Calle Pettersson tror på samarbete – ”Här är vi fortfarande känsliga för om det går bra för grannen”


Kimitoöns utvecklingschef Gilla Granberg och Veritas vd Calle Pettersson. Foto: Emilia Örnmark
— Jag kommer inte att komma med någon hundraprocentig lösning för hur man ska lyckas med företagandet på Kimitoön, inledde Calle Pettersson, vd vid Veritas, sitt anförande vid måndagens företagarfrukost i Kimito.
Temat var Kimitoöns företagsamhet i dag och i morgon. Pettersson är uppvuxen i en företagarfamilj på Kimitoön, där man sysslat med både jordbruk, direktförsäljning och stuguthyrning.
— Det viktiga är kundens syn på vad som är kvalitet. Vi jämförs inte med grannens stugby, utan med ett Airbnb i USA eller med en stuga i Italien, säger Pettersson, utifrån egen erfarenhet.
Han poängterar att det viktiga är hur stället ser ut, vilken glansbild man skapar av det, istället för information om självklara bekvämligheter som varmvatten ända in och tvättmaskin.
— Konkurrenterna finns i hela världen, utbudet är jättestort och kunderna är folk som har allt mindre tid.

Calle Pettersson talade under rubriken Kimitoöns företagsamhet i dag och i går. Foto: Emilia Örnmark
Också digitaliseringen nämner Pettersson som en viktig faktor. Han illustrerar det med en bild av en folkmassa under påvevalet 2005 mot en från samma val åtta år senare: På den första bilden syns fyra mobiltelefoner, på den andra finns en i varje hand.
I en tid där folk öppnar sin telefon 150 gånger per dag är Petterssons tips att inte slåss mot digitaliseringen – en kamp som slutar med förlust.
Tre viktiga branscher – starkast i ett samarbete
De branscher Pettersson väljer att lyfta fram i Åboland är turismen, fritid och båtliv, samt livsmedelsbranschen.
— Hållbar turism ökar snabbt i popularitet. Familjens barn följer trenden att flygvägra, och plötsligt vill de inte följa med till Thailand, tänker sig Pettersson och talar istället om njutningen att åka båt i världens vackraste skärgård, alltså Åbolands.

Världens vackraste skärgård? Fina vyer mot Finnviken från Purunpää. Foto: Emilia Örnmark
Gällande livsmedel tror Pettersson på ekologiskt, närodlat, närproducerat och på rena livsmedel.
— Flest möjligheter skapas om vi kopplar ihop de här branscherna, istället för att fundera på hur man själv säljer bäst. Turisterna kommer inte för en enda stuga eller för en restaurang.
Utvecklingspotential tror Pettersson att det finns i att paketera tjänster och service till helheter som är lätta att sälja, lätta att hitta online och lätta att köpa.
— Vi måste bli bättre på att bygga idyller, liksom man gör till exempel i Stockholms skärgård.
Pettersson hoppades vidare att man kunde ta lärdom i nätverkande och företagande från Österbotten och Åland.
— Här är vi fortfarande känsliga för om det går bra för grannen, säger Pettersson, men poängterar att går det bra för grannen gynnas också andra närliggande företag.
Arbetsplatserna är lokomotivet
Dock menar Pettersson att det inte finns några snabba lösningar som kunde få Kimitoöns näringsliv att blomstra.
— Fortfarande handlar det om jobben. Arbetsplatserna är lokomotivet som samhället behöver. Drivkraften måste finnas i näringslivet – samhällsutvecklingen kommer efter. Det är pudelns kärna, men varifrån startar man? frågar sig Pettersson.
Han menar att vad samhälle och kommun kan göra för företagen är begränsat, men samhället kan i alla fall se till att vara så lite som möjligt i vägen.
I publiken fanns dock en ung företagare, Mathias Lönnström, som tyckte att just ett samtalsforum som företagarträffen är ett ypperligt startskott för att börja samarbeta och genom det få fart på näringslivet.
— Rocken på och ut för att träffa andra! säger han.
Pettersson håller med om att idéerna föds då man träffas för att diskutera, även om det är ett långsiktigt arbete.
Företagstät kommun
Kimitoöns utvecklingschef Gilla Granberg sköt in den positiva nyheten om att det finns många nya företag på Kimitoön, och att Kimitoön i fjol var femte bäst i landet på att skapa sådana.
— Men vi måste lära oss att skryta mer, tycker hon.
Företagarfrukosten ägde rum på Café Luxia i Kimito, där de cirka 20 deltagarna också fick höra om caféföretagarnas erfarenheter av sitt första år på orten.

Cirka 20 personer deltog i företagarfrukosten på Café Luxia i Kimito. Foto: Emilia Örnmark
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.