Christel i Hangö lever sin dahliadröm – allt fler får upp ögonen för hennes kreativa bukettmakeri

Ända sedan Hangöbon Christel Hauskamaa var barn har hon hyst en passion för växter. Som tonåring extraknäckte hon i en lokal blomsteraffär och i dag är hon en passionerad vän av dahlior. I sommar dök det oväntat upp en efterfrågan på egengjorda buketter.
– Kanske är det alla bilder på mina blommor som jag delat på sociala medier som gjorde att folk frågade om jag inte binder buketter också, funderar hon.
Dahlior, lejongap, blomstermorot och jätteverbena…
På bakgården till det röda trähuset, byggt i början av 1900-talet, stoltserar flera pallkragar med prunkande sommarblommor. Majoriteten består av dahlior i alla de färger och former. Men också andra andra ettåriga blommor som lejongap, blomstermorot och jätteverbena frodas i hennes rabatter.
Blommor har hon odlat i många år och hon har ett litet gäng av andra entusiaster som hon delar erfarenheter med. Att folk vill anlita henne som bukettmakare kom ändå som en överraskning.
– Jag har ju inte gått någon floristutbildning, utan mina buketter växer fram efter experimenterande med olika former och färger.

Till vardags jobbar Hauskamaa som skolgångsbiträde i grannstaden Raseborg, men hon har flera års erfarenhet inom blomster- och trädgårdsbranschen.
Eftersom hennes jobb tar slut till sommaren har hon möjlighet att sköta sina växter som kräver både omsorg och kärlek. Familjen har också en hund samt två hästar som står uppstallade i närheten, så det ter sig naturligt för henne att hållas i hemknutarna sommartid.

För tillfället är Christel Hauskamaa mest glatt överraskad över uppmärksamheten, men eventuellt kan hon tänka sig att kombinera sitt nuvarande jobb med företagande i liten skala.
– Vi får se hur det utvecklas. Just nu är jag nöjd med odlingen som en hobby, jag har ingen press på att få ekonomi i det jag gör. Trots att det är roligt är det också mycket jobb och ibland inverkar faktorer som man inte riktigt kan påverka även om man gör allt enligt konstens alla regler.
Så många olika storlekar och färger
Det fantastiska med dahlior är att de kommer i alla storlekar och färgschatteringar. Hauskamaa gillar dem för att de är både gammaldags och traditionella och samtidigt moderna och experimentella. Det som hon i år fäst större vikt vid är att blommorna ska ha en bärande stjälk, eftersom det är en klar fördel vid binderi.

En tålig blomma
– Dahlian är också otroligt tålig om du behandlar den rätt, säger hon och plockar ihop en bukett där basen är en djupt rosa dahlia med gredelint i pistillen.
Den ackompanjeras av lila jätteverbena och blommor i rosa toner. Hauskamaa säger att hon med åren lärt sig att kombinera färger på ett annat sätt än tidigare. I dag uppskattar hon även färger hon inte gillade förr, som gul.
– Jag skulle kanske inte kombinera rött och lila när jag klär mig, men här går de bra ihop eftersom blomman har lite lila i sig från början, säger hon och vrider den runda buketten som ter sig lika fin från alla håll.
Vildhallon är en favorit
I år har vildhallon varit en favorit för grönt i buketterna.
– Den är väldigt tålig, vilket ger buketterna lång livstid. Den kan hålla upp till två veckor. Då kan man bara byta ut blommorna efterhand, så har man en hållbar bukett.
Överlag försöker hon nyttja så mycket av de vilda växter som naturen har att bjuda.
– Vad är bättre än om man kan göra lokalproducerade buketter? Snitt- och prydnadsblommor transporteras ju ofta lång väg, men det finns sorter man kunde nyttja mer lokalt.

Fjärilarna gillar blommorna
Andra som gillar Hauskamaas planteringar är fjärilar och pollinerare.
– I år har vi haft massor av fjärilar här. Tidigare var det mest citron- och nässelfjärilar, men nu har vi haft både amiraler, sorgmantel och påfågelsöga på besök, berättar hon.
Johanna Lindholm
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.