Brolocken har gjutits och klaffen är under arbete – Lillholmens nya bro i Pargas ska bli klar i tid

Tidtabellen med byggandet av den nya bron till Lillholmen har hållit bra under vintern. Den nya klaffen ska lyftas på plats senast den 1 mars.
Från och med början av juni är det meningen att båtar ska kunna ta sig under bron, men för fordonstrafik öppnas den – helt enligt den ursprungliga tidtabellen – först i höst. Något exakt datum vågar byggplatschef Tero Haaramäki ändå inte ge.
– Men det lilla vi halkade efter i tidtabellen under sommaren då vi fick göra berginjektioner under vattnet som vi inte räknat med har vi redan knappat in under vintern.
Klaffen svetsas ihop och lyfts snart på plats
De fasta konstruktionerna, det vill säga brolocken på båda stränderna, har gjutits och man håller som bäst på med att riva det sista av gjutformarna. Arbetet med klaffen pågår som bäst i det stora tältet som rests på byggarbetsplatsen.
Gjutningsarbetet gjordes i etapper och allt löpte enligt planerna trots den tidiga vinterkylan. Den första betongen gjöts redan i december, den andra omgången i januari.

– Som tur var lyckades vi pricka in en del riktigt fina arbetsdagar trots kylan och har kommit i kapp. Som mest har vi haft en arbetsstyrka på omkring trettio personer på bygget.
Just nu är det klaffen som står i fokus. Den ungefär 23 meter långa klaffen levererades till byggarbetsplatsen i tre delar i slutet av december.
– Vi håller som bäst på med att svetsa ihop dem och göra i ordning för att kunna lägga klaffen på plats under februari månad, säger Haaramäki.

Samtidigt förbereder man byggarbetsplatsen så att man kan inleda schaktningsarbetena inom kort och slutföra landfästena. Den allra sista betongen gjuts under nästa vecka.
– Klaffen transporteras så nära det går på en lavett och efter det lyfts den på plats med hjälp av två lyftkranar. Det exakta datumet klarnar i ett senare skede, vi måste till exempel ta i beaktande vindomständigheterna.
Klaffen lyfts på sin plats i något skede i slutet av februari, meningen är att den ska vara på sin plats senast den 1 mars. Efter det står det kanske mest intressanta delmomentet kvar: hydrauliken och automatiken för klaffen. Då klaffen är på plats börjar man också demontera arbetsbron.
Öppnar för båttrafik den 1 juni
Man siktar nämligen på att kunna öppna farleden för båttrafik redan den 1 juni. Fordonstrafiken får däremot vänta ända till hösten, helt enligt den ursprungliga tidtabellen. Men av allt att döma kommer den tidsplanen att hålla.
– För min egen del har det här varit ett väldigt exceptionellt och intressant projekt. Jag har aldrig tidigare under min yrkeskarriär jobbat med klaffbroar, så det här har varit en verklig lång lärokurs i brobyggande för mig personligen, säger Haaramäki som kommer från Södra Österbotten.

– Alla broar är definitivt inte likadana och omständigheterna här är helt andra än jag är van vid. Då det blåser, blåser det helt annorlunda än där uppe. Samma sak gäller nederbörden. Jag hade inte ens sett en klaffbro på riktigt innan det här projektet, medger han.
För Haaramäkis del som arbetsplatschef är Lillholmens broprojekt sannolikt bara uppvärmning inför ännu större utmaningar i trakten, då han med all sanolikhet kommer att arbeta vidare för Kreate med broarna över Hessundet och Rävsundet – förutsatt att det blir hans företag som också har hand om förverkligandet av dem. För tillfället har man endast ett avtal om planeringsarbetet i kraft.
Klaffen fjärrstyrs, men de flesta kommer under utan att den öppnas
Från och med juni är det meningen att båttrafiken igen ska löpa under bron som har en frihöjd på sex meter då klaffen är nere. Det ramade djupet i farleden är 2,1 meter.
– I praktiken kommer man med mindre båtar också att kunna ta sig under bron genom spannen på sidorna, men den officiella farleden går igenom det mittersta spannet som är tio meter brett.
Då bron är klar kommer klaffen som tidigare att fjärrstyras från Ekenäs, men behovet att öppna klaffen blir knappast lika stort i och med att frihöjden är så mycket större än tidigare. Enligt Trafikledsverkets kalkyler är närmare 95 procent av alla båtar som passerar högst sex meter höga.
Kort avbrott på gång- och cykelbanan
Den tillfälliga gång- och cykelbron har varit i flitig användning under sommaren, men vintertid är det klart färre som använt sig av den, intygar Haaramäki.
Under våren blir det i alla fall ett kortare avbrott, sannolikt på en dag, för den tillfälliga leden då man bygger ett strömningsrör på den södra vägbanken mot Lillholmen.
– Enligt planen kommer det att ske något tag i mars eller april, men vi har inte ännu någon exakt tidpunkt för det arbetet.

”Vi är antagligen mer lyhörda för klagomål gällande Vånovägen än andra vägar”
Under vinterns lopp har ÅU fått ta del av en del klagomål gällande Vånovägens vinterunderhåll. På NTM-centralen i Egentliga Finland har man också hört en del klagomål, bekräftar regionansvariga Markus Salminen.
– Vi är medvetna om att Vånovägen upprör känslorna och att man snackar mycket om dess skick. Men faktum är att då jag senast i måndags körde längs vägen för att kolla läget efter veckoslutets snöyra var den i riktigt bra vinterskick. Man kunde helt bra hålla en hastighet på 60 kilometer i timmen utan problem, säger han.
– I själva verket är vi antagligen mer lyhörda för klagomål gällande Vånovägen än andra motsvarande vägavsnitt. Men i huvudsak har den varit i gott skick under vintern, men självklart är det tidvis halka liksom på alla vägavsnitt under vintern då förhållandena är vad de är.
Salminen hoppas att de som hör av sig om Vånovägens skick – och för övrigt andra vägavsnitt också – gärna skulle specificera noggrannare de problem man upplevt så att NTM-centralen bättre kan ta faktorerna i beaktande då man planerar framtida åtgärder och väghållningen överlag.
– Jag skulle inte säga att vi får mer feedback om Vånovägens skick än om andra motsvarande grusvägar i trakten. Vi gör alltid vårt bästa så att väganvändarna ska vara nöjda, intygar han.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.