Campus Axxell eller Campus Skolcentrum? – Pargas lägger alla skolrenoveringar på is och planerar framtida campus


Stadsdirektör Patrik Nygrén, ryggen mot kameran, informerar Pargas fullmäktige om skolplaner och Byahusplaner. Foto: Anja Kuusisto
När Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén informerar fullmäktige om de senaste svängarna kring stadens skolfastigheter är det tydligt att de beslut som fullmäktige fattade i slutet av förra året inte kommer att förverkligas.
Renoveringen av Lukio – det vill säga finska gymnasiet – blir inte av, planeringen av en ny Sunnanbergs skola blir inte av och renoveringen av daghemmet Peikkorinne blir inte av.
Fastighetsproblemen i flera av stadens skolhus är av den omfattningen att staden måste tänka om.
Arbetsgrupp har två alternativa Campus-förslag
Staden har en arbetsgrupp med representanter från flera sektorer för bildnings- och fastighetsfrågorna. Fullmäktige har nu tagit del av det som arbetsgruppen kommit fram tills hittills.
— Det finns två huvudlinjer i nuläget: Campus Axxell eller Campus Skolcentrum, berättar Nygrén.
I båda alternativen ingår att finska Yläkoulu-huset rivs och att de finska elevernas åk 7-9 i stället flyttar in i nuvarande Pargas svenska gymnasium.
Att Sarlinska skolan renoveras ingår också i båda alternativen.
Det som skiljer alternativen åt, är var de två gymnasiernas nya campus ska byggas.
Borde Lukio och PSG finnas i ett nybygge intill Axxell — eller borde ett nytt skolhus för gymnasierna finnas intill nuvarande skolcentrum.
Arbetsgruppen har ingen klar prioritering i det här skedet, säger Nygrén.
Fullmäktige håller ett budgetseminarium i början av juni och då kan frågan gå vidare.
Tidigare planer måste skrotas
Planeringen är oberoende långsiktig. Byggåret kunde troligen vara 2021 eller snarare 2022.
— Det finns många krav som måste uppfyllas om vi ska råd med ett dylikt projekt, som kan behöva 9–10 miljoner euro.
— För att klara av det måste driftsbudgeten vara i balans 2020–2022. Vi måste skrinlägga alla de investeringar vi redan slog fast, om Lukios renovering och planeringen av Sunnanberg, och så gott som alla andra stora investeringar måste också skjutas upp till efter 2023, säger Nygrén. Trots det har vi inte råd med något skolcampus för 25 miljoner, såsom ett av de exempel vi har bekantat oss med.
Efter hans information ville fullmäktigeledamoten Folke Pahlman, SFP, veta om det finns möjligheter till extern finansiering i frågan om ett nybygge för skolor och Lotta Laaksonen, Vf, ville veta hur föräldrar, elever och skolpersonal informeras om vad som är på gång.
Nygrén utlovade information som fördelas via skolpersonalen när man har kommit vidare. Han besvarade Pahlmans fråga med att det har kontrollerats, men att det sannolikt inte finns sådana möjligheter.
Arbetsgruppen för skolfastigheterna vill ha tilläggstid till slutet av september innan planerna presenteras närmare och nya beslut kan tas.
Sikla-koncernen är villig finansiera Byahuset
Fullmäktige fick också höra senaste nytt om hur referensgruppen bakom Byahuset jobbar.
Byahuset är idén om ett nytt hus i Centralparken som skulle samla olika tjänster under ett tak, såsom seniorboende, simhall, restaurang, café och kanske Kombi
Huset skulle inte byggas av Pargas stad, utan staden skulle vara en av flera hyresgäster i huset.
— Sikla-koncernen har visat intresse för att bygga och finansiera huset, berättar Patrik Nygrén för fullmäktige. Deras krav skulle vara att det finns hyresavtal för 75 procent av lokalerna.
En simhallsutredning för Byahuset görs av företaget Sports Venture.
— Ska simhallen få statsanslag borde bygget inledas redan 2020. Det måste inte bli klart då, men inledas då, säger Nygrén.
Paula Sundqvist har skrivit välfärdsberättelse
Fullmäktige tog också del av en 74-sidig välfärdsberättelse, sammanställd av välfärdskoordinator Paula Sundqvist. Hon refererade uppdraget kort.
Harri Lehtinen, Saml, underströk vikten av innehållet i en välfärdsberättelse och att där ingår många element som bör implementeras i allt beslutsfattande.
Han ville att fullmäktige skulle godkänna årsrapporten för välfärdsberättelsen med tillägget att stadsstyrelsen ser till att såväl tjänstemän som förtroendevalda får en introduktion i välfärdsberättelsen, via ett seminarium eller liknande.
Lehtinens tillägg godkändes enhälligt.
Fullmäktige klubbade också genom PIF-centrets takpengar — en långkörare — och svaren till flera fullmäktigemotioner.
Lotta Laaksonen hade gjort en motion om en omfattande kartläggning av skicket på den finska högstadieskolans lokaler och ville inte nöja sig med stadsstyrelsens svar på den motionen, utan upprepade sin önskan. Vid omröstning förlorade hon dock med rösterna 26-8. Fastighetschefen Seppo Pihl hade innan omröstningen förklarat om den kartläggning av skolhusen som pågår.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.