Cecilia Hindersson trivs där gränserna inte är strikta – leder nu Arbis i Åbo

Det är nu lite över en månad sedan Cecilia Hindersson började arbeta på Arbis i Åbo. I en månads tid arbetade hon sida vid sida med rektor Sixten Westerby som har gått i pension.
Hindersson lämnade Skärgårdens kombi i Pargas efter 12 år som rektor, först för Väståbolands medborgarinstitut som slogs samman med sin finska motsvarighet år 2015.
Där har hon gjort en stor insats och Kombi fick bland annat Pargas stads pris årets fria bildare 2022.
Kursutbudet och antalet anmälningar har vuxit stadigt och är nu uppe i 7 000 anmälningar per år.
Kombi har också lockat folk utifrån med kända föreläsare som bland annat journalisten Stina Dabrowski, författaren Thomas Eriksson och astronauten Christer Fuglesang.
Houtskärsbakgrund och studier i religionsvetenskap
Hindersson är född i Houtskär och har gått i skola i Pargas.
– Jag visste aldrig vad jag ville bli men jag hade en jättebra religionslärare, Svante Lundgren, och det var kanske därför jag nappade på det här med främmande religioner och insåg att det var min grej.
Hon började studera religionsvetenskap vid Åbo Akademi men sökte ständigt efter ny information och nya intryck.
– Jag reste mycket och försökte lära mig allt jag kunde om religioner som hinduism, islam och buddhism. Men jag passade också på att gå kurser vid alla fakulteter. Jag testade verkligen på allt, förutom fysik och kemi. Det var jätteroligt men sedan måste jag välja och då hade jag kommit så långt med religionsvetenskapen att jag tog examen i det, säger hon.
Hindersson planerade aldrig att bli lärare men insåg då hon arbetade på olika vikariat att hon var ganska bra på det.
Hon har arbetat som ämneslärare i religion i Sarlinska skolan och S:t Olofsskolan.
Då hon blev behörig rektor auskulterade hon en vecka med Gunnar Nyström, dåvarande rektor för Arbis i Åbo, samt en vecka med Liliane Kjellman som då var rektor för Cygnaeus skola.
– Sedan fortsatte jag jobba som timlärare ändå men då jobbet i Pargas blev ledigt sökte jag det. Jag älskar att undervisa men sedan tänkte jag att det får bära eller brista. Då var faktiskt huvudkontoret i Houtskär, säger hon.
Cecilia Hindersson
Aktuell med: Ny rektor på Arbis i Åbo.
Bor: I ett egnahemshus i Åbo. Har tre barn varav två är vuxna och 24 samt 21 år, och ett som är 14.
Gör på fritiden: Badar i vak, tycker om trädgårdsskötsel och båtliv. Reser en del men mera ekologiskt nuförtiden.
Om att köra motorcykel i Vietnam, ett av hennes många resmål längs med åren:
”Barnens pappa fick ha två barn på motorcykeln och jag ett. Regeln var att se framåt, fokusera på vad som hände där och inte se bakåt. Det fungerade faktiskt.”
”Vårt uppdrag är att svara på samhällets önskemål och behov”
Redan då hon ”skuggade” rektor Nyström insåg hon att Arbis var mera mångsidigt än hon hade trott.
– Det som driver mig då det gäller arbetarinstituten är de oändliga utvecklingsmöjligheterna. Det finns inga strikta gränser, inga läroplaner att följa. Du får lyssna på vad folk vill ha. Vårt uppdrag är att svara på samhällets önskemål och behov. Vi har ingen kristallkula utan förlitar oss på vad vi får för önskemål.
Högstadievärlden och vuxeninstitutsvärlden är två vitt skilda världar konstaterar hon.
– På vilken annan arbetsplats får man skratta högt och gott varje dag med eleverna, sade jag många gånger då jag jobbade som lärare i högstadiet. Här är det i sin tur härligt att få möta vuxna människor som är här frivilligt.
En trevlig förändring är också att kunna promenera till jobbet. Hindersson är bosatt i Åbo.
– Jag känner också att jag är inom räckhåll i Åbo. Vi har ju många kvällskurser. Då de ringde från Iniö kände jag att jag inte var inom räckhåll i Pargas, säger hon.
Vilka trender som hägrar i horisonten för Arbis i Åbo är svårt att säga.
– Det som jag med säkerhet vet att är att det som har med hälsa och välmående att göra alltid är trendigt. Vi har jättemånga språkkurser, det är fler än på andra institut. Keramikkurserna är också alltid fullsatta. Hela landet håller på med keramik! Jag tror att folk i arbetsför ålder lockas av sådant där man inte behöver full fokus med hjärnan, hellre vill man skapa något eller röra på sig.
Sociala aspekten viktig
Arbetarinstituten utgör också en mötesplats för exempelvis pensionärer eller arbetslösa som vill ha något att göra på dagarna.
Den sociala aspekten som arbetarinstituten med sina relativt förmånliga kurser utgör talar man inte alltid om.
Hindersson tycker också att det är speciellt bra med en plats där man vet att man får prata svenska.
– Det värnar vi om.
Var ska Arbis finnas i framtiden?
Exakt var Arbis i Åbo ska finnas i framtiden är oklart. Stadens tjänstemän har utrett ett förslag om att sälja fastigheten på Kaskisgatan.
Någon ny information om läget har Hindersson inte och är inte orolig i nuläget.
Byggnadens kondition har granskats och staden har räknat med att den borde renoveras åren 2025–2030.
Det som dock är klart är att det ska finnas rum för svenska Arbis i den nya skolbyggnaden som byggs för S:t Olofsskolan.
– Det är samma specialutrymmen som vi också nu använder i S:t Olofsskolan och som vi fortsättningsvis kommer att behöva. Jag har inte sett ritningarna men jag har förstått att man har tagit i beaktande att vi behöver förvaringsutrymmen, säger Hindersson.
Arbis i Åbo hade rekordmånga kursdeltagare under hösten–det högsta antalet på 115 år.
Institutet har mellan 80–100 timlärare enligt Hindersson. Fyra personer arbetar inom administrationen på Arbis, men endast rektorn arbetar på heltid.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.