Förflytta dig till innehållet

Bristen på skolpsykologer engagerar Åbopolitiker

ÅU-arkiv
bok på pulpet i klassrum
Tjänster finns, med det är svårt att rekrytera skolpsykologer till Åboskolorna.

Vänsterförbundets fullmäktigeledamot Timo Furuholm har tillsammans med 25 andra Åbopolitiker från VF, De gröna, SDP och Rörelse nu lämnat in en motion om varför det är så svårt att rekrytera skolpsykologer.

Chefen för psykosociala tjänster, Annie Turunen, och serviceenhetschefen för familje- och socialtjänster, Sirpa Kuronen, konstaterar att Åbo har 28 skolpsykologtjänster.

I medeltal svarar en skolpsykolog för 571 elever i den grundläggande utbildningen, då rekommendationen är högst 780 elever per skolpsykolog.

Tillräckligt med tjänster finns

– Det finns med andra ord tillräckligt med skolpsykologtjänster, enligt svaret som behandlas av fullmäktige på måndag.

Men det är svårt att få sökande och har blivit ännu svårare de tre senaste åren.

Speciellt svårt är det att få svenska skolpsykologer.

Köptjänst löser bristen på skolpsykolog i Cygnaeus tills en annan lösning hittas, svarar tjänstemännen på politikernas motion.

– Generellt sett så lockar det inte att tyngdpunkten i skolpsykologens jobb ofta ligger på psykologiska utredningar som måste göras och de långa köerna till utredning.

Jobbet har blivit tyngre då elevernas behov har ökat så mycket och blivit svårare.

Många skolor har rekryteringsproblem

Efterfrågan på psykologer är stor och rekryteringsproblemen finns i många skolor i hela landet.

Åbo stad har infört mer handledning och möjlighet till utbildningsdagar med lön. Det finns möjlighet till flextid och specialkunnande har beaktats.

Skolpsykologernas löner har höjts enligt vad de kommunala systemet tillåter. För två år sedan fick de en löneförhöjning på 200 euro.

– Om en kommun höjer lönerna sätter det i gång en kedjereaktion, där också de andra blir tvungna att höja. Löneskillnaderna torde lösas i om med välfärdsområdena.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter