Förflytta dig till innehållet

Brist på webbkameror i butikerna oroar unga inför urvalsprov – universiteten kritiseras för bristfällig information

Mikael Piippo/SPT
Stor byggnad med en flagga på taket.

man i butik pekar på tom hylla

Petri Juntunen, butikschef på Power i Hansakvarteret säger att det kan vara svårt att få tag på förmånlig teknisk utrustning just nu, eftersom efterfrågan ökat explosionsartat. Foto: Lukas Söderqvist


Universiteten kritiseras för att informationen kring årets allmänna urvalsprov varit dålig. Specifikt gäller det kraven på den tekniska utrustningen.
I år görs inträdesproven i två faser. Helsingfors universitet kräver teknisk utrustning till den andra fasen, medan Åbo Akademi har krav redan för den första fasens urvalsprov.
Fredrik Magnusson från Helsingfors har sökt in till båda universiteten och är förvirrad över den dåliga kommunikationen. Han säger att instruktionerna varit fåordiga och ospecifika.
– De har sagt att man behöver kamera, dator, högtalare och mikrofon, säger Magnusson. Men man specificerar inte vad exakt man behöver, det har varit för otydligt.
Magnusson vet till exempel inte om det räcker med en bärbar dators inbyggda kamera, eller om man måste köpa en skild webbkamera.
Heddi Lindberg från Åbo, som också sökt till båda universiteten, är besviken på den bristande informationen, även om hon har förståelse för att epidemiläget är nytt för alla. Det är speciellt den andra fasen som förvirrar.
– Vi vet inte om vi ska vara på plats, på distans, på vilket forum det hålls, eller ens vad vi ska lära oss innan provet.

Svårt att få tag på utrustning

Det största orosmomentet är att det för tillfället kan vara svårt att få tag på den utrustning man behöver på kort varsel, speciellt då man inte vet vilka krav som ställs på utrustningen.
Runtom i Finland börjar det nämligen vara ont om teknisk utrustning.
Petri Juntunen, butikschef på Power i Hansakvarteret, berättar att redan då coronaepidemin började var det många som köpte upp hörlurar, mikrofoner och webbkameror.
Man har haft svårt att hinna med den ökade efterfrågan, speciellt då det gäller webbkameror, eftersom efterfrågan för dem tidigare varit väldigt låg. Lagren fylls på efter hand, men enskilda butiker får nödvändigtvis inte in så stora mängder produkter.
– Det är inte omöjligt att få tag på vad man behöver, men man måste vara snabb.
En liknande situation råder på Verkkokauppa.com, där de billigare varianterna av webbkameror är slut.
– Vi har webbkameror i förrådet, men de är av det dyrare slaget, bekräftar kommunikationschef Lauri Kutila.
Kutila säger att lagren kommer att fyllas på i juni. Men universitetens inträdesprov har redan påbörjats. Åbo Akademi håller sitt allmänna urvalsprov den 1 juni.

Viktigaste är dator och nätkoppling

Koordinator Ken Snellman, som ansvarar för den tekniska organiseringen av Åbo Akademis allmänna urvalsprov, vill förtydliga att mikrofon och webbkamera inte är centrala för den första fasen.
Video- och ljudkontakt är främst till för att ifall man måste kontakta provskrivaren exempelvis för att kontrollera fusk eller reda ut tekniska problem.
– Jag kan bekräfta så pass mycket att själva urvalsprovet inte innehåller något moment som kräver mikrofon eller kamera.
Snellman säger att det viktigaste är att ha en dator med internetuppkoppling eftersom provet inte kan göras via exempelvis telefon eller surfplatta. Video- och ljudkontakt kan man alltså ha via exempelvis sin telefon.
Snellman erkänner att informationen som ÅA hittills gått ut med inte varit så värst tydlig. Han säger att ÅA kommer att publicera mer utförlig och bättre formulerad information om vad man verkligen behöver till urvalsprovets första fas den 28 maj.
– Vi ska nog se över den nuvarande formuleringen helt och hållet. Den var kvar från en tid då många saker ännu var oklara.

Uppmanar att ta kontakt

Områdeschef för ÅA:s utbildningsservice Gurli-Maria Gardberg säger att ÅA siktar på att den andra fasen ordnas på plats, men att det beror på hur epidemiläget ser ut då den andra fasen äger rum. Hon hoppas på att kunna komma ut med mera specifik information inom maj.
– Det är mycket nytt för oss alla, med många osäkra element.
Gardberg uppmanar alla att läsa urvalsprovinstruktionerna noggrant, eftersom de kan variera mellan utbildningslinjer och universitet.
Hon vill också gärna att sökanden tar kontakt med akademin om man har frågor kring ansökningsprocessen. Hon säger att det är tacksamt då man tar kontakt för att ställa frågor, för då kan också ÅA förbättra sin kommunikation.

Viktigare i andra fasen

Helsingfors universitet sitter i samma osäkra båt. Servicechef Sini Saarenheimo säger att detaljerna i andra fasen ännu är under planering.
På universitetet är det främst den andra fasen som kan kräva mikrofon och webbkamera, eftersom fasen är tänkt som ett sorts muntligt prov. Hon hoppas på att butikernas lager fylls på innan provet.
– Det finns ju som tur några veckor ännu tills andra fasen.
Då andra fasen närmar sig kommer även universitetets information om de tekniska kraven att uppdateras på hemsidan. Saarenheimo uppmanar unga att läsa instruktionerna som finns på universitetets hemsida, och sedan kontakta universitetets ansökningsrådgivning om något ännu känns oklart.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter