Bussarna mellan Pargas och Åbo ska bli elbussar och biljettpriset sänkas – det ska också gå att betala med kort på alla linjer

Det nuvarande avtalet för busstrafiken Åbo–Pargas (linjerna 801–802) och i riktning mot skärgården (901–904) löper ut den sista maj.
Nu har NTM-centralen, Föli och Pargas stad sinsemellan träffats för att diskutera fram ett förslag till hur busstrafiken kan se ut efter den 1 juni.
Förslagen är att den nya upphandlingsperioden skulle gälla för 5+3 år fram till den sista maj 2030. Upphandlingen görs som gemensam upphandling tillsammans med Åboregionens Föli.
Andra centrala förslag för den kommande upphandlingen är att nuvarande servicenivå bibehålls, det vill säga varken rutter eller tidtabeller ska ändras desto mera. I och med att man är ute efter ett bruttoavtal, finns möjligheten att öka eller minska trafiken under avtalsperioden om behovet förändras.
Åtta elbussar behövs
Enligt NTM-centralens, Fölis och Pargas stads uträkningar ska det vara möjligt att sköta hela trafiken med sammanlagt 13 bussar (åtta för linjerna 801–802 och fem för linjerna 901–904 i skärgården).
På linjen mellan Åbo och Pargas förutsätter man i enlighet med lagen om miljö- och energieffektivitetskrav bussar som går på biodiesel, naturgas, biogas, väte eller el. Här är förslaget ändå att det skulle vara elbussar, eftersom driftskostnaden är betydligt lägre. I och med den långa avtalsperioden på 5+3 år är det möjligt att investera i bussarna.
Linjerna 901–904 körs med bekvämare fjärrbussar och de omfattas inte av de här kraven.
Kortbetalning ska lyckas på alla linjer
Man föreslår också en prissänkning på 10 procent på enkelbiljetter och i periodbiljetterna ska det fortfarande ingå möjligheten att fortsätta resorna inom Föli-området. I samband med upphandlingen bereder man sig på att införa en turistbiljett och ett s.k. värdekort. Det ska gå att betala resan med bankkort på alla linjer.
Föli-utredningen påverkar inte upphandlingen
Det faktum att Pargas deltar i utredningen om en utvidgning av Föli-området påverkar inte upphandlingen i sig. Om Pargas i framtiden ansluter sig till Föli-området ska det vara möjligt att överföra avtalet från NTM-centralens bord till Föli.

Förslaget för den interna kostnadsfördelningen mellan parterna är att NTM-centralen står för 51,7 procent, Pargas stad för 34,4 procent och Föli för 13,9 procent av potten.
Föli har satt upp ett kostnadstak på 355 000 euro per år för sin andel.
Förslaget till stadsstyrelsen är att man godkänner de här förslagen på måndag och att stadsdirektören ges fullmakt att avtala om den slutliga utformningen av upphandlingsdokumenten och detaljerna i det finansiella samarbetet.
Blir det för dyrt kan staden tänka om
Man har också gjort upp en kostnadskalkyl för trafiken i sin helhet som är sekretessbelagd. Staden förbinder sig ändå inte till att godkänna ett avtal som är dyrare än det pristak man slagit fast. Om det förmånligaste anbudspriset överskrider det, återgår ärendet till stadsstyrelsen och det är också möjligt att avbryta upphandlingen.
Näringslivschef Tomas Eklund säger ändå att signalerna från NTM-centralens håll är att prisnivån torde hållas rätt så normal.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.