"Cheese är bäst!" ekade i Sirkkala skola – Teater Taimine serverar hellre inlevelse än pekpinnar


Självutnämnd kung. Oskar Silén är den bullriga Cheese, som till slut delar med sig av utrymme och uppmärksamhet i Teater Taimines ”Skolans kung”. Bakom honom CG Wentzel som Måsse, som gärna vill vara likadan, eller i alla fall lyftas av sällskapet. Foto: Robert Jansson
När Teater Taimine gästade Åbo i fjol våras med pjäsen ”Svea & Finn” (av Tove Appelgren) levererades en oförglömlig replik av en gammelmommo i en blixtsnabb entré: ”Vill du vara en som är snäll, eller vill du vara en elak skitstövel?” Pjäsen rörde vid skolmiljön men handlade också om Finlands framtid och hur man vill gestalta den.
Raka rör har alltid varit Taimines idé om dramatik, och det är uppskattat av publiken i skolorna. I den nya turnépjäsen, ”Skolans kung”, tangeras samma grepp och tankegångar. På scenen också nu är Oskar Silén och CG Wentzel. Silén gör Cheese, självutnämnd kung, Wentzel har de övriga rollerna på sin lott.
Han med artistnamnet dominerar sin omgivning genom sin högljuddhet och genom att döma ut sina kamrater som töntiga. Det fungerar i alla fall till en viss gräns, att synas kan vara attraktivt, liksom att ses av den som syns.
Går fort undan
En som gärna vill likna Cheese är Måsse, som också dansar, men inte breakdance utan balett. Det är inte bra, så Måsse får försöka hitta yttre attribut som matchar. Det luktar vagt av underkastelse. Men alla de som blir avhånade av Cheese låter sig inte bekomma. Pernilla som har egna särskilda intressen har ingen tanke på att förändra sig.
Buffligheterna går så långt att det krävs ett ingripande utifrån. Det är en sagans uppdaterade fe, Toleransfen som äntrar scenen. Men Cheese är ett svårt fall så det behövs en trollformel till slut. Den innebär att Cheese är tvungen att säga snälla saker om sina medmänniskor, hur han än tänkt formulera saken.
Det har ganska komiska sceniska konsekvenser och innebär en befrielse för publiken – man får humor och inlevelse i stället för knastriga pekpinnar. Sådan har Teater Taimines linje också alltid varit. Monica Vikström-Jokela som skrivit texten följer traditionen, tempot och temperaturen. Det går fort undan, och med värme.
Kraftfulla skrik
I Mikael Strömbergs regi blir föreställningen ett uttänkt sekundarbete, med snabba byten, säker tajming. Men det finns också plats för publikreaktion, den kan man förutse, men inte helt och hållet styra. Cheese kan i alla fall få åskådarna att njutningsfullt skrika ”Cheese är bäst!”, det gjordes med kraft i Sirkkala skolas gymnastiksal på måndagsmorgonen.
Men översitteriet och effektsökeriet börjar till slut krackelera och Oskar Siléns fysionomi och kroppsspråk fick hejaropen att plötsligt falna. Då hade de övriga rollerna haft sin verkan, inte minst den ganska röriga med målmedvetna skolrektorn som ser till att alla elever får synas.
Förkroppsligad av Wentzel var rektorsrollen obetalbar, med en hjärtlig kontur av parodi. ”Alla tiders!” var hennes stående uttryck, vem säger sådant i dag! Å andra sidan: generationsmarkörer SKA ju finnas, det är tryggt att vuxna låter som vuxna och ställer vissa krav.
Pedagogisk pjäs
Personliga Pernilla har också lärt sig ett och annat av sin momi, vissa ting gör till slut intryck på Cheese, som också får sagt att han egentligen heter något annat. Och att det egentligen är lite konstigt att man hela tiden ska lyfta fram att man är bra på något särskilt. Hans egna dansmoves tappar lite i glans, men hela han får en gladare kontaktyta till världen.
Till pjäsen hör ett pedagogiskt diskussionsunderlag, men man kommer bra långt med en föreställning också. Teater jobbar ju med det levandegjorda exemplet och förkroppsligar alltid fler synpunkter än en. Helt oslagbart i vår tid av polarisering och hårklyverier och svartvita diskussioner.
Skolans kung
- Text: Monica Vikström-Jokela
- Regi: Mikael Strömberg
- I rollerna: Oskar Silen, CG Wentzel
- Teater Taimines turnébesök för årskurserna 1-6 i Åbo, 25.11
Ann-Christine Snickars
ann-christine.snickars@aumedia.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.