Brist på arbetskraft i Egentliga Finland – företag annonserar sällan på andra språk än finska eller svenska

Drygt hälften (55 procent) av företagen i Egentliga Finland säger sig kunna anställa personer med främmande språk som modersmål. Det framgår av en enkät som Åbo handelskammare gjorde i somras. I fjol var siffran 59 procent.
En tredjedel av företagen uppger att de har brist på personal. Trots det har endast 13 procent av företagen det senaste året ledigförklarat jobb eller tjänster på andra språk än finska eller svenska. Det är betydligt färre än i fjol då 17 procent av företagen sade sig annonsera på ett främmande språk.
– Arbetskraftsbristen har lättat något de senaste åren och det har sannolikt inverkat på företagens behov av att anställa människor med främmande språk som modersmål, säger Åbo handelskammares kontaktchef Olli Hakala i ett pressmeddelande.
Jag uppmanar alla företag att se personer med främmande språk som modersmål som en rikedom.
Kari Bäckman VD Benete
Enligt Åbo handelskammare blir personer med främmande språk som modersmål allt viktigare på arbetsmarknaden.
Den arbetsföra befolkningen minskar i rask takt och de närmaste åren kommer det att behövas cirka 6 000 nya arbetstagare i regionen, säger handelskammaren i pressmeddelandet.
För Åboföretaget Benete som är verksamt inom hälso- och medicinteknikbranschen är personer med andra språk än finska eller svenska som modersmål en tillgång, säger VD Kari Bäckman.
– Jag uppmanar alla företag att se personer med främmande språk som modersmål som en rikedom. Arbetstagarna har sina egna vanor på fritiden, men i jobbet följer de de normer och den kutym som råder på arbetsplatsen.
191 företagsledare i Egentliga Finland svarade på handelskammarens enkät som gjordes i juni.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.