Bristande utbildning och nonchalerad säkerhet – så här gick det till när betongblocket krossade lastbilen på Helsingforsgatan

En rapport avslöjar de orsaker som låg bakom arbetsolyckan i augusti där ett betongblock föll över Helsingforsgatan i Åbo och krossade en passerande lastbil.
Montörerna och förmännen saknade behörig utbildning och säkerhetsföreskrifter försummades, det framgår av Regionförvaltningsverkets rapport om olyckan.
Ett 6,8 ton tungt betongelement föll från nionde våningen av ett husbygge bredvid Helsingforsgatan. Blocket föll över vägen som inte var avstängd trots närheten till byggarbetsplatsen.
En lastbil som körde på filen närmast bygget i riktning mot Helsingfors krossades av blocket. Föraren fick inga allvarliga skador.

Tornkranen hade lyft upp ett betongelement på sin plats på nionde våningen av byggnaden. Efter att kranen lossar elementet noterade en av montörerna att elementet inte stod precis där det skulle. De började då flytta elementet med hjälp av de stöd som används för att hålla elementet upprätt.
Det ena stödet kunde inte finjusteras och montören tog bort en ”tapp” från stödet som skulle flyttas till ett annat hål för att grovjustera stödet. När tappen togs loss från stödet började väggelementet luta utåt.
När det tunga elementet började luta utåt slet det loss det andra stödet som höll elementet på plats. Enligt rapporten var de bultar man använt för att fästa stöden 20 millimeter kortare än anvisningarna.

Tornkransföraren som hade lyft upp elementet hade vid tiden för olyckan svängt kranen och höll på att lossa lasten på andra sidan bygget.
I rapporten berättar föraren att han hörde en kraftig smäll några minuter efter att han kopplat loss elementet på nionde våningen. Han vände sig om i ljudets riktning och såg att elementet saknades, men visste inte vad som hade hänt.
Att ta loss stödets tapp innan elementet fästs ordentligt är också ett avvikande från installationsanvisningarna. Men enligt montören är det vanligt i branschen att man tar bort på stödens tapp för att justera dem och att han gjort så många gånger förut utan problem.
Rapporten pekar även på andra brister, till exempel hade man inte upprättat tillräckligt med säkerhetsområde runt arbetsplatsen.
Vägens högra fil som går närmast arbetsplatsen borde ha varit avstängd, eftersom att trafikanterna där befann sig i farozonen.
Huvudentreprenören borde även ha övervakat elementens installation särskilt noggrant eftersom att montörerna saknade skolning för installationerna.
Baserat på regionförvaltningsverkets rapport har polisen startat en utredning.
– Baserat på rapporten anser yrkesinspektionen att anläggningen inte har följt bestämmelserna om hälsa och säkerhet på arbetsplatsen, säger Anna Saarenoja, kommunikationschef för polisen i Sydvästra Finland.
Polisen fortsätter att utreda fallet som misstänkt arbetsskyddsbrott och orsakande av fara.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.