Förflytta dig till innehållet

Budgeten för nästa år ska slå fast – först ut är finansministeriets förhandlingar

 

En pompöst hus byggt i nyklassicistisk stil.

I dag börjar Finansministeriets budgetförhandlingar i Ständerhuset. Foto: Vilhelmina Öhman


I dag och i morgon kommer Finansministeriet att ta ställning till de budgetförslag som de olika ministerierna har lämnat in i början av sommaren. Enligt finansminister Matti Vanhanen (C) har man inom Finansministeriet varit tvungen att gå fram med rödpennan i ministeriernas förslag på budget. Han vågar ändå inte spekulera kring vad som kommer att bli den tuffaste biten i förhandlingarna.
— Och då räknar vi med att det inte kommer en ny global chock, säger Vanhanen.
Under föreningen för politiska journalisters lunch i fredags sade finansministern att budgetförhandlingarna kommer att föras i ett landskap höljt i dimma. Det globala ekonomiska läget är oförutsägbart och Finlands export hänger på vad som händer i Europa, USA och resten av världen.
Under sommaren har De grönas ordförande Maria Ohisalo antytt att partiet kan lämna regeringen om deras ståndpunkt för utfasningen av torvförbränningen inte beaktas. Vanhanen vill sätta saker i proportion inför budgetförhandlingarna och säger att å ena sidan har vi den dimma som världsekonomin befinner sig i för tillfället, å andra sidan ett riskscenario där vi ser en verklig recession i sviterna av coronan.
— Om det börjar se ut så, så talar vi om helt andra proportioner än sådana här nyansskillnader.
Han räknar ändå med att höstens förhandlingar ska bli lättare än vårens dito. Då var viruset och dess omfattning fortfarande okänt, nu vet vi redan mycket mer.
— Jag har en grundoptimism inför förhandlingarna, säger Vanhanen.
Kostymklädd man som verkar vara omedveten om att han blir fotograferad och är på väg förbli fotografen..

Finansminister Matti Vanhanen (C) säger att utsikterna för budgetförhandlingarna är ”dimmiga”. Foto: Henri Forss/SPT

Statsskuld på knappt 19 miljarder

På grund av coronans inverkan på hälsovården, och på restriktionernas inverkan på samhället, har regeringen varit tvungen att besluta om fyra tilläggsbudgetar under året. Den första tilläggsbudgeten godkändes i slutet av mars.
I marsbudgeten fokuserade regeringen på stöd till företagen. Även Institutet för hälsa och välfärd fick mera pengar. Den första tilläggsbudgeten gick loss på 400 miljoner euro.
I den andra tilläggsbudgeten, som godkändes i april, fokuserade regeringen på företagens produktionskedjor och finansiella situation. Också kulturen, idrotten och ungdomsarbetet beaktades och siffrorna för olika förmåner justerades. Den andra tilläggsbudgeten låg på dryga 4 miljarder euro.
Den tredje tilläggsbudgeten gick loss på över 800 miljoner euro. Där låg tyngdpunkten också på företagen. Även restaurangbranschen fick dryga 100 miljoner för att kompensera för coronarestriktionerna.
I den fjärde tilläggsbudgeten beaktades rederierna med dryga 24 miljoner för att upprätthålla den operativa kapaciteten.
Statsskulden beräknas uppgå till cirka 18,8 miljarder under 2020.

Stimulans i stället för nedskärningar

Finansminister Vanhanen sade på fredagen att det inte kommer att beslutas om några fler stödpaket under höstens förhandlingar. Däremot kommer statsbudgeten att vara stimulerande i minst två år framåt. Inga nedskärning är att vänta – ännu. De sista stödpengarna från EU kommer under 2023.
— Vi har väldigt mycket pengar på kommande från EU.
Vanhanen säger ändå att vi måste komma ihåg att varje euro från EU måste generera minst två euro eftersom Finland är en av nettobetalarna inom unionen.

Beredningen av statsbudgeten för 2021
11–12.8 Budgeten behandlas internt av Finansministeriet.
13.8 Finansministeriet lämnar budgetförslaget till ministerierna.
14–15.9 Regeringen förhandlar om budgeten.
5.10 Budgetpropositionen behandlas av finansutskottet och statsrådet.

Catariina Salo/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter