Förflytta dig till innehållet

Brister i kommunernas sätt att anordna utbildning för placerade barn – kommunen måste ge tillräckligt stöd

Regionförvaltningsverkets utvärdering av basservicen 2019 visar på brister i kommunerna då det handlar om att anordna grundläggande utbildning för placerade barn och unga.
Som en del av utvärderingen av fjolårets basservice skickades även en enkät ut till landets kommuner om hur väl de lyckas anordna utbildning för unga kommuninvånare.
De största problemen som enkäten bekräftade gällde elevvården och tillgången till särskilt stöd för placerade unga.
— Utmaningarna gällde ofta informationsgången. Placeringen av ett barn kan komma som en överraskning för den mottagande kommunen, vilket gör det svårt att förbereda sig på att ordna undervisningen, säger Ann-Sofi Loo, överinspektör för Regionförvaltningsverkets bildningsväsende, i ett pressmeddelande.
— En annan stor utmaning är elevernas ökade behov av elevvård och av intensifierat och särskilt stöd. Det behövs också fler speciallärare just nu.

Kommunen skyldig att trygga grundläggande utbildning

Antalet placerade barn i Finland har ökat under de senaste åren. I de 215 kommuner som besvarade Regionförvaltningsverkets enkät fanns det närapå 4 700 barn eller unga i läropliktsåldern som med stöd av barnskyddslagen var placerade utanför det egna hemmet.
Ungefär tre fjärdedelar av de placerade barnen gick i kommunens egen skola. Mindre än en femtedel studerade helt eller delvis i en barnskyddsanstalt.
Med stöd av barnskyddslagen kan ett barn tillfälligt placeras utanför det egna hemmet. Barnet bor då exempelvis hos en ny familj, i en barnskyddsanstalt eller i ett familjehem.
Kommunen där barnet placeras är skyldig att garantera barnets rätt till grundläggande utbildning. Regionförvaltningsverket understryker också att en del av de placerade unga kan vara i behov av särskilt inlärningsstöd, och detta bör beaktas i kommunen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter