Förflytta dig till innehållet

Byggandet i Åboregionen går på högvarv

Nya höghusbostäder. Byggandet av nya höghusbostäder är nu som livligast. De här höghusen byggs i Kuppis i Åbo. Foto: J-O Edberg


Den kraftiga tillväxten inom byggandet har lett till att branschen lider av brist på yrkeskunnig arbetskraft.
Speciellt stor är bristen på arbetsledare och byggmästare.
Markku Leppälehto, regiondirektör i branschorganisationen Byggnadsindustrin, säger att bristen på arbetskraft har ställt till stora problem emellanåt.
– I en del fall har man inte kunnat starta planerade byggen då byggnadsentreprenören inte lyckats få tag i kunniga arbetsledare och byggmästare, säger Leppälehto.
Det livliga byggandet påverkar också leveranserna och efterfrågan på byggnadsvirke.
– Vissa virkesslag har tagit slut. För tillfället går det inte att få tag på bastuvirke av asp och al, säger Antti Leppäkoski, vd i byggnadsvaruhuset Sarokas i Åbo.
 

Materialbrist. Vissa virkesslag har tagit slut. För tillfället går det inte att få tag på bastuvirke av asp och al, säger Antti Leppäkoski, vd i byggnadsvaruhuset Sarokas. Foto: J-O Edberg


Också leveranserna av byggnadsmaterial från byggnadsindustrin har förlängts betydligt jämfört med tidigare år.
– Leveranstiderna för vissa varor har tiofaldigats. När det tidigare tog fyra veckor att få en beställning levererad kan det i dag ta 3–4 månader innan varan kommer, säger Leppäkoski.
Kurvorna som visar uppsvinget i branschen har pekat spikrakt uppåt sedan 2015 då tillväxten tog fart på allvar. Före det var byggandet inne i en långvarig svacka.
I fjol byggdes 3 500 nya bostäder i Egentliga Finland. Det är 500 fler än saldot under toppåren innan finanskrisen 2008.
– Volymmässigt byggs det ungefär lika mycket som för tio år sedan. Skillnaden är den att nu byggs fler bostäder som till ytan är mindre är de bostäder som byggdes förut. Också de egnahemshus som byggs i dag är mindre än de som byggdes för tio år sedan, säger Markku Leppälehto.

Markku Leppälehto.


Den snabbaste tillväxten finns inom höghusbyggandet. Av de 3500 nya bostäder som producerades i landskapet i fjol var 2 800 höghusbostäder. Flest höghusbostäder byggdes i Åboregionen.
Men byggandet av höghusbostäder har nu nått kulmen och produktionen av nya bostäder väntas minska i år och nästa år.
Men trots minskningen är behovet av yrkeskunnig arbetskraft fortfarande stor.
– Bostadsproduktionen kommer fortfarande att ligga på en hög nivå jämfört med tidigare år. Och reparationsbyggandet fortsätter att vara livligt. Pensioneringarna gör dessutom att branschen alltjämt är i behov av yrkeskunnig arbetskraft.
Leppälehto tycker egentligen att det är bra att tillväxten avtar.
– Det är bara bra att byggandet börjar minska. Tillväxten är nu så kraftig och byggande har nått en sådan nivå att resurserna börjar ta slut.
Branschen har svårt att klara av att tillväxten ytterliga ökar, säger han.
Byggnadsbranschen i landet sysselsatte i fjol 187 000 personer. Det är 10 000 fler jämfört med situationen 2015.
 

Åbo yrkeshögskola startar extra utbildning

Stor brist. Byggnadsbranschen ropar efter folk, säger Juha Kääriä, forsknings- och utbildningschef vid Åbo yrkeshögskola. Foto: J-O Edberg


Åbo yrkeshögskola startar en extra utbildning i byggnadsteknik till följd av den akuta bristen på yrkeskunnig arbetskraft inom byggnadssektorn.
Yrkeshögskolan utbildar årligen 70 byggnadsingenjörer och 40 byggmästare. Men i nuläget är de alldeles för få till antalet.
– Branschen ropar efter folk. Den som utexamineras i dag får minst tre jobberbjudanden och har garanterat en arbetsplats, säger forsknings- och utbildningschef Juha Kääriä.
Yrkeshögskolan har fått 730 000 euro av Undervisningsministeriet för att man ska kunna starta den extra utbildningen.
Målgruppen är personer som har en examen på institutnivå eller en yrkesexamen som lämpar sig för för utbildningen.
Utbildningen startar i maj och räcker i 1,5–2 år.
Ansökningstiden startar på måndag.
– Vi hoppas på många ansökningar. De som går den här utbildningen har garanterat ett jobb när de bli klara, säger Kääriä.
 
 
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter