Förflytta dig till innehållet

Bronsåldersfynd ledde till överraskning från stenåldern – arkeolog mer än nöjd med utgrävningar i Dragsfjärd

Monica Sandberg

Arkeologen Jan Fast hoppas på att småningom få möjlighet till noggrannare utgrävningar i Ölmos. Foto: Monica Sandberg


Då lite överlopps tid fanns i söndags, efter att den egentliga utgrävningen var klar vid bronsåldersboplatsen i Ölmos, Dragsfjärd så gick alla drygt 20 deltagare på en liten utfärd för att bland annat se på gravrösen.
– På vägen tillbaka hittade våra amatörarkeologer spår av en ungefär 1 000 år äldre boplats, alltså från stenåldern. Vi hann bara plocka lite ytfynd, men bilden av trakten som en viktig forntidsboplats förstärktes. Nu är Ölmosviken ordentligt satt på kartan.
Det säger arkeolog Jan Fast som med kollegan Janne Soisalo ledde helgens utgrävning av en stor bronsåldersboplats i Dragsfjärd. Krukskärvor, brända ben, några stenverktyg och avslag (stenflisor från verktygstillverkning) hittades på ett cirka 600 meter långt område som var 20-30 meter brett.
– Bronsålderns strandtomter, där man kanske har bott i separata hus i en lång rad längs stranden, säger Fast.

Utgrävningssamarbete med Sverige?

På ett par ställen finns synliga rester av husgrunder.
– De borde grävas ut så man fick se hur bronsåldershusen här var konstruerade. Sådana utgrävningar har inte gjorts i Finland, säger Fast.
Han hoppas på finansiering för fortsatt utgrävning, nästa år i samarbete med Sagalundmuseet och 2020 en stor utgrävning i samarbete med Sverige. Östersjön var ett innanhav för bronsålderskulturen.

Välbevarad nyupptäckt boplats

Den stenåldersboplats som upptäcktes till sist i söndags finns högre upp i terrängen. Också den här boplatsen är väl bevarad.
– En höjdare till avslutning, säger Fast.

Ett tjugotal frivilliga deltog i utgrävningen, som Dragsfjärds hembygdsförening understödde. Foto: Jan Fast


Läs också Sällsynt chans komma bronsåldern på spåren tack vare en oförstörd boplats i Dragsfjärd
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter