Förflytta dig till innehållet

”Bubbeli” spelar in ny musik igen -Pargasbon Sebastian Lindgren satsar helhjärtat på musik

Sebastian Lindgren har själv kallat sig ”Bubbeli” i vissa sammanhang, och därifrån har artistnamnet kommit. Foto: Kim Lund


När Sebastian Lindgren var 13 år gammal och gick på sjuan i Pargas bildade han bandet Systemic Bias med två kompisar, Juho Rinne och Henry Oivo.
När 25-åriga Sebastian Lindgren eller Sebbe med artistnamnet ”Bubbeli”, ställer sig på svenskadagenfestens scen i Åbo på onsdagskvällen är barndomskompisen Juho Rinne också med, medan Oivo numera driver gym i S:t Karins.
Den tredje i bandet på den festen är Axel Ridberg, även han Pargasbo som bor i Helsingfors.

Musikerna Juho Rinne, Axel Ridberg och Sebastian Lindgren har umgåtts sedan tidiga tonår i Pargas. De uppträdde på svenskadagenfesten i Åbo. Foto: Kim Lund


På svenska dagen spelar Juho bas och Axel cayón (ett slaginstrument) medan ”Bubbeli” sjunger och spelar gitarr.
– Vi ska spela ungefär en halv timme och tänker hinna med låtar på svenska, finska och engelska.
Det är förmiddag när vi talas vid och nu borde Sebbe ha en lektion i musikhistoria. Men just den här lektionen är inhiberad, han och studiekompisarna är lediga. Det betyder att kaffebryggaren är i gång och morgonmålet avnjutits i bostaden i Tölö.
– Det är flickvännen som hittade en hyresbostad åt oss, förklarar han.
Flytten till Helsingfors gick i augusti eftersom Sebastian Lindgren i höst har inlett studier i musikproduktion vid Pop- och jazzkonservatoriet och är en av fem som fick en studieplats bland de cirka 100 som sökte.
Utbildningen är tvåårig och finskspråkig.
Arkiv/Kim Lund

Sebastian ”Bubbeli” Lindgren. foto: Kim Lund


Förra läsåret studerade han ljudteknik vid Lappfjärds folkhögskola, en ettårig folkhögskoleutbildning som inte ger någon yrkesexamen men som var oerhört nyttig, säger han.
– Där hade vi duktiga lärare och här har vi duktiga lärare. Det mesta har vi med Tommi Vainikainen som också är en mixare för olika artister och till exempel mixar musiken till ”Vain elämää”. Han har en massa kontakter inom showbiz.
Vid Pop- och jazzkonservatoriet finns också en låtskrivarutbildning, men den sökte inte ”Bubbeli” till.
Han som tidigare i höst har vunnit utmärkelsen för Årets finlandssvenska låt, med sin låt ”Mååhe”, anser sig inte fullärd, men vill närma sig musikskapandet på en ännu bredare front:
– Jag tänkte att musikproduktion kan vara bra då man jobbar med andra artister, det verkade nyttigt och vettigt.
”Mååhe” handlar om tonårstiden i Pargas, och är ett uttryck som ”Bubbeli” ofta använde med Pargaskompisar.
Låttexten beskriver unga som hänger vid Bläsnäs simstrand och i Centralparken, köper snabbmat i ”Hese” vid Kyrksundet och tar någon öl trots föräldrars förbud.
– Jag skrev låten en kväll hemma hos föräldrarna. Jag jobbade då som diskare på Viking Line och var på väg på jobb, men satt och tog några ackord med gitarren. Refrängen spelade jag in på mobilen, melodin kom på en kvart, texten filade jag senare på.
– På något sätt är det skrämmande hur enkelt ”Mååhe” föddes, ska något annat alls bli lika bra.
Vägen till att skapa musik och studera musikproduktion har inte alls varit spikrak, även om ”Bubbeli” skrev låtar redan som tonåring. Efter gymnasiet gjorde han civiltjänst och den avverkades med jobb vid Kårkulla.
– Sen jobbade jag ett tag efteråt där också och sparade pengar för Australien-året.
Våren 2015 till 2016 tillbringade ”Sebbe” och hans dåvarande flickvän i Australien med visum för working-holiday. De jobbade sig runt i landet och hann se en hel del av det.
– Vi jobbade på ett par olika farmer, med kålodlingar och med körsbärstomatodlingar. I tre månader var jag flyttgubbe i Brisbane och sen jobbade jag i ett lager i Sydney. För en backpacker var det välbetalda skitjobb och ofta roliga arbetsplatser med många likasinnade, folk i 18–25-årsåldern från olika länder.
Livet på andra sidan jordklotet var en viktig erfarenhet för Sebastian Lindgren. Den gav livserfarenheter som han i dag är övertygad om att finns med i musikskapandet.
– Dittills i mitt liv hade jag bott i Pargas. Jag var 21 och det var en tid av självsökande, hur det nu än låter, men så var det.
– Det var nyttigt att uppleva hur det är att söka jobb och ta sig fram när man är en total ”nobody” och inte några kontakter av någon form finns färdiga. Jag lärde mig uppskatta värdet av hårt jobb. Samtidigt lärde jag mig uppskatta det här landet, det vi har här i Finland.
– När det gäller musiken började jag våga tycka om musik och artister som inte är erkända på något vis. Jag jobbar på det fortfarande, att våga ha min egen åsikt och stil.

