Bröd och bullar går åt vid hundraårigt Åbobageri — Kosken Leipomo har hittat sin coronanisch


I över 100 år har Kosken Leipomo betjänat kunderna i Port Arthur. Rauno Ruoho saknar stamkunderna som brukar sitta i caféet. Foto: Robin Sjöstrand
I över hundra år har Kosken Leipomo serverat kunder på Trädgårdsgatan i Åbo. Till och med under coronakrisen säljer både bröd och bullar som aldrig förr, och bakom glasväggen finns alla de bakverk som hör hemma i ett finländskt bageri. Berlinermunkar, grisar och wienermunkar trängs med rivna rågbröd och grahamssemlor.
– Det är få Åbobor som levde innan bageriet, det är helt klart, säger Rauno Ruoho, bageriets ägare, medan han tittar ut över cafédelen som i nuläget är stängd.
För trots att bröd och bullar säljer som aldrig förr, har bageriets caféförsäljning gått ner till närmare noll.
– Vi säljer i princip inga semlor eller något kaffe i nuläget, och det har ju påverkat oss ganska mycket.
Två släkter har styrt
Kosken Leipomo grundades 1918 och det var först Kaarlo Koski och sedan Lyydia Koski som styrde och ställde och bageriet blev i släkten Koskis ägo fram till 1964 när Viljo Lamminen köpte verksamheten. Sedan dess har bageriet drivits av släkten Lamminen.
Rauno Ruoho kom med i det verksamheten genom ingifte, med Viljo Lamminens barnbarn Taru.
Taru och Rauno är de som har stått för utvidgningen av verksamheten, fram tills att Taru gick bort för tre år sedan. Nu är det endast Rauno som driver bageriet.

Normalt brukar caféet vara fyllt med kunder, men just nu får portsaborna fika hemma. Foto: Robin Sjöstrand
På Trädgårdsgatan har inte ugnarna stått varma sedan 2015, då man lade beslag på Fazers gamla bageri. Det tillskottet har möjliggjort en expansion.
– I dagsläget har vi sex verksamhetsställen. Ett bageri i S:t Karins och fem caféer. Just nu är det bara bageriet och de två största caféerna som håller öppet, på grund av coronaläget, säger Rauno.
Originalet är bäst
Men det är ändå lokalen på Trädgårdsgatan som är hjärtat i det hela.
– Människor känner helt enkelt till det här bageriet. Vi gör över en fjärdedel av vår försäljning här och även om många caféer har sina stamkunder, så finns de flesta här, säger Rauno.
Stamkunderna hör också till det bästa med att ha ett kvartersbageri.
– Det är fint att se samma människor återvända – vissa kommer till och med flera gånger om dagen! Det märks att det är ett viktigt ställe för dem.
Klassikerna går åt
Kundfavoriterna är klassikerna. Det är de söta bakverken som säljer bäst – berlinermunk och gris. När det gäller bröden är det rivet rågbröd som går åt.
Bageriet har dessutom passat på att utnyttja det ekonomiska läget till sin fördel.

De söta bakverken går åt allra mest just nu och både försäljningen av bullar och bröd har ökat. Foto: Robin Sjöstrand
– Annonseringspriserna är så låga nu att vi hade råd med en helsidesannons i lördags, där vi hade ett specialerbjudande på berlinermunkar. Kön har aldrig varit så lång, den sträckte sig långt ut på gatan!
Kosken Leipomo
- Håller till i samma lokal på Trädgårdsgatan 23 där bageriet grundades 1918.
- Produkterna bakas i dag i det 6500 kvadratmeter stora bageriet på Kaarikatu i S:t Karins, som också har en fabriksbutik.
- Utöver det finns caféer på Östra långgatan 41, Svartågatan 1 och Filargatan 5 i Åbo, samt på Haunistentie 15 i Reso.
- Ordnar hemleverans av produkter under coronakrisen.
Där säljs piispisar (ev. biskopsmunkar) och inte några berlinermunkar!
Jösses, vi är ju i Åbo och ett bageri som verkat i 100 år!
Leve piispisen!