Förflytta dig till innehållet

Brexit kan skaka om läkemedelsindustrin också i Åbo – Bayer förbereder sig på avtalslöst utträde

Arkiv
Ett stort hus.

Arkiv

Bayer är Åbos näst största privata arbetsgivare. ÅU-foto


Den 29 mars 2019 går Storbritannien ur EU. Risken för att landet lämnar unionen utan utträdesavtal är överhängande. Det kan ha långtgående effekter inom de länder som är vana med att handla fritt med Storbritannien.
En av de viktigaste exportbranscherna för såväl Åboregionen som Storbritannien är läkemedelsindustrin. Health tech-klustret i Åbo står för ungefär 50 procent av Finlands läkemedelsindustriexport. Läkemedelsindustrin är samtidigt Storbritanniens femte största exportbransch.

Osäkert läge för Åboföretag som är listat på Londonbörsen

Ett av de lokala företag som berörs starkt är Åbobaserade läkemedelsutvecklaren Faron. Företaget är i utvecklingsfasen och har ingen försäljning, men påverkas eftersom det är listat på Londonbörsens AIM-marknadsplats för växande företag.
Därigenom har företaget samlat in cirka 45 miljoner pund, det vill säga 80–90 procent av sitt totala kapital.
– Brexit är dåliga nyheter för oss. Orsaken till att vi vände oss just till London är att det inte finns en lika kapitalintensiv marknad på annat håll, och det är oklart hur finansmarknadens reglering och intresset för att investera på AIM ser ut efter Brexit, säger Farons vd och grundare Markku Jalkanen som har lagt ner mycket tid på att följa med hur läget utvecklas.

Bayer förbereder sig för no deal-Brexit

De stora multinationella koncernerna har förberett sig grundligt för ett brittiskt utträde utan handelsavtal. Läkemedelskoncernen Bayer, Åbos största privata arbetsgivare, är en av dem.
– Koncernen har i första hand utgått från ett no deal-scenario. Åtgärderna är många, och syftar till att bland annat minska effekterna av tullfördröjningar. En av de viktigaste åtgärderna är att fylla på läkemedelslagren just före den 29 mars och strax efter, säger Marjo Mäkipää, kommunikationschef för Bayer Nordic.
– Åboenheten är viktig för den globala marknaden och produkterna därifrån exporteras till över hundra länder. Storbritannien är ett betydande exportland.
Bayers åtgärder märkts inte på fabriken i Åbo.

Tullar kan ge konkurrensfördel

Effekterna av en no deal-brexit behöver inte vara negativa för alla företag. Försäljningen till Storbritannien kan försvåras, men samtidigt innebär handelshindren att de brittiska läkemedelsföretagen blir mindre konkurrenskraftiga inom EU.
– I värsta fall störs exporten, men om tullar införs kan vi till och med få en konkurrensfördel inom EU. Men sist och slutligen är det omöjligt för oss att veta i det här skedet, säger Knut Ringbom, vd och delägare i Åboföretaget Biovian som tillverkar biologiska läkemedel.
– Storbritannien är ett viktigt exportland, men inte ett land som vi står och faller med.
80 procent av Biovians tillverkning går på export, men eftersom försäljningen till 90 procent består av immateriella tjänster bedömer Ringbom att effekterna av tullar inte skulle vara stora.
– Vi levererar enligt det internationella handelsregelverket Incoterms, vilket innebär att köparen är ansvarig för alla kostnader och risker från det ögonblick då varan lämnar vårt lager.

Åboregionens hälsokluster

Sysselsätter ungefär 5 700 personer
Står för ungefär 50 procent av Finlands totala läkemedelsexport
Sysselsätter ungefär 20 procent av arbetskraften inom industrin i sydvästra Finland
Står för ungefär 20 procent av industrins totala omsättning i sydvästra Finland
Består av över 100 företag
Källa: Turku Business region

Idag röstar brittiska underhuset om Brexitavtalet

Ikväll går Theresa Mays utträdesavtal till behandling i det brittiska underhuset. Ursprungligen skulle omröstningen hållas i december, men behandlingen sköts upp efter stark kritik över partigränserna. Risken att det röstas ned bedöms vara stor.
Om EU och Storbritannien inte kan enas om ett avtal innan den 29 mars klipps banden mellan parterna. Det betyder bland annat att den fria rörligheten av varor och tjänster mellan länderna upphör med omedelbar verkan.
Om underhuset godkänner avtalet införs en övergångsperiod fram till den 31 december 2020.
Finland har ett handelsöverskott med Storbritannien, som år 2017 var Finlands sjätte viktigaste handelspartner inom EU. Tullen uppmanar alla små- och medelstora företag som handlar med Storbritannien att förbereda sig på ett avtalslöst utträde.
Källor: Tullen, Reuters

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter