Bryggor engagerade Kimitoöns fullmäktige – även äldreomsorg på tapeten

Två saker ledde till diskussion då Kimitoöns fullmäktige under måndagen godkände budgeten för år 2024. Som väntat ventilerades storsatsningen på en ny äldreomsorgsenhet i Kimito i samråd med välfärdsområdet Varha.
Sexton miljoner euro uppskattas bygget kosta kommunen, men man startar nu med ett planeringsanslag på 100 000 euro 2024.
Missnöje kring brygguthyrningsverksamhet
Mer otippat handlade den kanske längsta diskussionen med flest inlägg om kommunens bryggverksamhet. Ärendet var också det enda i budgetdiskussionen som föranledde en omröstning.
Johan Fredriksson (SFP) startade med ett uttrycka sitt missnöje gällande kommunens uthyrning av bryggor. Det här med avstamp i investeringsbudgeten, enligt vilken 150 000 euro ska satsas på Gammelby småbåtshamn i Kimito och 50 000 euro på Näsuddsgränd (parkering och strand) i västra Dalsbruk.
Fredriksson ser bryggverksamheten som missbruk av skattemedel, då privatpersoner hyr båtplatser av kommunen och dessutom till ett pris som ligger under den privata marknadens.

Fredriksson ville se medlen för nämnda åtgärder frysta medan en bryggstrategi för alla kommunens bryggor görs upp och presenteras för fullmäktige. Tomy Wass (VF) tyckte strategin var en bra idé, men inte att frysa medlen.
Rösterna föll femton mot tolv till Wass fördel. Att en bryggstrategi ska uppgöras kunde sedan hela fullmäktige omfatta.
För finansiering av åtgärderna i Gammelby hamn förutsätts dock ett hyresavtal med tredje part. Gammelby småbåtshamn finns ett stenkast från badstranden inne i Gammelbyviken, där Reku å mynnar ut.
Innan beslut fattades om att frysa medlen eller inte kunde tekniska chefen Oscar Lindblad försäkra att åtgärderna är nödvändiga: bryggorna är inte säkra och det finns risk att de faller ihop.
Ann-Marie Kulla (SDP) kom med ett inlägg där hon drog en parallell mellan kommunens låga bryggavgift och välfärd – även mindre bemedlade kan i dagsläge hyra en billig båtplats för att få njuta av att komma ut på sjön. Den tankegången köpte dock inte alla.
Alla inte villiga till nybygge
Även om planeringsanslaget för äldreomsorgsenheten godkändes utan omröstning fanns här ett förslag från Kim Viljanen (Fri Samverkan) om att stryka posten. Han fick dock inget understöd och hans förslag förföll.
Snabb med att protestera mot förslaget var Ingmar Forne (SDP) som utan planeringsanslag för nybygget såg risken att Kimitoöns äldre framöver vårdas utanför kommunen.

Räcker platserna till?
Tomy Wass (VF) uttryckte sin oro över att nybygget med sina 60 platser för effektiverat serviceboende och 20 för gemenskapsboende inte räcker till för alla äldre som behöver vårdplats.
– Plus att vi då stänger övriga anstalter för äldrevård. Hur ska vi lösa situationen om vi bygger för mindre antal än behovet? Det sägs att de privata kompletterar, men just nu vet vi ingenting om det, säger Wass.
Ghita Edmark (SFP) poängterade dock att ingen sagt att nuvarande Almahemmet i den Esperi-ägda lokalen stänger och att privata aktörer nu kan erbjuda totalt 40 platser.
Inte juridiskt bindande beslut än
Janne Salonen (obunden) påminde om att Varha ännu inte gett grönt ljus för nybygget på Kimitoön. Även om Varha inte står för bygget förutsätter projektet att välfärdsområdet förbinder sig som långtidshyresgäst.
Kommundirektör Erika Strandberg klargjorde att kvällens diskussion gäller budget och att ett godkännande av planeringsanslaget visar på viljeyttring från Kimitoöns sida att fortsätta framåt. Kvällens beslut är alltså inte juridiskt bindande för Kimitoön.
Enligt Strandberg är det sannolikt att den framtida investeringen behöver göras i ett bolag, inte av moderkommunen. 2027 ska kommunerna bolagisera välfärdsfastigheterna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.