Byt jobb om ni inte vaccinerar er, vårdare!

Ibland är det bra att blicka bakåt så kommer man i bästa fall lite framåt.
Det kan man tillämpa också på den pågående debatten om det är rätt eller fel att arbetsgivarna vill ha rätt att kräva coronapass av vissa yrkesgrupper.
Vi börjar inte från noll, även om det ibland verkar så i coronadebatten.
Covid-19 är en allvarlig sjukdom och sprids med sådan framfart världen över att den ställer mycket på ända, i många länder.
Att vaccinmot covid-19 kunde utvecklas så snabbt är såsom det tidigare sagts i detta forum en fantastisk internationell framgång. Världssamfundet brottas nu med frågor om det orättvisa i att vaccineringen i många låginkomstländer inte har avancerat såsom i den så kallade västvärlden. Hos oss brottas vi med frågor om att alla erbjuds gratis vaccin, men att alla inte vill ha den.
Här sänder vi en tacksamhetens tanke till den färska ÅA-doktorn som kan förklara vad vaccinmotståndet kan handla om. Det är verkligen inte så lätt att förstå varför någon säger nej tack när sådan hjälp erbjuds.
Ett annat sätt att försöka förstå är att backa några år, till vårdfacket SuPers motstånd mot obligatoriskt influensavaccin.
I Finland beräknas årligen cirka en halv miljon människor få säsonginfluensan, merparten av dem mycket lindrigt.
En del har det svårare, influensa är inte en vanlig förkylning. Är kroppens funktioner redan försvagade av andra sjukdomar kan en svår influensa vara den sista krämpan man fick. Varje år dör några människor i influensa i Finland.
Det här är ingen nyhet. Det enda nya har väl varit att vi kom lindrigare undan vad gäller influensan förra vintern, eftersom vi hade levt så skyddat och försiktigt på grund av coronapandemin.
Att vaccinera sig mot säsonginfluensan blev obligatoriskt för vårdpersonalen i och med lagen om smittsamma sjukdomar 2017.
Just den paragrafen trädde i kraft efter en övergångstid på ett år. Närvårdarfacket SuPer hade ställt sig på tvären.
Men facket böjde sig till slut och rekommenderade att också de vårdare som inte ville ta vaccin skulle ta det.
Vad hände? Jo, lagen skulle få riksdagens godkännande trots protesterna. Och lagen fick en paragraf om att sådan vårdpersonal som inte har tagit vaccin kan riskera sin anställning (i lagtexten:… arbetsgivaren har rätt behandla uppgifter om deras lämplighet för uppgiften).
En jurist vid vårdarfacket SuPer skrev 2018 klartext i ett dokument till social- och hälsovårdspersonalen (översättningen är vår):
”De som jobbar med social- och hälsovård har en etisk plikt att ta hand om och skydda sina klienters, patienters, hälsa. Det här är det skäl att betona och det bör betonas redan i det skede då någon gör sitt karriärval och väljer vårdyrket”.
Juristen påpekade också det som inte borde behöva sägas: Det är ingen annanstans, det är inom social- och hälsovården som man sköter om sjuka patienter.
Är du redan patient, alltså sjuk, löper du en större risk att vara mottaglig för smittsamma sjukdomar. Jobbar du med patienter har du också en större risk både att få och sprida smittsamma sjukdomar.
Därför är hygienen så viktig i vården och det vet varje anställd inom social- och hälsovården.
Det är en personal som är duktig på att bygga upp sitt eget immunförsvar och som till alla patienters stora glädje och räddning inte går av för hackor.
Allra största delen av vårdpersonalen agerar ansvarsfullt och har tagit coronavaccin. Många av dem som kommer i kontakt med coronapatienter är vaccinerade tre gånger om.
Men så finns det undantag. Det finns också välmotiverade, såsom i coronavaccineringen överlag har det funnits vissa specifika grupper som inte rekommenderas ta vaccinet. Det är inte dem vi diskuterar.
Vi undrar hur det kan finnas de som jobbar i ett vårdyrke och inte ser det som sin plikt att skydda patienter från smitta? Vad har man i vården att göra då, är frågan?
Poängen med yrket är väl precis tvärtom: att vårda, skydda, hjälpa. Inte att riskera andras hälsa genom att själv möjligen föra en smitta vidare.
Individen har rätt att bestämma mycket och när gäller ens egen kropp i princip allt. Ingen får komma och sticka en nål i dig mot din vilja. Men jobbar du i vården har du gjort ett val.
Finlands lag kräver sedan länge att vårdpersonalen är vaccinerad mot mässling, påssjuka och röda hund. Det vill säga det vaccin som förkortas MPR. Jobbar man med spädbarn finns ett krav på att personalen har sin vaccinering mot kikhosta i kraft.
Sedan 2018 ingår alltså den årliga influensavaccineringen också i paletten.
Och varför – frågade juristen i sitt dokument till vårdpersonalen, och skrev för säkerhets skull något om därför.
Därför att man med ett MPR-vaccin har räknat ut att man i Finland undviker cirka 1800 hjärnhinneinflammationer i året.
Det berättar något om omfattningen av en smittsam sjukdoms framfart, en vaccindos mot 1800 svårt sjuka.
Så Finland, sätt fart på att göra ett tillägg till smittskyddslagen.
Låt obligatorisk coronavaccinering av vårdpersonal ingå, och gör det nu.
Medan debatten pågår kan de som jobbar ovaccinerade i vården ta sig en funderare på vad de överhuvudtaget gör där.
Så sant det som skrivs i denna ledare. Speciellt den sista meningen och frågan kristalliserar det hela:
”de som jobbar ovaccinerade i vården ta sig en funderare på vad de överhuvudtaget gör där”.
Det finns förvånansvärt många ”hörhö” som jobbar inom vården. De kallar sig själva terapeuter av olika slag men deras verksamhet grundar sig inte på vetenskapen utan på olika egna övertygelser och filosofier. De som låter inte vaccinera sig utan tror på olika irrläror är just sådana. När man väljer att utbilda sig till något vårdyrke, godkänner man också spelreglerna.
Det finns sådana t.o.m. inom min egen läkarkår. Finlands Läkarförbund har därför drivit en ny lag som skall sätta stop till sådana kvacksalvare.
Anja Kuusisto och andra självutnämnda experter, hur förklarar ni det faktum att incidensen ökar i samma takt som vaccinationsgraden?