Brobyggare till Sverige tackar för sig

Claes Hammar jobbar på in i det sista för att öka intresset och förståelsen för Åland i Sverige, i synnerhet bland de folkvalda.
– I dag har vi riksdagens konstitutionsutskott här på besök. Ett tungt utskott, säger han när vi träffar honom för en avskedsintervju på konsulatet.
Utskottet, med ordförande Karin Enström (M), kommer till Åland för att informera sig om självstyrelsen, träffa representanter för lagtinget och landskapsregeringen, och besöka Silverskär.
– De bor på hotell i Eckerö, för hotellen i Mariehamn var fullbokade på grund av Alandia cup, säger Claes Hammar.
Andra framstående besökare från Sverige under Claes Hammars tid har varit nordiska samarbetsministern Ann Linde (S) och förre statsministern Stefan Löfven (S).
– Statsministern kom hit för årets Kastelholmssamtal. Det var väldigt roligt, säger Claes Hammar.
Andra stora svenska namn på Kastelholmssamtalen har varit före detta ministrarna Maud Olofsson (C), Margot Wallström (S) och Jan Eliasson (S).
– Jag har satt ribban högt för min efterträdare, skrattar Claes Hammar.
Kungaparet kronan på verket
Så har vi förstås kungaparet som kom till Åland för Åland 100-jubileet.
– Vi arbetade intensivt i det tysta för att de skulle komma hit. De var mycket nöjda med sitt besök. Kungen höll ett väldigt bra tal, och det var roligt att de kunde stanna för åtminstone en del av konserten på kvällen, säger Claes Hammar.
Kung Carl Gustaf sa i sitt tal att det var på tiden att Sveriges kung besökte Åland, eftersom det inte hade skett sedan Åland fick sin självstyrelse. Inte officiellt, i alla fall.
– Men han och Silvia var till Kökar med sin motorbåt innan de gifte sig. Kökarborna lär ha varit väldigt diskreta och lojala så att det nyförlovade paret kunde vara i fred, säger Claes Hammar.

Pandemin påverkade
Pandemin satte förstås sin prägel på Claes Hammars tid som generalkonsul på Åland.
– Åland är också en gränsregion, men i Sverige tänkte man mer på Haparanda och Skåne, säger Claes Hammar, som arbetade hårt för att Sverige skulle ta hänsyn till alla människor som pendlade mellan Åland och Sverige, av professionella såväl som privata skäl.
– Hälsomässigt klarade Åland pandemin väldigt bra, men ekonomin drabbades kraftigt, på ett sätt som visade på beroendet av sjöfarten och besöksnäringen. Men sedan i år har återhämtningen gått förvånansvärt snabbt, säger Claes Hammar.
En annan föresats han hade som nytillträdd konsul var att bekämpa ”braindrain” på Åland, så att ålänningar som studerar i Sverige återvänder efter examen i stället för att bli kvar i Sverige.
– Det ska vara lätt att komma tillbaka om man vill, och öppna kontakter mellan Åland och Sverige främjar detta, säger Claes Hammar.
Han ser också tecken på en ”omvänd braindrain”, där återflyttande ålänningar tar med sig sina svenska partners. Han nämner flera företag på Åland som kan vara intressanta arbetsplatser för högutbildade svenskar.
– Crosskey, Ålandsbanken, Paf, försäkringsbolagen …
Vindkraften lockar
Den framväxande vindkraftssektorn kan också locka.
– Blåsiga dagar står Åland försin egen el numera, och exporterar till och med, säger Claes Hammar, som är med i nätverket Bärkraft Åland.
– Till exempel den satsning som planeras i havet söder om Åland som ska kunna försörja hela Stockholm med el: det vore fantastiskt. Jag är imponerad över Ålands beslutsamhet när det gäller att skapa ett fossilfritt och bärkraftigt samhälle.
För sin egen del är han stolt över att ha gjort konsulatet i Mariehamn till ”Sveriges första fossilfria utlandsmyndighet”.
– Vi har installerat solceller och bergvärme, vi kör elbil och äter lokalproducerat mat, säger han.
Frisbeen flyger
Och en del av konsulatets gräsmatta har fått växa fritt, utan att klippas.
– Bra för pollinatörerna, sägergeneralkonsuln och pekar på en bondros som har vuxit upp spon-tant på den oklippta delen av gräsmattan.
Avskedet från Åland blir inte lika slutgiltigt som Claes Hammars tidigare utlandsuppdrag, och han och hans fru är inställda på att komma tillbaka ofta.
– Det har varit skönt att vara nära naturen. Jag har varit med i gruppen Gångjärnet och gått nästan varenda vandringsled på Åland. Jag har också spelat discgolf på nästan alla banor på fasta Åland, plus den på Lappo.
Men framför allt så återkommer han för att besöka yngsta sonen som bor med sin familj i Jomala Ingby.
– Vi flyttar 9 juli och min efterträdare kommer i mitten av augusti. Han får en rivstart med röstmottagning den 18 augusti. Vid förra valet var det fler svenskar som röstade på konsulatet i Mariehamn än i hela övriga Finland.
Claes Hammar efterträds av Karl-Olof Andersson, i dag ministerråd och biträdande myndighetschef vid Sveriges ambassad i Peking.
Susanna Skogberg/Nya Åland
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.