Förflytta dig till innehållet

Bullerutredningen på Kimitoön begravdes långt innan tisdagens nämndbeslut


Under pågående mandatperiod har samarbetet mellan fullmäktigegrupperna i Kimitoöns kommun – främst SFP och Fri samverkan – fungerat bättre än under föregående.
Ett skäl till det här är att det stora tvistefröet i kommunen inte rört på sig. I tisdags brast knoppen. Efter omröstning i tekniska nämnden sändes delgeneralplanen för vindkraftsparken i Nordanå-Lövböle vidare till kommunstyrelsen.
Strax efteråt meddelade Fri samverkan, SDP och VF att deras förtroende för SFP och Centern är förbrukat eftersom de senare inte följt fullmäktigeavtalet.
Pressmeddelandet kom med sådan hast att man kunde tro att det var skrivet redan innan mötet. Kanske för att alla involverade visste att vindkraftsfrågan inte löstes i och med att den skrevs in i fullmäktigeavtalet i maj 2017.
I avtalet lyder formuleringen: ”Vindparksdelgeneralplanen för Nordanå-Lövböle är remitterad till ny beredning för uppgörande av en bullerutredning som uppfyller kraven. Planen förs därefter till beslut utan fördröjning.”
Tar man formuleringen ordagrant så har vindkraftsmotståndarna rätt när de säger att SFP och Centern går emot den.
Problemet är att formuleringen överensstämde med verkligheten i bara några veckors tid efter att den godkändes.
Man kan fråga sig om SFP gick med på den här formuleringen i god tro, eller om partiet gjorde det för att på kort sikt lugna ner situationen i kommunen.
Vi backar bandet. I december 2016 förkastade Åbo förvaltningsdomstol godkännandet av planen för Nordanå-Lövböle på grund av en teknikalitet.
Själva planen tog domstolen inte ställning till men kommunstyrelsen beslöt att för säkerhets skull ta om hela processen. Ärendet remitterades till tekniska nämnden.
Till nämnden kom ärendet den 27 mars 2017. Tekniska chefen föreslog att planen skulle sändas vidare till kommunstyrelsen med en smärre korrigering om att begära utlåtande av Försvarsmakten.
Men Fri samverkans mandat från valet 2012 och förvirringen kring vindkraftsfrågan gjorde att grupperingens förslag om en ny bullerutredning vann efter omröstning.
En dryg vecka senare, i kommunalvalet den 9 april, tappade Fri samverkan en del av sitt inflytande. Men remitteringsförslaget följde trots det med in i fullmäktigeavtalet, som grupperna undertecknade den 9 maj.
Fri samverkan hade aldrig skrivit under avtalet om punkten om bullerutredningen inte funnits med.
Två månader senare, i juli 2017, ordnade kommunen ett möte där Egentliga Finlands Energi, som vill bygga vindkraftparken, deltog tillsammans med Räddningsverket, NTM-centralen, Egentliga Finlands landskapsförbund och Försvarsmakten.
Syftet var att ge myndigheterna möjlighet att begära kompletteringar. Men ingen krävde en ny beredning.
I klarspråk: ett par månader efter att fullmäktigegrupperna godkände formuleringen om en ny beredning av vindkraftsplanen så slutade den formuleringen att gälla.
I praktiken har ingen jobbat med en ny bullerutredning under de två år som gått sedan tekniska nämnden beslöt att en sådan skulle göras.
Samförståndet i Kimitoöns kommun har levt på lånad tid nästan lika länge. Om SFP:s strategi var att bevara freden så länge som möjligt så föll man på mållinjen.
Tidpunkten är olycklig med tanke på frågan om hur äldrevården ska organiseras och budgeten balanseras.
Här vore det för övrigt på sin plats med fullmäktigegruppernas offentliga försäkran om att Nordanå-Lövböle inte påverkar deras försök att hitta gemensamma lösningar i dessa frågor.
Sten på SFP:s börda är att om en månad är det riksdagsval. Det som händer lokalt färgar hur väljarna förhåller sig till partierna och deras kandidater.
I en situation där SFP:s mandat i valkretsen är i vågskålen är det knappast en fördel att partiet nu upplevs strunta i överenskommelser och missbruka sin majoritet.

Dela artikeln

0 kommentarer: “Bullerutredningen på Kimitoön begravdes långt innan tisdagens nämndbeslut

  1. johan sundqvist skrev

    Nog tycks det vara svårt, utkast från Kimitoöns fullmäktigeprogram 2017-2020 daterat 09.05.2017 där det sägs följande: Vindkraftsplaner förs till beslut, Vindparksdelgeneralplanen för Nordanå- Lövböle är remitterad till NY beredning för uppgörande av en bullerutredning som uppfyller kraven. Planen förs därefter till beslut utan fördröjning. För en längre tid sedan fick jag följande kommentar av en medlem i SFP fullmäktigegrupp, du Johan tolkar bibeln som fan själv, nu skickar jag bumerangen tillbaka till SFP. Intressant hur SFP:s väljare tar det här med att bryta avtal, vi har ju riksdagsvalet bakom dörren.
    Johan Sundqvist
    SDP:s fullmäktige gruppordförande
    Kimitoöns kommun

  2. Ghita Edmark skrev

    SFP har inte begravt bullerutredningen!
    SFP-gruppen förstår den oro som finns, särskilt bland dem som bor i närheten av det planerade vindparksområdet. Vi kommer inte att godkänna en bygglovsansökan som inte omfattar en bullerutredning för den slutligt valda kraftverkstypen.
    Något annat beslut är inte aktuellt och har inte heller varit det. Innan ett eventuellt bygglov beviljas ska det säkerställas att det slutliga valet av kraftverksmodell inte orsakar oskäliga buller-, skuggnings- eller reflektionseffekter som överskrider gällande bestämmelserna.
    I en delgeneralplan som direkt styr utbyggnaden av vindkraft bör ingå en bestämmelse om beviljande av bygglov för vindkraftverk. Därför finns också följande text i den delgeneralplan som de förtroendevalda i Kimitoöns kommunfullmäktige ska besluta om:
    ”Till vindkraftverkens bygglovsansökan ska bifogas en bullerutredning för den valda kraftverkstypen. Innan bygglov beviljas ska det säkerställas att kraftverken inte orsakar buller för den närliggande bosättningen som överstiger bullerföreskrifterna.”
    Genom den skrivningen anser vi att SFP uppfyllt intentionerna i fullmäktigeavtalet. Vi vill ha en NY bullerutredning som görs på basen av den kraftverksmodell som kommer att väljas.
    Klimatförändringen och den globala uppvärmningen är en av vår tids största utmaningar och en av de frågor som oroar de unga mest. Den globala uppvärmningen ska begränsas till max 1,5 grader och Finland ska vara koldioxidneutralt år 2035 skriver SFP i sitt miljöprogram. Också vi här i vår egen kommun kan vi på olika sätt bidra till att klimatförändringarna minskar, att använda vindkraft är ett sätt.
    SFP i Kimitoöns kommun
    Jan-Erik Enestam, gruppordförande
    Ghita Edmark, lokalavdelningsordförande

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter