Förflytta dig till innehållet

Byggboom på östra Heisala – stugor ploppar upp som svampar

Robin Sjöstrand
Ofärdig stuga på Heisala

Klockan är halv åtta på morgonen när ÅU möter Marcus Nylund ute vid Granviks färjfäste. Isen har inte släppt ännu och vid horisonten syns redan m/s Viken som stretar på genom den upplogade fåran i isen.

Förbindelsefartyget ska ta oss till Heisala där Nylunds företag NJN Tech står som byggherre på åtta av de totalt elva nya stugtomter som har ploppat upp på öns östra sida de senaste åren. Han har dessutom ytterligare ett projekt på en liten kobbe utanför den större ön.

Kön med bilar är redan lång och Nylund har sina tvivel på att alla kommer att rymmas med.

– Det har varit ett problem hela vintern. Speciellt de gånger vi har någon större transport – då ryms alla inte med.

Störst problem hade Nylund när m/s Viken låg på dock och ett mindre fartyg fick tas in.

– Det hade en viktgräns på 25 ton, vilket gjorde att vi inte ens fick en betongbil med ombord. Vi fick transportera enskilda säckar istället, säger han.

Totalt elva tomter får stugor

Nylunds föraning visar sig stämma – nästan. Som näst sista bil kommer vi ombord på Viken, medan två bilar står kvar på stranden och väntar. Det är flera timmar till Vikens nästa tur och Nylund tror att rutten kommer att behöva en större förbindelsebåt inom kort.

– Speciellt med tanke på de stugor som vi nu bygger, säger han.

Det stora Heisalaprojektet föregår faktiskt stugboomen som kom i och med coronapandemin.

Den började istället redan när företaget JTV-Financial köpte upp östra delen av Heisala för ett par år sedan och sedan sålde av elva stugtomter på Yxkilsudden i söder och Getudden i norr.

NJN Tech anlitades för att slutföra den första av tomterna 2018 och den stod klar samma höst. Sedan spred sig ordet och det slutade med att Nylund ansvarade för åtta av de elva tomterna.

– Alla stugor är mellan 60 och 100 kvadrat. Några har man redan flyttat in i, medan de sista av projekten är på slutrakan, säger han.

Det är östra delen av Heisala som nu bebyggs med väldig fart. Hit kommer man med förbindelsefärja från Granvik. Karta: Mapcreator/Robin Sjöstrand

Det är föga förvånande inga Pargasbor som har köpt tomterna, som samtliga är över en hektar – vissa uppemot två.

– Över hälften av köparna är nylänningar och några är Åbobor. Sedan har vi också en svensk som är gift med en ryska och jobbar i Prag. Jag antar att Åbolands skärgård blev en mittimellankompromiss där, säger Nylund och skrattar.

Vi svänger in på en av stugtomterna, där Nylunds anlitade hantverkare är i full gång. Arbetet har gått så att Nylunds mannar först fick röja tomten och bygga grunden till huset. Sedan kom Honka, som står för stugstommen på just den här tomten, och byggde upp stockstugan.

Nu är det återigen Nylund som tagit över kontrollen för att slutföra interiören i huset och den tillhörande bastustugan.

– Det är hög standard i stugorna och alla är vinterbonade och de är i princip utrustade som egnahemshus. Det är så folk vill ha sina sommarstugor nu för tiden. De är mera som egnahemshus.

Står för hela processen

Nylunds jobb går ut på att han planerar tomterna och vakar över hela byggprocessen tills den är klar.

Det finns en hel del regler att följa – stugan ska vara minst 40 meter från vattnet, gäststugan ska vara 25 meter från vattnet och bastun 15 meter från vattnet, till exempel.

I jobbet ingår också att göra alla ansökningar kring bygglov hos Pargas stad och Nylund hjälper dessutom till med olika syningar.

– Vi börjar med en lägessyn tillsammans med byggnadsinspektören för att få en känsla för tomten, men under jobbets gång hinner vi också med till exempel bottensyn, armeringssyn och konstruktionssyn, säger Nylund.

Bild från insidan av en stuga, där endast stockstommen är klar.
I den här stugan står Marcus Nylund företag för grunden till huset och interiören. Själva stommen är köpt av en stugleverantör. Foto: Robin Sjöstrand

Konstruktionssynen får Nylund göra själv, men när det kommer till ibruktagningssynen och slutsynen så är det staden som står för dem.

De entreprenörer som Nylund samarbetar med kommer till största delen från Pargas. Bland andra Sa-Ha, Nalle och Hasse och LVI Halkosalmi är firmor som han för ett fortlöpande samarbete med.

– Jag föredrar att jobba med lokala förmågor, eftersom jag känner dem. Det kanske blir aningen dyrare än att ta arbetskraft utifrån, men det är värt det, säger han.

Samarbetet med byggnadstillsynen på staden har också gått utmärkt under projektet på Heisala.

– Vi har haft ett bra samarbete och de har varit medgörliga när det gäller att förstå våra planer, vilket känns bra och underlättar vårt arbete, säger Nylund.

På två av tomterna har Nylund själv designat stugorna, och de är så kallade långvirkeshus.

Robin Sjöstrand
Marcus Nylund ansvarar för åtta av de elva stugorna som byggs på Heisala just nu. Just den här stugan har han ritat själv. Foto: Robin Sjöstrand

– När en byggnadsingenjör designar ett hus så blir det funktionellt och logiskt, till skillnad från en arkitekt där estetiken ofta går först, säger han och skrattar.

Av projekten återstår det ännu flera månader. Det största huset på Yxkilsudden beräknas vara klart i maj, men också på de mindre projekten återstår en del jobb. När allt står klart har Heisala fått ett helt nytt grannskap för sommarstugor.

– Senast då får väl färjeförbindelsen mellan Granvik och Heisala större kapacitet, säger Nylund.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter