Bränslestopp till sjöss allt vanligare – båtförare snålar på det dyra bränslet

De höga bränslepriserna har bland båtfolk lett till allt fler bränslestopp. Det konstaterar Finlands Sjöräddningssällskap i ett pressmeddelande. Just det här problemet sysselsätter nämligen nu de frivilliga sjöräddarna i allt högre grad, mycket mer än tidigare år.
Sjöräddningssällskaps säkerhets- och beredskapschef Marko Stenberg rekommenderar inte att man sparar då det kommer till att tanka, även om bränslet blivit märkbart dyrare.
– Att bli utan bränsle mitt under resan skapar farosituationer helt i onödan, säger han.
Sjöräddarnas råd till båtförarna är att tanka 30 procent mer än man uppskattar att det går åt för resan. Resan kan bli längre än man tänkt sig. Väderförhållandena kan förändras eller så kan man av någon anledning bli tvungen att köra snabbare och då ökar förbrukningen.
Att assistera båtar vid bränslestopp är dock inte något nytt för sjöräddarna. Detta har redan i åratal varit en vanlig orsak till att båtförare kallar på hjälp. Men den här sommaren har de räddningsuppdragen ökat till tio procent från tidigare normalnivå på fyra till sex procent.
Att få hjälp till sjöss kan dröja länge.
– Det lönar sig att vara förberedd på att man inte nödvändigtvis får hjälp direkt. Det kan dröja timmar innan hjälpen anländer. Förutom att man ska se till att tanken är full, ska också båtens motor och utrustning vara i skick. Telefonen ska vara laddad och så ska man gärna ha tillräckligt med drick- och ätbart med sig, påminner Stenberg.
Han vill gärna också slå ett slag för flytvästen.
– Då det är hett kan de kännas obehagliga, men flytvästen gör nytta bara om den är på. Då olyckan är framme finns det sällan tid att leta reda på flytvästen och få den på sig.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.