Brusaby svarar på ökande jaktintresse med nya utbildningar


Nya utbildningar vid Axxell Brusaby i år. Foto: Emilia Örnmark
I och med att intresset för jakt ökar, vill Axxell Brusaby dra sitt strå till stacken, genom att svara på det behov av utbildning detta för med sig.
— Under de senaste åren har speciellt intresset för hjortjakt och utnyttjande av bytet varit på tapeten och det har också skapats en hel del arbetstillfällen inom sektorn. I Axxell och Brusaby ser vi gärna en koppling mellan viltvård, jakt och matlagning och det kommer att synas också i våra utbildningar, säger Brusabys enhetschef Tomas Björkroth.
I Brusaby testade man ifjol på att erbjuda två jaktrelaterade delexamina: ”Uppfödande av vilt” och ”Jakttjänster”.
Intresse visade sig finnas – totalt deltog mer än 15 studerande – därför utökar Brusaby nu sitt jaktrelaterade kursutbud.
Yrkesexamen inom viltekonomi startar i vår
Med start i vår erbjuds nu en hel yrkesexamen inom viltekonomi där man studerar till viltvårdare.
I trådarna för de jaktrelaterade utbildningarna håller Svante Wistbacka.

Svante Wistbacka. Foto: Emilia Örnmark
Inom denna yrkesexamen erbjuds i år examensdelarna ”Produktifiering av naturen” och ”Viltvård”.
Inom vilthushållning och viltvård kan produktifiering till exempel handla om viltvårdsplaner, arrangerande av jakttjänster, uppfödning av vilt och förädling av bytet.
Viltvård är en obligatorisk del av viltekonomin.
— Här är biotopförbättringen den viktigaste delen samt att återskapa livsmiljöer som våtmarker och ogräszoner. Men vi tar också upp utfodring av vilt, hur man fångar små rovdjur som mink och mårdhund samt hur man genom jakt minskar de skador vilt förorsakar, säger Wistbacka.
Här nämner han både vitsvanshjortarna som ökar nästan explosionsartat och sälproblematiken, som på sätt och vis handlar om viltvård, även om målet är fiskvård.
Främst är det vuxenstuderande man riktar sig till. Studierna kan nämligen genomföras vid sidan av ett heltidsjobb.
Göra pengar på jakt?
— I Finland är jakten främst en hobbyverksamhet. Inställningen är traditionellt den att man här inte gör pengar på jakt, utan jakten görs på talko. Jag hoppas att det här i någon mån kunde ändra, säger Wistbacka och ger som exempel att genom en liten inkomst, kanske från försäljning av jaktupplevelser, kunde jaktlagen och -föreningarna investera i bättre utrusning för slakt av vitsvanshjort.
Kursen ”Genomförande av jakttjänst” handlar just om att komma igång så att man kan få inkomster av jakt.
— Man kan sälja jaktupplevelsen åt dem som inte har möjlighet att jaga, eller den tid som medlemskapet i en jaktförening kräver. En målgrupp är utländska gäster, säger Wistbacka och nämner jakt på vitsvanshjort som en möjlighet här i södra Finland.
Vidare erbjuder Brusaby också ”Viltfarmning”, där man övar genom att föda upp en grupp av fågelvilt, som till exempel änder eller fasaner.

Här syns en grävd våtmark, hjortutfodring, uppfödda änder och en fasantupp. Foto: Svante Wistbacka
Mer om praktisk jakt i separat delexamen
En separat delexamen som hör till grundexamen går under namnet ”Jakt och viltvård”, där deltagarna erbjuds möjligheter att lära sig mer om praktisk jakt.
— Det här är för dem som nyss tagit jägarexamen. Efter den kan det vara svårt att hitta jaktmarker och ett kontaktnätverk, säger Wistbacka.
Grundläggande jaktkunskaper, som byteshantering, viltvårdsåtgärder och vapenhantering, ingår.
2021 fortsätter jaktutbildningen med bland annat ”Vildmarksbespisning” samt examensdelarna ”Jakttjänst” och ”Viltfarmning” som gick 2019.
Brusaby öppnar portarna på lördag
Axxell ordnar på lördag klockan 10-14 en öppet hus-dag på sin enhet i Brusaby.
Förutom att potentiella nya studerande kan bekanta sig med de olika alternativen för utbildningar inom naturbruksbranschen, så har denna traditionella dag blivit en populär publiktillställning för familjer och andra som vill bekanta sig med djuren, maskinerna och anläggningarna i Brusaby.
Under dagen får besökare bekanta sig med djurhusen, stallet, ladugården och fårhuset.
Också den nya boskapshallen förevisas. Korna har redan flyttat in, även om hallen inte ännu fått sin officiella invigning.
Man kan också pröva på ridning, travkörning, att anlita smådjurskliniken för omvårdnad av kramdjur, följa med vad assistenthundarna kan, se på körningsuppvisning av skotare och bekanta sig med garveriet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.