Förflytta dig till innehållet

Brinkhall's bubbel blir ekologiskt

Vintillverkare bland vintunnor. Jean-Marc Hering hoppas att det ekologiska konceptet ska bära frukt. Bild: Adrienne Westerback.


Produktionen har rullat på hos Brinkhall’s Sparkling sedan det grundades i slutet av 2015.
De första vinerna som tillverkades för snart tre år sedan såldes slut och mottagandet har varit positivt.
– Ett sätt att mäta kvaliteten är mängden återkommande kunder, och sådana har vi en hel del av, säger företagets grundare Jean-Marc Hering.

Kör med lokala produkter

Brinkhall’s Sparkling hyr 10 hektar med äppelträd i Rimito, men förra årets skörd var liten och de blev tvungna att se sig om efter andra producenter som kunde leverera äpplen åt dem.
– Vi har profilerat oss som att vi gör allt själva, från äppelodling till färdiga viner, så det var naturligtvis ängsligt i början, menar Hering.
Men prövningen visade sig också vara en fin möjlighet. Firman sökte äppelodlingar i skärgården och kom på så vis i kontakt med Boda farm i Attu.
Boda farms ekologiska äppelodling finns på Nyboda gård i Pargas och enligt Hering blev samarbetet en perfekt matchning för bägge parter.
Herings företag behövde äpplen medan Boda farm hade en stor mängd frukt som de inte riktigt visste vad de skulle göra med eftersom deras skörd främst går raka vägen till fruktdiskarna.
– Det var helt otänkbart att importera äpplen, eller ens få dem från de inre delarna av landet. Vi vill ha lokala produkter och skärgårdsklimatet är unikt året runt, säger han.

Adrianne Westerback

Skumvin. Jean-Marc Hering demonstrerar hur det mousserande vinet lagras liggande så att restpartiklar faller ner till botten och kan avlägsnas. Bild: Adrienne Westerback.

Vill satsa ekologiskt

Nu gör Herings eget företag därför en helsatsning för att också själva börja odla ekologiska äpplen och producera enbart ekologiska viner.
Den nuvarande fruktodlingen får genomgå två år av förberedning innan frukten som produceras kan klassas som ekologisk, och därtill har de 10 nya hektar som blir ekologiskt dugliga om 3–5 år.
Hering ser inga större problem med att tillverka bara ekologiska viner. Efter årsskiftet kommer de första ekologiska vinerna till försäljning, och de mousserande följer två år efter det.

Skörden bestämmer slutprodukten

Den största uppmärksamheten lyckades Brinkhall’s Sparkling erhålla på mässan Ciderworld i Frankfurt tidigare i år där de vann ett hederspris för ett av sina viner.
– För oss är det mycket stort. Vi tävlade bland flera internationellt erkända länder som producerar äppeldrycker, så redan det att vi var ett litet företag från Finland gav oss mycket uppmärksamhet, säger Jean-Marc Hering.
Det som också gör deras viner särskilt unika enligt honom är att skörden bestämmer hurudana viner som produceras.
– Det varierar från år till år. Beroende på de äpplen vi får så kan vi först producera några basviner som vi sedan kombinerar på olika sätt för att få till de resultat vi vill ha. Det är det som möjliggör smakerna.

Fabriksbutik. I verksamhetslokalerna finns också en liten fabriksbutik där man kan bekanta sig med produktutbudet. Bild: Adrienne Westerback.

Gäller att vara annorlunda

De första åren hade företaget en produktion om 15 tusen liter som nu har vuxit med nästan det dubbla. Även detta beror till stor del på tillgången till äpplen.
– Från skörd till färdig produkt tar det allt mellan 12–20 månader, beroende på ett hurdant vin som vi försöker få ut, menar Hering.
Äpplens sockerhalter är betydligt mindre än druvors, vilket gör att alkoholhalterna också blir lite mindre. Men enligt Hering har frukterna andra fina kvaliteter istället.
– Vinvärlden är väldigt traditionell, så jag säger inte att det är lätt att överraska. Men det finns åtminstone en större chans om man gör något annorlunda, säger han.
Hering tillägger att det därför definitivt gäller att ha en specifik nisch för att lyckas.
– Det är absolut ingen mening med att göra samma som alla andra i den här branschen. Vårt mål är att skapa något som folk inte sett, erfarit eller smakat förut.

Nästa utmaning: exporten

Den största utmaningen för en liten äppelvinsproducent från den finländska skärgården är försäljningen. Vin klarar de av att producera, de har de bevisat anser Hering, men den inhemska marknaden är fortfarande väldigt liten.
Enligt honom är det betydligt lättare att sälja kvalitetsvin i övriga delar av Europa, som till exempel Frankrike eller Italien där det verkligen uppskattas.
– Finland har en lång ambition när det kommer till producering av vin, men det är själva vinkulturen som saknas ännu, säger han.
Nästa utmaning kommer därför att bli exporteringen och att hitta konsumenter utomlands.
– Våra viner är kanske inte tävlande, men de är definitivt berikande.

Annorlunda smakupplevelse. Jean-Marc Hering häller upp ett av företagets mousserande äppelviner. Bild: Adrienne Westerback.

Hoppas på fungerande koncept

Inför framtiden hoppas Jean-Marc Hering kunna visa att det ekologiska konceptet fungerar, men också bevisa att det är fråga om en faktisk företagsverksamhet.
Enligt honom gäller det att vara öppensinnad och välkomna nya möjligheter vid utmaningar.
– Det roligaste är att ta fram de nya smakerna och skapa produkter för en intresserad marknad, säger han.
Ett destilleri är ingen omöjlighet, men den största ambitionen just nu är att bidra med nya smakupplevelser.
– Jag vill få ut de autentiska smakerna. Vad skulle till exempel smaken av Finland vara? Det är fortfarande något jag funderar på.
 
ÅU skrev första gången om planerna redan 2016: Brinkhall får eget bubbel.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter