Förflytta dig till innehållet

Bröd från Kimitoön skickas till FM i Rovaniemi – Rebeckas passion är surdegsbröd

Emilia Örnmark
dam bakar bröd i ett mindre bageri
FM-beredda Rebecka Fokin gillar utmaningen surdegsbak bjuder på. Flera arbetsmoment ska klaffa och det är viktigt att känna till när degen har jäst exakt tillräckligt.

Då finska mästerskapen i mathantverk avgörs i Rovaniemi den här veckan (18-19 oktober) ger sig flera åboländska producenter in i kampen om medaljerna.

En av dem är Rebecka Fokin på Kullas gård i Björkboda. Hennes passion inom mathantverk är surdegsbak. I årets FM deltar Fokin med två produkter: Sommarbröd och Kullas vetebullar.

Rebecka Fokin gillar utmaningen surdegsbak bjuder på. Flera arbetsmoment ska klaffa och det är viktigt att känna till när degen har jäst exakt tillräckligt

Van medaljör

Kullas gård har från tidigare mästerskap inte färre än sex medaljer och har då premierats för sina produkter rosensaft, hallonglögg, limpa, för två sylter och för gurksallad.

Även om det förstås är roligt med medaljer och de ger produkterna ett lyft framhåller Fokin att den sakkunniga responsen juryn ger produkterna är det värdefullaste. Av den har hon fått tips om hur produkterna kan utvecklas.

– En utmaning är att tävlingen i år är i Rovaniemi. Då mina bröd åkt så långt kommer de inte att vara färska längre, säger Fokin, som inte själv kommer att åka med.

Om det här kommer att beaktas vet hon inte.

Sommarbrödet är ett lite mörkare surdegsbröd, bakat på gårdens eget spannmål, med zucchini från de egna åkrarna samt solrosfrön. Vetebullarna är av den söta brödvarianten och de är kryddade med kanel och kardemumma.

Limpa går hem hos restaurangkedja

I dag är det dock inte årets FM-produkter Fokin tar ur ugnen, utan den prisbelönta skärgårdslimpan. Den har nämligen kedjan Viikinkiravintola Harald fått smak för.

Då beställningen är maxad bakar Fokin åtta satser med 18 bröd (alltså 144 limpor) på en dag. Det tar henne 10-12 timmar.

Ogräddade limpor i flera formarEmilia Örnmark
Skärgårdslimpa på väg in i ugnen.

Bageriet finns hemma i källaren. Det är byggt 2018. Redan två år senare fanns behov att förstora och bageriet fördubblades från 30 kvadratmeter till drygt 60.

– Vi började försiktigt, men snabbt blev bageriet för litet.

Gult bostadshus.Emilia Örnmark
Rebecka Fokins bageri finns i hemmets källare, nere till vänster på bilden.

Gillar att jobba med surdeg

Intresset för mathantverk föddes hos Fokin under en mathantverkarkurs för sex år sedan. Då var det den egna hallonodlingen och följaktligen sylt och saft som var i fokus.

Senare fanns chansen att hoppa på en kurs i mathantverk igen och det var då inriktningen blev bakning och surdeg, även om de andra produkterna fortsättningsvis hänger med.

– Jag gillar att baka! Den produkten är dessutom lätt att sälja. I motsats till min litteraturforskning ger bakningen genast resultat och responsen från kunderna är trevlig. Det är roligt att göra något som folk uppskattar.

Större ljus deg på ett bordEmilia Örnmark
Deg som ska delas för att ytterligare jäsa kallt och sedan gräddas.

Fokin uppskattar också den utmaning surdegen bjuder på: flera arbetsmoment ska klaffa och det är viktigt att veta exakt när degen är rätt jäst.

En handfull olika surdegsbröd har Fokin så här långt utvecklat, plus limpan som innehåller en gnutta jäst men ändå är långtidsjäst liksom surdegsbröden.

Bröden säljs förutom på torg och marknader i den egna direktförsäljningsboden vid Dragsfjärdsvägen.

degar i jäskorgarEmilia Örnmark
Bröd med pumpa. I korgarna ska degarna kalljäsa ett bra tag innan gräddning.

Mer bakning och större försäljningsbod

Just nu jobbar Fokin halvtid med mathantverk, eftersom hon vill vara mera ledig då barnen är små. Det betyder bakning tre dagar i veckan. En halvtidslön kan hon ta ut och planen är att så småningom växla upp till heltid.

Många idéer i olika skeden av förvekligande finns inför framtiden: en ny större försäljningsbod ska det bli inför nästa säsong och så ska den nya vedeldade bakugnen testas mer ingående – kanske man kunde grädda goda fredagspizzor till försäljning i den?

Vedeldad bakugnEmilia Örnmark
Den vedeldade bakugnen är ganska ny och ska testas mera ingående.

Flera deltagare från Åboland

FM i mathantverk ordnas nu för första gången i Lappland, med temat arktisk artesanmat. Hundra produkter deltar i år i elva kategorier.

Från Kimitoön deltar Kullas gård, Laxtomten och Närboden, från Pargas Vikbo torp, från Nagu CarGott kb och Hvits gård, från S:t Karins Lapin Maria, från Masku Tulen Ruoka och från Sagu Rantolan Puoti.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter