Cirkeln sluten då grannsonen köpte Sunnanbergs gamla skola – har själv gått i skola där

Erik Hermansson som är företagare inom byggbranschen lade det vinnande budet i nätauktionen där Pargas stad sålde Sunnanbergs gamla skolfastighet. Försäljningspriset landade på 78 888 euro, då stadens värdering av fastigheten landade på omkring 120 000 euro.
Stått tom i drygt tre år
Skolbyggnaden utrymdes hösten 2018 då man upptäckte problem med inomhusluften i den ena byggnaden och lågstadieskolan har sedan dess verkat i hyrda utrymmen i Koupo lägergård.

– Först gäller det att reda ut vad som är fel med byggnaden och att kolla upp skicket och vad som måste göras, säger Hermansson som växt upp i grannhuset och också själv gått i skola i Sunnanberg.
Bakgrund
Skolan firade 120-årsjubileum som trelärarskola i april 2013.
Skolnätsutredningen hösten 2014 inledde långköraren där indragningshotet blev realitet.
I november 2014 remitterade stadsfullmäktige periferiskolornas öde.
I februari 2015 föreslogs en sammanslagning av Våno, Sunnanberg och Skräbböle skolor i Pargas.
I maj 2015 beslöt fullmäktige att slå ihop Våno och Skräbböle skolor medan Sunnanberg fick fortsätta och en renovering planerades.
I samband med budgetförhandlingarna hösten 2016 blossar debatten om skolans öde igen upp, men i omröstningen beviljas renoveringen 30 000 euro i planeringspengar för 2017. Meningen är att skolan ska renoveras 2018–2019.
Våren 2018 tar man ställning till skisser för nybygget och rivningslov för det ena huset, men under hösten säger landskapsmuseet nej till rivningsplanerna.
I december 2018 står det klart att skolan tvingas ut ur skolhusen på grund av problem med inomhusluften.
Strax innan nyåret 2019 står det klart att skolan flyttar in i Koupo lägergård.
I maj 2019 stod det klart att det inte blir ett nybygge i Sunnanberg.
I skolnätsutredningen som fick offentlighet i maj 2021 nämns igen en sammanslagning med antingen Skräbböle eller Malms skola.
I juni 2021 beslöt stadsstyrelsen att den gamla skolfastigheten ska säljas och i november godkände man Hermanssons bud.
Hyresavtalet med kyrkliga samfälligheten i Koupo där skolverksamheten i dag sker sträcker sig till slutet av vårterminen 2023.
Tomten utbruten från grannfastigheten
Renoveringar kommer han att göra med respekt för de gamla byggnaderna. Det äldre huset är från 1895 och det nyare från 1924. Byggnaderna har av Museiverket klassats som kulturhistoriskt värdefulla, vilket också i sin tur delvis begränsar vad man kan göra.
Tomten som skolan finns på är utbruten ur grannfastigheten för 130 år sedan, så nu ”återgår” den på sätt och vis till familjen.
Inte helt klart hur det blir
Erik Hermansson är inte ännu helt säker på vilken typ av verksamhet det ska bli i husen, men han medger att han varit intresserad redan en tid. Han har själv specialiserat sig på att bygga med stock, vilket passar som hand i handske just här.

– Jag kommer att renovera och restaurera med respekt för byggnaderna och söker hela tiden efter intressanta och annorlunda objekt. Här kombineras det dessutom med mina egna rötter, släkt och vänner vilket gjorde att det kändes som rätt läge att slå till.
Köpebrevet undertecknades tisdagen den 18 januari.
Kan kan erinra att det var hårda bud (jämfört med dagens kutym) ännu på 50- och 60-talet i Sunnanberg Skolan. Ävenom lärarnas auktoritativa ledning, var trivseln i allmänhet stor i skolan. Förutom den nuvarande lyckliga ägaren av skolan, finns förnärvarande åtminstone två i Sunnanberg by som gått i skolan under ovannämnda tid. Då på 50-talet var skolvägen lång och besvärlig. Man kunde ha en väg genom tät skog på över 1 kilometer och detta skulle en ensam sju-åring gå alla 6 dagar i veckan. Det fanns till all lycka inga vargar på den tiden i bygden.
Min mor föddes i Gräggböle 1909. Hon hade 3 bröder och 2 systrar. De gick alla i Sunnanbergs skola i början av 1900-talet. Eftersom jag själv är utbildad folkskollärare lyssnade jag med intresse till deras skolminnen. Förutom berättelser om vedbärning, eldning och städning har berättelsen om läraren Englunds peksticka stannat bäst i minnet. Det var med skräckblandad känsla min moster berättade om slagen med pekstickan på fingrarna då budorden och tabellen hakade upp sig.
Det gläder mig att skolhuset övertas av kunniga händer.