Brusaby gård bytte ut sina mjölkkor mot dikor – nu behöver eleverna inte mjölka i svinottan längre


Från och med nu är alla korna vid Brusaby gård dikor, alltså kor som ammar sina egna kalvar. Foto: Patricia Torvalds
Axxell Brusaby i Kimito övergick under veckan från mjölkkor till dikor. På måndagen kom de första nya korna och på onsdagen anlände den sista gruppen.
De nya korna kommer från gårdar i Sagu och Loimaa, mjölkkorna som tidigare bodde på Brusaby har även hittat ett nytt hem.
– De har fått ett nytt liv på Maitohuhta, berättar gårdens driftchef Leila Warén-Backström.
Fin möjlighet att lära sig mer om avel
En del av de nya korna är redan dräktiga och kommer att kalva under våren medan de övriga korna snart kommer insemineras och väntas kalva under hösten.
I och med bytet till dikor kan elever och anställda vid gården lära sig mer om avel.
– Vi är väldigt avelsintresserade och vi kommer inte endast producera nötkött utan också blivande dikor, konstaterar Warén-Backström.
Brusaby gård har för avsikt att bygga en ny ladugård där dikornas kalvar kan växa upp. Planen är att få nybygget, som kommer stå ett stenkast från den gamla ladugården, klart till hösten 2019.

Leila Warén-Backström,driftchef vid Brusaby gård, är glad över att de lyckats hitta så här många nya kor på så här kort tid. Foto: Patricia Torvalds
Vissa modifieringar krävdes
Innan kobytet kunde ske var man tvungna att göra en del ändringar på gården. I ladugården där de nya korna nu går fritt fanns tidigare enskilda liggbås för mjölkkorna, de här har nu rivits och utrymmet har städats.
– Det tog tre veckor från det att de gamla korna for till att de nya kom, berättar Warén-Backström som tycker det är skönt att det hela gick så snabbt.
Nya korna blir en stor omställning
De nya korna innebär en stor förändring för gården och de elever som studerar där.
– Det är en ganska stor omställning eftersom mjölkkor och dikor har helt olika behov när det gäller skötsel och foder. Den största förändringen är att eleverna inte behöver komma hit till klockan 06 och mjölka, anser Warén-Backström.
Att inte behöva mjölka korna under vissa specifika tider varje dag gör även att undervisningen kan bli mer flexibel.

Brusaby gårds 25 nya dikor väger mellan 600 och 800 kilogram. Foto: Patricia Torvalds
Färre kor än tidigare
I och med bytet har också mängden kor på gården minskat drastiskt.
– Tidigare hade vi 45 till 50 och nu har vi 25 kor, räknar Warén-Backström.
De nya dikorna lever upp till tio år medan livslängden för mjölkkorna var betydligt kortare.
De nya korna möjliggör bättre förståelse av nötdjur
Warén-Backström tror inte att undervisningen kommer att lida till följd av förändringarna, tvärtom tror hon att eleverna kommer lära sig hantera kor bättre än tidigare.
– Orsaken till det här är att dikorna hanteras i en flock och de har ett så utpräglat naturligt sätt att bete sig så jag tror eleverna lär sig mer om nötdjursbeteende nu, förklarar hon.
Patricia Torvalds
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.