Caruna: Jordkablarna minimerade elavbrotten efter Aapeli


Lutledningarna blir allt mer sällsynta då de byts ut mot jordkablar. Foto: Monica Forssell
Aapeli orsakade stor förödelse när den drog in över Åland i onsdags, med omfattande elavbrott.
I Åboland blev också många strömlösa, men antalet är ändå lägre än under tidigare jämförbara stormar, som Tapani år 2011.
Inom Carunas nätverk blev sammanlagt 30 000 hushåll strömlösa till följd av stormen.
Då stormen Tapani rasade uppgick siffran till 200 000.
Även det till en del beror på att den stormen pågick en längre tid menar Carunas regionchef Henrik Suomi att övergången från luftburna kablar till jordkablar var en viktig faktor.
– Det är nog uppenbart att det har haft en positiv inverkan. Under den här stormen gick strömmen till största del i de områden där jordkablar ännu inte har lagts eller där de ännu inte tagits i bruk, såsom Pargas kommundel, Gustavs och Rimito.
Tack vare ökad elnätsautomation och att stamnätet går via jordkablar begränsades elavbrotten till mindre områden än tidigare, säger Suomi.
Snart har hälften av de luftburna ledningarna bytts ut
Sedan 2016 har Caruna lagt till 900 kilometer jordkabel i Väståboland, Rimito och Gustavs, med start år 2016.
Jordkablarna utgör nu 2500 och de luftburna ledningarna 3500 av elnätverkets 6000 kilometer långa kabellängd.
Ett tiotal kilometer jordkabel ska ännu läggas inom ramarna för det här projektet.
Hittills har investeringarna gjorts i huvudsak i mellanspänningsnätet, men under 2018 påbörjades en uppdatering av lågspänningsnätet, det vill säga de elkablar leder till kunderna.
I genomsnitt tog det 10 timmar att reparera de skador som uppstod under stormen Aapeli.
I vissa områden uppgick reparationstiden till över 30 timmar. I skärgården försvårades arbetet av vädret och att färjan mellan Nagu och Korpo stod stilla hela natten och en del av förmiddagen.
Enligt elmarknadslagen som trädde i kraft 2013 måste elbolagen före 2028 säkra tillgången på el så elavbrotten inte är längre än 6 timmar i tätorter och 36 timmar i glesbygden.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.