Catherine Klingstedt förstärker Kimitoöns sysselsättningsteam – nu finns två uppsökande ungdomsarbetare

Kimitoöns sysselsättningscenter Fyren har fått förstärkning i sitt team. Numera jobbar inte bara en, utan två uppsökande ungdomsarbetare i kommunen. Det här möjliggörs av statens specialunderstöd för verksamheten i coronatider, för att man ännu bättre ska kunna nå och stöda ungdomar.
– Vi blev beviljade finansiering och i och med det har vi nu möjlighet att bredda och utveckla servicen och verksamheten så den i allt högre grad motsvarar det behov som finns, säger Henrika Tytärniemi, som är ansvarig handledare för sysselsättningsenheten och Ungdomsverkstaden.
Kimitoöns nya uppsökande ungdomsarbetare Catherine Klingstedt är inne på sin andra arbetsvecka då ÅU träffar henne, och så här långt har mycket av tiden gått åt till att fixa det praktiska som ett nytt jobb kräver.
Men hon har redan hunnit ha kontakt med några ungdomar – den målgrupp hennes arbete är inriktat på. Det uppsökande ungdomsarbetet riktar in sig på unga från 16 till 29 år, och för Klingstedt är det främst de lite yngre som är i fokus.
Stöd behövs då man går miste om sociala sammanhang
Gällande det ökade behovet av stöd bland unga nämner Henrika Tytärniemi att de unga bland annat i coronatider går miste om sociala sammanhang då fritidsverksamhet ligger nere och skolorna dessutom tidvis fungerat på distans.
Med en anställd till har sysselsättningscentret även chansen att ytterligare utveckla samarbete med andra aktörer som finns kring den unga, som tredje sektorn och andra stadiets skolor.
Nu har man också möjlighet till enskilda möten med fler ungdomar, vilket ger ett även förebyggande arbetssätt. Mycket i det här arbetet handlar om förtroende, möjlighet till en trygg vuxenkontakt och att utgå från de ungas behov och önskemål.
”Jag trivs att jobba med unga”
Klingstedt är utbildad samhällspedagog och kommer ursprungligen från Pargas. Hon har gjort inhopp vid ungdomsverkstaden Troja i Åbo och nappade på jobbet på Kimitoön, eftersom hon såg det här som ett intressant och givande arbete.
– Ungdomar är ärliga, inspirerande och har potential. Jag trivs att jobba med unga och att stöda dem i individuella utmaningar. Om jag kan stöda och hjälpa dem gör jag det gärna, säger Klingstedt.
Sommarjobb i fokus
Eftersom det för ungdomarna är tid att ansöka om sommarjobb är det just nu det som Klingstedts kontakter med ungdomarna främst handlar om. Hon kommer också att besöka de äldre eleverna i öns skolor för att berätta om sommarjobb.
Klingstedt antar att utmaningen i att hitta sommarjobb handlar om att hitta de rätta kanalerna: att komma underfund med hur och var jobben ska sökas. Också med att skriva en arbetsansökan kan det behövas hjälp.
För ungdomarnas del hoppas hon på en bättre sommar än den förra, då coronan sabbade en del av chanserna till sommarjobb.
– Det gäller att ha tålamod och hopp, att ta en dag i taget och inte oroa sig för mycket, säger Klingstedt.
Föredrar fysiska träffar
I sitt arbete ser Klingstedt det som viktigt att kunna arrangera fysiska träffar med ungdomarna, men förstås med hänsyn till alla coronarestriktioner.
– Det kan vara lättare för ungdomarna att prata och att komma med frågor om man träffas, säger Klingstedt, som tycker att vissa intryck kan gå förlorade om man kommunicerar på distans.
Hon poängterar att träffarna sker på de ungas villkor.
– Man behöver inte ha några direkta problem för att kontakta mig. Det räcker med att man känner att man behöver stöd och någon att prata med.
Sysselsättningscentret Fyren finns i DIT-center i Dalsbruk.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.