Coronakrisen höjde arbetsförmågan bland dem som distansjobbade
Coronakrisen inverkade inte nämnvärt på den fysiska och psykiska belastningen i arbetslivet i fjol. Det visar en arbetslivsbarometer som Arbets- och näringsministeriet publicerade på fredagen.
De arbetstagare som har haft möjlighet att distansjobba uppger att den psykiska belastningen och stressnivån minskade under pandemin.
Distansjobbet har därtill ökat arbetstagarnas påverkningsmöjligheter. 36 procent av dem som svarade på enkäten uppger att de har kunnat påverka var de jobbar medan motsvarande andel i den föregående enkäten 2019 var 29 procent.
Enligt arbetslivsbarometern minskade de korta sjukledigheterna under pandemin. 63 procent hade varit borta från jobbet på grund av sjukdom de senaste 12 månaderna medan motsvarande andel var 71 procent i den förra enkäten.
Mobbning och trakasserier är fortfarande ett utbrett problem på många arbetsplatser. Cirka 53 procent av löntagarna uppger att de har sett eller upplevt mobbning på sin arbetsplats. 24 procent av löntagarna inom den kommunala sektorn blev utsatta för våld eller hot om våld i fjol.
Den ekonomiska osäkerheten under pandemin har ökat intresset för fackförbundens verksamhet. Andelen fackanslutna löntagare ökade med 2 procentenheter till 69 procent, uppger Arbets- och näringsministeriet.
Sammanlagt 1 647 löntagare besvarade årets arbetslivsbarometer.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.