Brottsofferjouren har allt mera jobb – våld i nära relationer är den vanligaste orsaken till att man söker hjälp
Hela 31 500 personer tog förra året kontakt med Brottsofferjouren. Det här är 11 procent mer än året innan.
Brottsofferjouren, som går under förkortningen RIKU (från finskans rikosuhripäivystys) erbjuder praktiska råd och stöd till personer som utsatts för brott, deras anhöriga och vittnen i brottsmål.
Det går att ringa brottsofferjouren, ta kontakt via en chat eller träffas ansikte mot ansikte. Brottsofferjouren är gratis och finansieras av justitieministeriet och Social-och hälsovårdsorganisationernas understödscentral STEA.
Av de personer som fick hjälp via RIKU i fjol betjänades 790 på svenska. Också andelen svenskspråkiga klienter har ökat.
– Den kraftiga ökningen av klientantalet visar att det finns ett tydligt behov i samhället för kvalitativa stödtjänster för brottsoffer. RIKUs kännedom är god och våra tjänster har etablerat sin ställning över hela Finland, säger Brottsofferjourens verksamhetsledare Leena-Kaisa Åberg.
Vanligaste orsakerna till kontakt
- våld i nära relationer (6 400 klienter)
- sexuella brott (4 700)
- egendomsbrott (3 500)
- mobbning och liknande (3 500) (inkluderar till exempel trakasserier, förtal, hot, spridning av information som kränker privatlivet och andra liknande brott, där förövaren inte är en närstående)
Kvinnor utgjorde 76 procent av alla klienter och män 24 procent
RIKU fyller i år trettio år och lyfter under sitt jubileumsår fram alla de frivilliga som jobbar för brottsofferjouren. I RIKU verkar cirka 560 frivilliga runt om i landet.
Den internationella dagen för brottsoffer firas på torsdagen den 22 februari.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.