Buu-klubbsledare träffade dagisbarn i Åbo och Pargas – ”Dethär påminner oss om varför vi jobbar”

Novemberförmiddagen kunde inte bli mer typisk. Den är tråkig, grå och duggregnig. Men i stadsdelen Peltola bryts tystnaden plötsligt av musik och sång.
På en innergård växer skratten och ropen i takt med att en gigantisk Buu-klubbsstämpel fylls med luft och reser sig mot himlen. Daghemmet Villa Solaris har fått besök!
Efter fjolårets ofrivilliga paus kan Buu-klubben nu äntligen åka på turné igen.
– Det är nog jätteroligt att få komma ut och träffa barnen så vi kommer ihåg varför vi jobbar, säger programledaren Lisa Gerkman.
Det här året ordnas ännu inga shower inför stor publik som tidigare utan teamet gör i stället dagisbesök runt om i Svenskfinland.
Det allra första äger rum i Åbo, senare samma dag står Folkhälsans daghem Fyrklövern i Pargas i tur.

Allt program kan ordnas utomhus – i alla väder
Besöken är planerade så att allt program sker utomhus fast det skulle regna småspik, säger projektledare Ann-Katrin Rosenberg.
– Vi har på förhand varit i kontakt med daghemmens personal som säger att barnen ju ändå vistas ute alla dagar.
Och dessutom har Buu-stämpeln själv galonkläder.
Enligt Rosenberg brukar den här turnén vara årets höjdpunkt. I år är det extra lyxigt för programledarna att få tillbringa några dagar tillsammans.
– Vi har den senaste tiden jobbat under väldigt strikta förhållanden. Buu-teamet som är fördelat på två redaktioner i Helsingfors och Vasa har sedan pandemins början träffats endast en gång – och den träffen inleddes med ett coronatest.

Aktivt hålligång
Även om årets version är väldigt nedbantad, är den betydligt mer aktiv än tidigare.
Efter att tillsammans ha dansat, hoppat och sjungit en stund, drar Jonathan”Jontti” Granbacka igång ett tåg som går högt och lågt över hela dagisgården. Senast i det här skedet rycks även den blygare delen av publiken med.
Granbacka har jobbat med Yles barnprogram sedan 2008 och uppskattar att det förmodligen är tionde gången han är ute på turné.
– Det är nog väldigt annorlunda i år. Tidigare har vi nått ut till så många fler barn – men samtidigt har kontakten aldrig varit sådan här.
Någon klamrar sig fast vid Jonttis ben, Malin har förvandlats till ett spöke som jagar några barn upp i klätterställningen och på asfaltplanen är det springtävling med Lisa i spetsen.
Barnen har blivit varma i kläderna och kinderna börjar skifta rosenröda på de flesta.

Halvtimmen blev en timme
En halv timme beräknas det att besöket på dagisgården ska räcka, men efter en snabb titt på klockan konstaterar Granbacka att den tiden snart fördubblats.
Den går som bekant snabbt då man har roligt.
Även om alla inte har samma chans som de här dagisbarnen att få möte sina buu-idoler live, så får man i alla fall träffa dem dagligen i tv.
Och Granbacka lovar att turnén inte påverkar det dagliga buu-utbudet.
– Fastän vi är borta i två veckor blir det inte svart i rutan klockan sex för det.
Dagisarna som Buu-klubben besöker har delvis valts ut enligt storlek. Den här veckan avslutas i Nyland och nästa vecka rattar buu-gänget mot Österbotten.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.