Förflytta dig till innehållet

Bryr du dig faktiskt om män?

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Den 11 oktober firade vi internationella flickdagen. Det är en bra dag som uppmärksammar de många orättvisor som flickor möts av: Våld, barnäktenskap samt dålig tillgång till utbildning och hälsovård är alltför utspridda orättvisor bland flickor.

Samtidigt såg jag flera på sociala medier som istället för att belysa dessa orättvisor valde att klaga på avsaknaden av en internationell pojkdag.

Den dagen äger rum den 16 maj, men det tycks ingen ha koll på. Om man kollar Google trends visar statistiken tydligt att internationella pojkdagen googlas överlägset mest just på den internationella flickdagen. Men när väl dagen anländer är intresset svalt. Samma mönster följer också mansdagen.

De manliga motsvarigheterna till flick- och kvinnodagen tycks enbart vara intressanta då de fungerar som motvikt. Allt tyder på att ingen ens skulle tänka på att fråga om pojk- och mansdagen ifall flick- och kvinnodagen inte skulle finnas. Varför är intresset att uppmärksamma orättvisor som pojkar och män möter så svalt?

För faktum är att det finns många problem som borde uppmärksammas, även i Finland.

Ta till exempel självmordsstatistiken: Findikaattori uppger att mer än 3 av 4 individer som begår självmord i Finland är män. Siffrorna har som tur minskat de senaste åren, men det är fortfarande män som är de vanligaste självmordsoffren.

Dessutom använder män mera sällan hälsovårdstjänster. Hemlöshet, utstötthet, alkoholism och drogproblem är mycket vanligare hos män.

I Finland har vi även den institutionaliserade ojämlikheten som heter militärtjänst, som är obligatorisk för män. Med tjänsten hänger dessutom ihop en stark kulturell norm: Många anser att armén gör pojkar till män, och de som väljer annat är ju således inte ”riktiga” män.

Statistiken över utstötthet och självmord kombinerat med kulturella normer verkar leda till att risken för att falla utanför samhället är mycket större för män än för kvinnor.

Syftet med den internationella mansdagen är att fundera kring varför det är så, och hur vi skulle kunna bekämpa detta. De som på kvinnodagen satt sin energi på att vara arga över att inte vara inkluderade får sin chans att belysa mäns problem den 19 november, då mansdagen är här.

Det är dags för oss att bevisa att vi faktiskt bryr oss om mäns problem, och inte bara använder dem för att nedvärdera kvinnors problem.

Bekämpa dåliga mansnormer. Stöd dina manliga vänner emotionellt. Erbjud hjälp åt de män som är fem före att bli utstötta ur samhället.

Och på internationella kvinnodagen den 8 mars lägger vi fokuset på kvinnor, och inte på att käbblas om den internationella mansdagen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter