Förflytta dig till innehållet

Brexit kan påverka Erasmus-utbyte i Storbritannien – "Låt inte det skrota dina planer", lyder ändå rådet

University of Glasgow är ett av Åbo Akademis samarbetsuniversitet. Foto: Tony Webster


Ett avtalslöst EU-utträde för Storbritannien påverkar många områden, ett av dem är det populära Erasmus-studieutbytet inom EU. Kan man åka på utbyte till Storbritannien?
– Det som vi har fått veta av vårt nationella programkontor är att vi ska köra på helt som vanligt. Vi låter våra studerande söka helt som om inget hade hänt.
Det säger Harriet Klåvus, koordinator för internationella ärenden vid Åbo Akademis Utbildningsservice.
Ansökningstiden för Erasmus-utbytet går ut nästa vecka.
– Studerande ställer frågor och är oroliga men enligt de besked som vi fått så kör vi på som vanligt.
ÅA har åtta Erasmus-samarbetsuniversitet i Storbritannien. Nationellt sett är landet ett populärt alternativ, men ÅA-studerande föredrar andra länder.
Storbritannien brukar vara på plats fem–sex av de mest populära mottagarländerna, säger Klåvus.
– Alla som har engelska som huvudämne vid ÅA åker dit i något skede för en termin eller ett år.

Det kan behövas uppehållstillstånd

Om det blir en avtalslös brexit och Storbritannien lämnar EU kan det ha en del byråkratiska följder.
– Alla som åker har bra försäkringar, så det är inte en stor grej. Behöver man något extra, som uppehållstillstånd, så är det bara att fixa det.
Brexit berör inte bara dem som är på utan också dem som redan är på utbyte i Storbritannien. Om det blir en avtalslös ”hård” brexit så kan de möjligtvis få stipendier av så kallade Topping-up-medel, säger Klåvus.
Topping-up-medel ges som stipendier åt studerande på utbyte genom bilaterala avtal, och som inte finansieras av Europeiska kommissionen eller Nordiska Ministerrådet. Alternativt kan det vara så att EU bestämmer att Erasmus-studerande fortsätter få sina stipendier.
Klåvus poängterar att hon här bara spekulerar kring alternativen.

”Fatta inte förhastade beslut”

De som är på Erasmus-utbyte i Storbritannien eller planerar att ansöka om att få åka dit ska inte fatta förhastade beslut. Det meddelade Utbildningsstyrelsen den 19 januari.
Om Storbritannien inte når ett avtal om hur landet ska lämna EU, upphör bland annat Erasmus-avtalen att gälla. Det här drabbar såklart också alla britter som är på Erasmus-utbyte i något annat EU-land.
”I praktiken är det därefter de resterande EU-länderna som kommer överens om hur projekt och utbytesstudier avbryts på ett kontrollerat sätt eller om de ska slutföras”, skriver Utbildningsstyrelsen (på finska).
Brexit kan också påverka terminsavgifterna för de EU-medborgare som studerar där, men:
”Nuvarande regler gäller ändå för dem som inleder sina (utbytes)studier läsåret 2019–2020”, enligt Utbildningsstyrelsen.

Brittiska universitet vill fortsätta samarbetet

Helsingin Sanomat rapporterade nyligen att intresset för Erasmus-utbyte i Storbritannien minskade redan det första läsåret efter att britterna sade nej till EU i en folkomröstning sommaren 2017. Då var som åkte till ett brittiskt universitet 30 procent färre än läsåret innan.
Inom den brittiska akademiska världen är man lessna över brexit, säger Klåvus.
– Därför vill de göra allt för att lösa alla problem, för de vill också i fortsättningen ha internationellt samarbete med övriga EU.
Klåvus tror att ÅA aldrig haft så mycket korrespondens med samarbetsuniversiteten som nu. Hon medger att det hela är en enda ”soppa” just nu.
– Våra brittiska samarbetsparter är ändå jättebra på att informera då de själva vet något.

När händer det?
Brexit kommer från ”British exit” och betyder Storbritanniens utträde ur EU.
Om inget förändras, lämnar landet EU klockan 11 på fredag den 29 mars.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter