Christjan Brander: ”Vissa delar har det bättre, vissa har det annorlunda”


Christjan Brander vill önska alla Pargasbor ett gott nytt år och konstaterar att vi alla sitter i samma båt. Foto: Mikael Heinrichs
– Tänk att det faktiskt är så länge sedan, tio år …
Christjan Brander följer fortfarande med det kommunala, men efter pensioneringen från tjänsten som trafikchef i Pargas stad på hösten 2014 har han inte aktivt engagerat sig i kommunalpolitiken.
Då det begav sig för tio år sedan kändes det jobbigt att se Iniös tid som självständig kommun komma till ände, men med ett tioårigt perspektiv på hand tycker Brander trots allt att det utföll ungefär som man hade föreställt sig.
– Den stora skillnaden som vi nu märker tydligt av i vardagen, också i Iniö, är att möjligheterna att påverka i vardagen har förändrats. Det visste vi att skulle ske, men det säger sig självt. Förr bestämde man om både stort och smått lokalt i Iniö, men nu är vägen till beslutsfattarna längre.
Iniö hade inte klarat sig
Brander medger att Iniö inte hade haft möjligheter att klara sig som självständig kommun på sikt. Troligen hade man klarat sig bra några år till eftersom Iniös eknomi var god vid samgången, men med ett invånarntal som 2008 låg kring 250 och i dag är 200, hade det inte varit möjligt att stå på egna ben särskilt länge till.
Han noterar att grannarna i Gustavs, Tövsala och Vemo är fortfarande är självständiga kommuner. För Gustavs del går det till och med bra och man sänkte nyligen till och med skatteprocenten för att locka till inflyttning. Men befolkningsunderlaget i de här tre kommunerna är trots det ett helt annat än i Iniö.
– Vi sänkte faktiskt också skatteprocenten, till och med två gånger, under min tid. Det lyckades och lockade några inflyttare, men det är ju klart att vi hade större möjligheter att välja vår väg på den tiden. Folk valde att skriva sig i Iniö istället för Åbo, som i själva verket var den vi tävlade med om invånare. Det finliret vi kunde göra tidigare går inte längre som en del av en större helhet, säger Brander.
Att det lilla bytts ut mot det stora märks också på andra sätt, trots att utmaningarna i mångt och mycket är gemensamma för alla kommundelar i dagens läge.
– Då staden jobbar i dag gör man det med en ganska stor pensel, medan vi i Iniö var vana med att använda också rätt små verktyg, vilket var ekonomiskt vettigt.
Inte nöjd med områdesnämndernas roll
På det stora hela mår Iniö enligt Brander ändå rätt så väl – frånsett att invånarantalet minskar. Men å andra sidan är det hela stadens problem, inte uttryckligen något som berör Iniö.
– Servicen har bevarats och bevaras så länge som det finns befolkningsunderlag och barn som håller både daghem och skolor igång.
Däremot är han aningen besviken på att områdesnämndernas roll inte riktigt blivit den han hade förväntat sig.
– Det är synd att den nuvarande organisationen inte utnyttjar den lokalkännedom som finns, man borde höra mera på de som verkligen kan sitt lokalsamhälle. På den punkten har man alla chanser att ännu förbättra sig. Jag tror att det skulle vara i stadens intresse också rent ekonomiskt att använda den informationskanalen i ännu större utsträckning.
I stadens stora strategiprocess tycker Brander precis som Nagus f.d. kommundirektör Bo Lindholm att man borde ha lyft fram skärgården ännu tydligare.
– Jag tycker inte att det är Pargas trumfkort att bli mera stadslikt och likadant som alla andra småstäder. Våra trumfkort är helt andra saker.
Utan bostäder ingen inflyttning
Utmaningarna för Iniö kommundel är helt samma som för hela Pargas – befolkningsutvecklingen är det största orosmomentet.
– Ju mindre ort, desto skörare är det. Om till exempel en familj flyttar bort på verkar det Iniö på ett helt annat sätt än i Pargas kommundel. Det yngsta barnet i Iniö just nu är fyra år, vilket är oroväckande till exempel med tanke på skolans framtid. För att få inflyttning behövs i sin tur bland annat bostäder. Där har tyvärr utvecklingen gått i fel riktning då staden minskat på antalet bostäder.
Trafikförbindelserna för Iniös del är på samma nivå som för tio år sedan. Att behålla dem och utveckla dem kräver en aktiv intressebevakning från stadens sida.
En sak som inte förverkligats ännu är en fungerande trafik året om mellan Iniö och Houtskär. Den förbindelsen fanns omnämnd i samgångsavtalet och trots att det finns många andra viktiga trafikprojekt får man enligt Brander inte glömma bort den.
Samgångsprocessen i sig var en svår och smärtsam process för Brander.
– Det var inte alls lätt att föredra för vår kommunstyrelse och kommunfullmäktige ett ärende där vi föreslogs gå ihop och godkänna samgångsavtalet. Men jag såg ingen annan möjlighet på sikt.
– Paradoxalt nog hörde jag till dem som tyckte att det i det läget hade varit bättre att hela Åboland, Kimitoön medräknat, hade gått samman. Dels tyckte jag om det lilla, men ville ha något ännu större. Det hade bildat en naturlig helhet, en naturlig fortsättning på Region Åboland-projektet, där skärgården var mycket aktiv.
Christjan Brander
Kommundirektör i Iniö 1990–2008 (kommunsammanslagningen).
Numera pensionär.
Lokalradion som gjorde skäl för sitt namn
Radio Iniö är ett ”fenomen” man förknippar med Iniö. Lokalradion inledde sina sändningar den 27 januari 1986 med Branders företrädare Bosse Ahlnäs vid spakarna.
Brander konstaterar att han, tyvärr, de facto var den som var med om att lägga ner stationen. Sändningarna upphörde 2007, det vill säga redan innan kommunsammanslagningen.
– Det var en av de allra första lokalradiostationer som sökte koncession 1985 och fungerade som en informationskanal för lokalinvånarna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.