Cia vet vad folk vill dricka på julafton – själv sätter hon sig till bords klockan 4 på morgonen då nattklubben har stängt

Julafton. En dag för stillhet, eftertanke och tid med familjen eller en kväll som man hellre tillbringar på en bar eller nattklubb? Det ena utesluter inte det andra och nuförtiden är det många restauranger som håller öppet som normalt också på julafton.
Annat var det i början på 1990-talet. Då kunde man ta en öl eller dansa på julaftonen endast på några få ställen i Åbo. En av de första nattklubbarna som inte stängde dörrarna under julhelgen var Marilyn på Eriksgatan.
I dag är den 30:e julaftonen som vi håller öppet, säger restaurangchef Mimosa Penttinen som också basar för nattklubben Vegas i samma fastighet.
– Tiderna har förändrats. Förr var det inte riktigt acceptabelt eller ens möjligt att gå ut före annandag jul. För 30 år sedan när vi började hålla öppet på julafton var det långa köer till oss, men så är det inte längre eftersom det finns så många andra ställen att välja mellan.
Julaftonskvällarna och nätterna går under benämningen ”sinkkukinkkubileet”, ungefär skinkparty för singlar på svenska. Det betyder ändå inte att gästerna endast består av ensamma män och kvinnor som söker julsällskap, säger Penttinen.
– Vi har ett väldigt blandat klientel i alla åldrar. Många är ungdomar som kommer hit efter att firat jul med familjen och som kanske har fått julklappspengar som bränner i fickan. Men vi har också äldre stamkunder som kommer in och tar en glögg. Hit kommer också sådana som inte har familj eller släktingar att fira med, vi ger dem en möjlighet att träffa andra människor i stället för att sitta ensamma hemma.

Penttinen har jobbat 18 år på Marilyn, under dessa år hon jobbat de allra flesta julaftnar. Hon har inga barn och hennes man jobbade tidigare som ordningsman på nattklubben under jularna och därför har det aldrig känts som en uppoffring att vara på jobb på julafton. Tvärtom, säger hon.
– Det är en alldeles speciell stämning jämfört med vanliga veckoslut. Alla är glada och på gott humör, man tar det lite lugnare och njuter av att vara tillsammans. Många ur personalen är vana juljobbare och för dem har kollegorna blivit som en andra familj.
Jag är ingen julmänniska så jag är gärna på jobb och låter dem som har barn och familj vara lediga.
Cia Vesa bartender
Det finns gott om personal som vill jobba på julafton och någon brist på arbetskraft är det inte. För bartendern Cia Vesa är det nu den sjätte julaftonen som hon står bakom disken.
– Jag är ingen julmänniska så jag är gärna på jobb och låter dem som har barn och familj vara lediga.

Precis som Penttinen tycker också Vesa att atmosfären är annorlunda på julaftonen och att gemenskapen med arbetskamraterna känns starkare. Jobbet som bartender på julaftonen skiljer sig inte så mycket från hur det är att blanda drinkar under andra kvällar.
Men det finns skillnader i vad gästerna vill dricka, säger Vesa.
– Vi säljer mest spetsad glögg och skumpaglögg, det vill säga 24 centliter mousserande vin blandat med glögg. Och drinken Kelkka år populär alla årstider. Den består av 2 centiliter passionslikör, 2 centiliter Absolut kurant-vodka och apelsinsaft.
När drinkarna är serverade och de sista gästerna har gått hem klockan fyra på juldagsmorgonen är det dags för personalens julfest. Då dukas det nämligen upp till ett festligt julbord med både lådor och skinkor.
– Vi äter julmat och firar julen tillsammans som en familj. Ingen behöver vara hungrig och bara jag får skinka så är jag nöjd, säger Vesa.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.