Förflytta dig till innehållet

Centret för livslångt lärande i Åbo leds av korruptionsexpert med viktiga internationella kontakter

Catharina Groop är vice direktör för Centret för livslångt lärande i Åbo.


Internationella kontakter och stor kunskap om korruption hör till de saker som Catharina Groop hämtade med sig till sitt relativt nya jobb som vice direktör för Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi och yrkeshögskolan Novia.
Groop har senast arbetat som ledande tjänsteman i en grupp som arbetar mot korruption vid den kriminalpolitiska avdelningen vid Justitieministeriet.
Hon deltar fortfarande i arbetet mot korruption i och med uppdrag för Europarådet och FN. Bland annat formulerar hon som bäst en undervisningsmodul kring antikorruption som kommer att lanseras inom EU.
– Korruptionstemat är oerhört viktigt och kunde också innebära en öppning för ÅA och CLL, säger hon.
CLL är Svenskfinlands största enhet för vuxenutbildning. Privatpersoner, myndigheter och företag utnyttjar centrets tjänster.
I praktiken omfattar verksamheten språkutbildning, verksamhet inom ramen för det öppna universitetet och fortbildning och projektverksamhet kring olika teman.
I och med den betoning i samhället som läggs på livslångt lärande tror Groop på nya former av samarbete mellan CLL och det övriga ÅA.
– Inlärning har länge setts från ett skol- och studieperspektiv . Men nu breddas diskussionen och fokus läggs på inlärning som pågår hela livet. Detta påverkar vilka målgrupper som ligger i fokus men också innehåll och inlärningsmetoder. Här har CLL mycket att bidra.

Helikoptersyn är bra, mikrostyrning omöjligt

Som vice direktör har Groop ansvar för helheten och målsättningarna vid CLL. Helikoptersynen är med andra ord bra att ha, medan mikrostyrning av de olika projekten inte är möjlig.
– Det handlar om att motivera, lyssna och lita på medarbetarna och känna efter vilka lösningar som är bäst.
Arbetet kräver tematisk bredd. Merparten av kunskaperna finns ändå hos medarbetarna vid CLL, som Groop är mycket imponerad av.
– Jag är mycket tacksam över att få arbeta på en plats med så pass drivna anställda, som älskar det de gör. Det bådar gott för kommande år.
Hon trivs i sina nya arbetsuppgifter men ser inte sig som en person som bara lockas av ledarskap.
Snarare har hon genom åren sökt sig till uppgiftshelheter som motiverar henne och organisationer som hon kan identifiera sig med.
Hon ser också strategiarbete som viktigt och fascinerande. CLL har under hösten inlett en egen strategiprocess där centrets strategi för de kommande åren utkristalliseras. Strategiarbetet är kopplat till ÅA:s egen pågående strategiprocess.
– Våra kommande tyngdpunktsområden kan redan skönjas men vi följer ännu med processen på ÅA för att försäkra oss om att vi genom vår verksamhet också bidrar till de strategiska målsättningar ÅA sätter.

Strategin ska visa vägen, men inte hindra nytänk

En strategi är en tydlig vägkarta som visar vart man är på väg.
– Den påminner oss också om allt det vi åstadkommer, och gör att alla känner sig delaktiga. Ett enskilt projekt är en del av helheten, varje anställd ska känna att han eller hon är en viktig kugge i maskineriet och bidrar till organisationens strävan. Man ska hitta sig själv i strategin. Men samtidigt ska man inte vara rädd för att gå utanför den, för utan att testa nya saker utvecklas organisationen inte.
Groop är född och uppvuxen i Hangö. Hon flyttade till Åbo 1993 för att studera franska vid Åbo Akademi, men valde senare att byta till ämnet statskunskap och disputerade 2013 med en avhandling om korruptionsbekämpning.
Längs med åren har hon också vistats i Frankrike, Spanien, Luxemburg och Belgien. Mellan 2003 och 2006 arbetade hon också för UNDP i Namibia i Afrika.
Korruption är ett komplicerat fenomen. Mycket av arbetet mot korruption handlar om att höja människors medvetenhet och kunskap men självfallet behövs också andra åtgärder, konstaterar Groop.
Hennes arbete vid Justitieministeriet fokuserade både på de åtgärder som behövs på den nationella nivån och internationellt samarbete kring temat.
– Korruption genomsyrar inte det finländska samhället på samma sätt som i vissa andra länder, men problemet finns definitivt också här. Tyvärr förblindas vi finländare ofta av internationell korruptionsstatistik och glömmer att den inte berättar hela sanningen om den korruption som förekommer i vår närmiljö.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter