Förflytta dig till innehållet

Brandmän hissades ner från Åbo domkyrka – det här var det fråga om

Lucas Ekblad
Åbo domkyrka var övningsplats för höghöjdsräddning. Här hissar Egentliga Finlands räddningsverk ner personer från Domkyrkotornet.

På onsdagsmorgonen var det många förbipasserande som funderade vad som händer i Åbo domkyrka. Utanför väntade brandbilar och en del av Domkyrkotorget var avspärrat.

Någon brand var det inte fråga om. Egentliga Finlands räddningsverk ordnade en räddningsövning tillsammans med Åbo domkyrkoförsamling.

Under övningen sänktes en person ner med linor från kyrktornet. Övningen testar möjligheten att få ner en exempelvis skadad eller sjuk person från tornet, eftersom det praktiskt taget är omöjligt att bära ner en bår på tornets insida.

– Det hör till att vi övar på att få ner personer med vajer från olika ställen. Det är viktigt för oss att öva på olika platser. Nu är det andra gången som vi övar här vid Åbo domkyrka, säger brandmästare Niko Koski .

I jämförelse med andra höga platser är fastsättningen av utrustningen utmanande i tornet. Enligt Koski är det också svårt att få båren ut ur den planerade öppningen.

Lucas Ekblad
Ett uppdrag av den här typen kräver minst två eller tre enheter på plats samtidigt. Här bedömmer brandmännen styvheten i linorna före de fäster dem i brandbilen.

Ska gå snabbt till när det händer något

Tornets höjd är 85 meter över havet, men övningen äger rum ungefär halvvägs upp i klocktornet, nedanför klocktavlan. På onsdagsmorgonen varade övningen i några timmar. Samtidigt som brandmännen övade fungerade övningen även som skolning.

I en verklig situation ska utrustningen vara redo att ta ner en person redan efter 20 minuter. Avståndet ner till marken och längden på vajrarna påverkar tiden.

Brandmännen som utför uppdraget är tränade i att arbeta på platser där det finns risk för att falla. Till skolningen hör en grundläggande del och årliga övningar. Då en övning utförs gör brandmännen upp en plan på förhand. De besöker även den tilltänkta övningsplatsen.

Under en verklig situation kan endast en person föras ner åt gången. Uppdraget kräver fler än en räddningsenhet.

– I regel handlar det om två eller tre enheter som rycker ut för att utföra ett uppdrag av den här typen. Då kan en enhet fokusera på den skadade personen, medan de andra enheterna gör i ordning utrustningen och spänner vajrarna, säger Koski.

Tidpunkten för när övningen ägde rum korrigerad från i går morse tills onsdagsmorgonen 24.4 klockan 18.45

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter