Bryggor diskuteras också när Pargas stad ska spara: "Kanske inte naturligt att äga alla"


Snäckviken är en plats i Pargas med båtbryggor. Foto: Johan Backas
I går rapporterade ÅU om att Pargas stads gästhamnar ligger i vågskålen när staden diskuterar sitt nya balanseringsprogram som kommer upp i fullmäktige den 12 maj.
Utöver gästhamnarna förfogar staden också över ett antal bryggor, både stora och små, vars funktion också kommer att ses över i och med de inbesparingar som måste göras.
– Jag har inte exakt koll på hur många bryggor det rör sig om, men det handlar om allmänna bryggor och bryggor där staden hyr ut båtplatser på årsbasis, säger Pargas stads ekonomichef Petra Palmroos.
”Naturligt med olika situationer”
Bryggorna har olika funktioner beroende på var de ligger och dessa ska nu kartläggas innan man kan dra några slutsatser.
– Det är naturligt att bryggornas funktion ser olika ut eftersom funktionerna har vuxit fram på naturlig väg, men det gör det svårt att få en överblick av hur det ser ut. Vissa bryggor ligger också på sådana platser där det kanske inte är naturligt att staden ska äga bryggan.
Ingen inbesparing i nuläget
Antalet småbåtsplatser vid bryggorna är totalt runt 250 stycken och om de bryggorna säljs så kommer köparen naturligtvis vara den som får in hyrorna för båtplatserna. Staden kunde då i sin tur lyfta en så kallad ”markanslutningshyra” för bryggorna, som ligger på stadens mark.
I balanseringsprogrammet nämns också att bryggorna i nuläget inte skulle innebära någon besparing, men att det nu är rätt tid att sälja, medan bryggorna är i bra skick och att man på lång sikt istället skulle spara underhållskostnader.
Staden medvetna om betydelsen
Palmroos säger att man vid staden är mycket medvetna om vissa av bryggornas betydelse för samhället.
– Det är någonting vi konstant måste fundera på. Men vi måste också titta på hur de bäst kan tjäna staden i framtiden, säger hon.
8.5.20 kl 17.05: Bilden på gästhamnen utbytt mot bild från Snäckviken, där Pargas stad har bryggor.
Bryggan för småbåtar i Granvik får inte säljs åt privat aktör. Den är viktig för de fast bosatta samt för tillfällig lastning och lossning. Dessutom har den byggts med statliga pengar och överlåtits till staden utan vederlag. Staden får idag inkomster i form av båtplatsavgifter, inkomster som torde täcka alla reparationer och förbättringar på denna brygga.