Förflytta dig till innehållet

Caroline vårdar igelkottar: ”Mata med laktosfri kattmat”

Igelkottsexperten Caroline Lönngren på Åland.

För många år sedan började allt fler personer föra skadade igelkottar som de hittat till Caroline Lönngren på Åland.

I dag har hon en ständig ström av igelkottar i nöd som rehabiliteras hos henne. Igelkottar kan skadas av många olika saker som till exempel hundar, nät som de kan trassla in sig i, gräsklippare, röjsågar eller bilar.

Nya Åland/Jonas Edsvik
Behöver vård. Igelkottar kan skadas av till exempel gräsklippare, bilar, nät som de trasslar in sig i eller hundar.

Honor som blivit skadade kan inte ta hand om sina ungar, små ungar behöver då tas omhand. Ungar som inte hittat tillräckligt med mat behöver också hjälpas.

När igelkottarna kommer till Lönngren får de mat, husrum och vård tills de är tillräckligt friska för att bli utsläppta på samma plats igen. Igelkottar får absolut inte flyttas till ett annat område, det kan bli deras död. Om de är illa skadade för Lönngren dem till veterinären där de antingen får somna in eller får hjälp.

– Att ta hand om igelkottarna kostar, men många deltar frivilligt i kostnaden för djuren de lämnat in. En del personer hjälper till genom att till exempel hämta mat, säger Lönngren.

Marie Prokupek som är en privat veterinär och veterinärerna på Ålands miljö- och hälsomyndighet har varit till stor hjälp med igelkottarna.

Nya Åland/Jonas Edsvik
Vila och husrum. Det får varje igelkott hos Caroline Lönngren.

Lönngren är en av de få på Åland som faktiskt vet hur man vårdar dem. När hon först började ta in dem insåg hon att det inte fanns någon på Åland som kunde något om igelkottar. Hon hörde då av sig till rehabiliterare i Sverige och Finland och fick hjälp.

Idag har hon ett stort kontaktnät med rehabiliterare över hela världen.

Hur kan man ta hand om sina lokala igelkottar?

– Genom att lämna delar av sin gräsmatta oklippt, helst någonstans i skuggan, där trivs de. Rent vatten i stora låga fat ska alltid finnas framme, kattmat som är laktos- och spannmålsfri är också bra att erbjuda.

– Om man hittar en igelkott som är skadad eller behöver annan hjälp ska man höra av sig till en veterinär eller till mig. I de fall man vill sköta om den själv så hjälper jag med råd under rehabiliteringstiden, i mån av tid och möjlighet kan jag ta hand om dem annars, säger Lönngren.

Linn Widén/Nya Åland

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter