Förflytta dig till innehållet

Bryggor och brunnar blir ny nisch för Åboföretagare

Ronny Lindström och Kim Varjo säljer det mesta som har med hamnar och båtförtöjning att göra. Foto: Kim Lund


Portvaktarens vaktkur vid infarten till Hartwalls före detta bryggeriområde i Piispanristi har under vintern fyllts med bojar, kättingar, stegar och brunnslock.
Det är företagarna Ronny Lindström och Kim Varjo som har öppnat en ny butik med inriktning på hamntillbehör för privatpersoner, gästhamnar och kommuner.
I höstas var de med om att grunda företagen Marinetarvikkeet och Kaivotarvikket som ingår som dotterbolag i det svenska företaget Svenska marinvaror.

Bojar och beslag är några av produkterna i den före detta portvaktarens hus. Foto: Kim Lund


De två Åboborna följer samma koncept som moderbolaget och erbjuder kunderna ett brett sortiment av båt- och stugrelaterade varor.
– Vi drar gränsen där trossen går från stranden till båten och levererar allt som behövs på land. Men några direkta båttillbehör har vi inte, det finns redan så galet många aktörer i den branschen, säger Varjo.
Lagren finns både i Piispanristi och i Sverige och kunden ska inte behöva vänta länge på sin beställning, säger Varjo. Tillverkningen sker både hemma och utomlands.
– I Finland är man bra på att tillverka rostfritt stål, holländarna är bra på gummi och från Polen får man bra galvaniserade produkter.

Kim Varjo och Ronny Lindström. Foto: Kim Lund


I sortimentet finns vid sidan av de marinrelaterade produkterna också olika slags brunnstillbehör så som lock och galler.
– I stället för att använda tunga betonglock kan man välja ett lätt plastlock som endast väger en bråkdel, säger Lindström.
Man kan också beställa vattenanalyser av Lindström och Varjo. Då får man ett färdigt kit med instruktioner hur man ska ta provet och hela paketet skickas sedan med expresspost till ett laboratorium.
Som svar får man sedan en förklaring på vad resultaten betyder och hur siffrorna ska tolkas.
– Vi hjälper också till med att ta fram reningsfilter och annat som behövs för att rätta till eventuella brister i vattenkvaliteten, säger Lindström.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter