga anlita för kunden.
Jävigheten behöver inte betyda att juristen själv är släkt med eller har något ägoförhållande till något som gäller den potentiella kunden. En jurists jäv bygger på att lojaliteten till en tidigare huvudman anses leva kvar också framöver.
De svensktalande advokaterna, domarna och åklagarna är relativt få
I Åbo och Åboland räknar Lotta Laineenkare med att det finns 4–5 juridiska byråer eller advokater som betjänar på svenska.
– Det finns stora byråer i Åbo som säkert också har svenskspråkiga jurister, men många är vi inte. Det samma gäller åklagare och domare, några få kan jobba på svenska.
Att Laineenkares byrå under de senaste åren har vuxit med en anställd visar på att kunderna har hittat byrån.
Det är Cecilia Almér som egentligen är utbildad lärare inom småbarnspedagogik, men som också tidigare jobbat med kundservice. I advokatbyrån är hennes titel advokatsekreterare.
I Lotta och Laura Laineenkares framtidsvisioner finns en fortsatt, måttlig tillväxt.
– Vi vill växa men i lugn och ro. Vårt namn står på fönstret och vi riskerar inte det varumärket.
Advokatbyrå Laineenkare
Grundades i december 2006 av juristen Lotta Laineenkare, då under namnet juridisk byrå.
Laineenkare, som senare blivit advokat, äger byrån. Hon jobbar i dag mest med vårdnadstvister och brottmål.
Systern Laura Laineenkare har också jobbat vid byrån så gott som alltid, med parentes för en mammaledighet. Hon är jurist och ekonom och jobbar främst med avtalsjuridik.
Byrån har ytterligare en anställd, Cecilia Almér, advokatsekreterare.
Byrån har två kontor, på Trädgårdsgatan 32 i Åbo och på Köpmansgatan 10 i Pargas.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.