Ribban har höjts inför nästa album

Fördomsfriheten i vad man tycker om påverkar fördomsfriheten i hur man närmar sig musik. ”Bubbelis” musik beskrivs på hans webbsida som indie/reggae/soul.
– Hittills är det väl minst soul och min strävan är mera soul. Klart man kan kalla det finlandssvensk populärmusik också, den har fått en bred publik och är enkel att ta till sig med sin repetitiva stil, vers-refräng-vers-refräng.
Efter framgången med det första albumet, där ”Mååhe” ingår, har den egna ribban höjts. Men på väg in i studion är han, faktiskt redan närmaste veckoslut.
Det finns redan en samling egna nya låtar att börja finslipa på.
– Jag spelar det mesta själv, men blåsinstrumenten blir det antagligen andra som kommer och gör.
Efter 13-åringarnas Systemic Bias såg flera bandsammansättningar dagens ljus.
– Efter det blev det först punkband, sen ett feministiskt punkband som hette Minkfarm. Betydligt senare hade vi Max in the Crowd, spelade ska-musik och hade rätt många spelningar.

Bandmedlemmarna har spritt ut sig

På ”Bubbelis” webbsida kan man läsa att ”The Runeberg Orchestra” som ackompanjerar honom består av Axel Ridberg på gitarr, Juho Rinne på bas och gitarr, Oliver Tschernij på keyboards, Samuel Salminen trummor, Sandra Hermanns trumpet, Benji Westerlund och William Stocks båda saxofon.
Men sammansättningen varierar lite enligt spelning och framförallt på grund av kompisarnas studier på andra håll.
– Nu studerar Samuel grafisk design i Haag, Oliver for på utbyte till Sverige och Willam studerar i Jakobstad.
Samtliga är Pargasbor. En ersättare för Samuel Salminen har nyligen hittats, så vid vissa ”Bubbeli”-spelningar kan Runeberg Orchestra igen ackompanjera.
Till Åbo och svenska dagen kom alltså en trio och bekanta låtar från det första albumet skulle det bli.
– Vi uppträder också på finska. Även om min finska är som den är, har jag har skrivit en låt på finska som ska ingå på nya albumet.
– Den verkar gå bra hem också hos finskspråkiga, den heter ”Hermostunut suomenruotsalainen”.
Låtnamnet ”Hermostunut suomenruotsalainen” betyder ”en nervös finlandssvensk”.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter