Coronafallen på nedgång i Åbo – osäkert när massvaccinationerna kommer igång

Åbo stad har lyckats stävja spridningen av coronaviruset. Under den senaste veckan (11–17.1) konstaterades 129 nya fall och statistiken visar att antalet fall har minskat.
Det kom fram vid stadsdirektör Minna Arves veckovisa virtuella presskonferens på onsdagsmorgonen.

Också smittspårningen har fungerat bra och i cirka 80 procent av fallen har man lyckats spåra smittkällan. Tyngdpunkten ligger fortfarande i östra Åbo där det förekommer flera smittfall jämfört med övriga områden. En femtedel av fallen härstammar från utlandet.
– Vi har en ganska bra bild av hur epidemiläget ser ut och jag vill tacka Åboborna för att ni har orkat följa restriktionerna och fortsatt kämpa trots att det är jobbigt och frustrerande, säger Arve.

Bokföringen är problematisk
En del av de smittfall som kommer till Åbo från utlandet bokförs i stadens register, trots att personen sedan reser vidare till en annan kommun.Det är något som bekymrar stadsdirektören.
– Statistiken kan vara missvisande och det är problematiskt. Antalet fall har betydelse för vilka restriktioner och begränsningar som införs och till vilken smittspridningsfas en region tillhör. Jag hoppas att man på ett nationellt plan kunde göra något åt saken.
Testerna fortsätter
Coronatesterna fortsätter vid både flygplatsen och i hamnen. Under början av året anländer 1–2 plan i veckan från Gdansk till Åbo och hälsomyndigheterna är på plats på flygplatsen för att testa passagerarna. Övriga utrikesplan landar tillsvidare inte i Åbo.
Coronabussen möter Sverigebåtarna varje morgon under resten av veckan. Cirka 80 procent av alla resenärer som anländer från Sverige kommer till Åbo med morgonbåtarna. En mera permanent testningsmodell planeras som bäst i samarbete med Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, Finlands Röda Kors, Gränsbevakningsväsendet, Åbo hamn och rederierna.

Under veckoslutet var bussen också på plats i hamnen. Totalt 187 passagerare anlände då från Sverige, och av dessa lät 44 personer testa sig. Av de testade var en person positiv.
Vaccineringarna framskrider
Vaccineringarna är i full gång och så gott som hela stadens social- och hälsovårdspersonal som vårdar coronapatienter har blivit vaccinerad. Nu vaccineras personal och klienter i alla Åbo stads boendeserviceenheter.
– Vecka 4 får vi cirka 2 000 vaccindoser. Hälften av dessa ges i de privata vårdhemmen. I januari blir vi färdiga med den första omgången och i i januari börjar vi ge vaccinet i hemvården samt till äldre personer som hör till vissa högriskgrupper, säger smittskyddsläkare Jutta Peltoniemi.
Före mitten av februari väntas en leverans på flera hundratusen doser av läkemedelsföretaget AstraZenecas coronavaccin till Finland, förutsatt att EU-kommissionen ger vaccinet försäljningstillstånd. Det första partiet kommer enligt uppskattning till Finland under vecka 6.
– Vi väntar på information om vaccinmängder och leveranstider. Utan den här informationen är det svårt att planera ett exakt schema för massvaccinationer av äldre eller att öppna tidsbokningen, säger Peltoniemi.
Inför massvaccinationerna av befolkningen har Åbo stads välfärdssektor hyrt Åbo Mässcentrum i tre månaders tid (1 februari – 30 april). Planeringen av vaccinationslinjerna och verksamheten pågår som bäst.
All information om vaccinationerna finns samlad på webbsidan turku.fi/sv/coronavaccinationer.
Boka tid på Omaolo
Numera går det att också på veckosluten boka tid till coronaprovtagning via Omaolo. Tidigare har direktbokningen via e-tjänsten varit möjlig endast på vardagarna.
– Det absolut smidigaste sättet att komma till provtagningen går via Omaolos symptombedömning. Både Omaolo och telefontjänsten går till laboratoriets tidsbokningssystem. Med Omaolo går bokningen av tid till provtagningen behändigt utan köande, säger överläkare Suvi Vainiomäki.
Vårdnadshavare till barn under 15 år kan boka tid för barnets del via Omaolo. E-tjänsten visar hela tiden vems ärenden man hanterar.
– Med den här uppdateringen kan allt mer av den professionella hälsovårdspersonalens tid användas till övriga telefon- och tidsbokningstjänster. Om man är oroad över det egna hälsotillståndet kan man fortfarande skicka symptombeskrivningen till en professionell hälsovårdare för bedömning, säger Vainiomäki.
Dagliga smittor i skolor och daghem
I skolor och daghem uppdagas nya coronasmittor så gott som dagligen, men karantäntiden har i de flesta fall gått att begränsa till en vecka, säger bildningssektorns direktör Timo Jalonen i ett pressmeddelande.
– Skyddsåtgärderna har visat sig vara effektiva, och exponeringarna har gällt ett litet antal människor inom personalen eller bland eleverna. I måndags tog vi emot 1,5 miljoner munskydd och den följande leveransen på 2,3 miljoner kommer i början på mars. Munskydden räcker till för bildningssektorns behov för hela vårterminen till slut.
Alla elever och studerande från årskurs 6 uppåt samt hela personalen har fått rekommendationen att använda munskydd. I fem Åboskolor i stadens östra delar gäller rekommendationen också fjärdeklassare och äldre.
Fritidssektorns rekommendationer och restriktioner
Simhallar, ishallar, gym och övriga inomhuslokaler är stängda för allmänheten. Föreningarnas turer för barn och unga samt reserverade turer för toppidrott gäller. Den ledda verksamheten för vuxna inleds senare i vår. Det är viktigt att alla över 12 år använder munskydd på motions- och idrottsplatserna.
Idrotts- och motionsplatserna utomhus är öppna för motion och träning på egen hand. Isbanorna, skidspåren samt slalom- och pulkabackarna är alla i utmärkt skick.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.