Förflytta dig till innehållet

Coronakrisen liknas vid vinterkriget – viktigt att kunna enas i en kris, säger historieforskare

Coronakrisen har stärkt sammanhållningen i nationen – lite som under vinterkriget. Foto: Krigsmuseet/SA


Vinterkriget dök upp flera gånger på tisdagen under riksdagens remissdebatt om beredskapslagen.
Bland annat Sannfinländarna ansåg att landet behöver en vinterkrigsanda för att övervinna den här krisen. Även ordförande för Centerns riksdagsgrupp, Antti Kurvinen, betonade betydelsen av konsensus och gemenskap med orden ”Finlands sak är vår”.
Uttrycket användes i Sverige under andra världskriget för att uppmuntra svenskar att på olika sätt stödja Finland i kriget.
SPT har pratat med Derek Fewster, universitetslektor i historia vid Helsingfors universitet, om vinterkrigets roll som förenare av nationen. Han menar att man tills vidare refererar till vinterkriget i positiv anda.
–  I en krissituation som denna är det viktigt att kunna enas och då är en gemensam historisk hållhake betydelsefull – har vi gjort det en gång kan vi göra det igen, säger Fewster som forskar i historiebruk.
Han menar att det är värre i Sverige där man inte genomgått motsvarande kriser. Fewster menar att krissituationer också kan leda till ett aggressivt historiebruk som används för ett personligt politiskt syfte.
– Till exempel använder sig USA:s president Donald Trump sig av aggressivt historiebruk när han pratar om det ”kinesiska viruset”. Samma sak kan man se att händer i Storbritannien som en följd av brexit.
Fewster menar att användningen av ”vinterkrigsandan” inte i det här skedet är skadligt trots att man refererar till krigstider.
– Det är ett följdriktigt patriotiskt bruk av den gemensamma historien.
Fewster betonar att det ändå är för tidigt att fastslåhurdan politik man kommer göra av coronaepidemin. Han säger därför att han kan ändra åsikt om en månad när situationen förändras.
– Nu handlar det om en global kris där nationerna försöker hitta en egen apparatur för att klara av en svår period.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter