Carunas nätchef: "Vi måste bli snabbare med att åtgärda fel"


Att ersätta luftledningar med jordkabel handlar på Kimitoön om en mångmiljonsatsning – som väcker känslor. Foto: Anja Kuusisto
Markägare som misstänker att jordkabeln har grävts ner för grunt ska ta kontakt med Caruna, säger elbolagets nätchef Henrik Suomi.
– Visserligen går vi själva längs alla de sträckor där kabeln har grävts ner och kollar djupet med tio meters intervaller. Då granskas det att till exempel stenar eller skräp inte finns kvar. Fel fotograferas, entreprenören meddelas så han kan rätta till dem.
– Felet på Anders Abrahamssons åker fanns redan på vår lista över sådant som skulle rättas till men det blev inte gjort i tid. Vi måste bli snabbare med att åtgärda sådana här problem och med att vara i kontakt med markägare, så inget motsvarande händer igen.
Markägarna kan få kartor
Suomi tillägger att kanske bara en procent av rapporterade fel är sådant som måste korrigeras i praktiken. I de allra flesta fall är det frågan om bristande dokumentering, det vill sägs platsen och djupet där kabeln har grävts ner har inte förts in i det digitala kartnät som Caruna har över sina jordkablar.
Det sägs att markägarna inte har fått sådana kartor, stämmer det?
– De kan få en karta över sina områden i fall de är i kontakt med vår kundservice, säger Suomi.
300 kilometer kabel återstår att gräva ner
På Kimitoön är det ännu inte dags för slutsyn.
– Nej, vi har klarat av att gräva ner cirka 350 kilometer kabel men har ungefär 300 kilometer kvar, säger Suomi.
Han tillägger att kabeln inte överallt behöver grävas ner. Det finns ställen där den kan lämnas grundare eller rentav på ytan men då måste den skyddas, oftast med betong.
Någon har sett jordmassor ösas direkt på våt betong, ska det göras så?
– Jag kan inte ta ställning till ett sådant fall då jag inte vet hurdan betong som har använts, men vi tar det upp med entreprenören, säger Suomi.
Elbolaget satsar 25 miljoner euro på Kimitoön
Arbetet med att förstärka elnätet genom att ersätta luftledningar med jordkabel startade 2014 på Kimitoön och avslutas 2020. Tre stora områden får jordkabel. Ungefär 25 miljoner euro kommer det att kosta.
Vem övervakar att Caruna med underentreprenörer har gjort arbetet korrekt?
– Både Säkerhets- och kemikalieverket TUKES och det oavhängiga bolaget Inspecta granskar oss med jämna intervaller, det finns nämnt i lagen och förordningen om elsäkerhet, säger Henrik Suomi.
LÄS OCKSÅ:
Hård kritik mot Carunas jordkabel som låg för grunt – jätteproblem om det har slarvats så här på många håll, säger jordbrukaren Anders Abrahamsson
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.