Bragdmedaljören Fredrik Smulter har bytt skivstången till taktiktavlan


Fredrik Smulter tillbringar nu mindre tid i gymmet och mera tid i hockeyrinken. Foto: Mikael Nybacka/ SPT
Den färgstarka styrkelyftaren Fredrik Smulter är den första idrottaren som tilldelats den finlandssvenska bragdmedaljen två gånger. De två andra finalisterna var den moderna femkamparen Eevi Bengs och boxaren Eva Wahlström.
– Den här medaljen skiljer sig från den första. Då var jag på väg upp och nu har jag slutat. Jag har mognat, fått livserfarenhet och är en annan person. Det här känns bra, som om cirkeln sluts.
Då Smulter inledde karriären vid millennieskiftet brottades styrkelyft med utbredda dopningsproblem. Sedan dess har sporten blivit mer legitim, mycket tack vare Smulter.
Till karriärens höjdpunkter hör fyra VM-guld och två EM-guld. Smulter har svårt att svara på hur många FM-medaljer han har. Det är ändå klart att de är cirka 30 och att de flesta är guld.
Smulter har inga problem att peka ut karriärens högsta topp: världsrekordlyftet på 400 kilo 2014, som också betydde VM-guld.
– Både upplevelsen och prestationen sticker ut. Det lyfte mig upp på en sorts piedestal.
Den spräckta magiska 400-kilosgränsen gjorde att Smulter fick mer synlighet i Finland. Smulter säger att han ofta blev stannad på gatan oavsett vilken stad han befann sig i.
Hur nöjd är du över det du åstadkommit?– Ibland kollar jag på Youtubeklipp eller Facebookminnen från min karriär och det gör mig rörd. Jag är glad och stolt då jag kollar tillbaka. Som tur är finns allt dokumenterat elektroniskt, säger Smulter.
Finns det någonting du ångrar?– Jag ångrar ingenting. Det enda som gör mig fundersam är hälsoaspekter, elitidrott är aldrig hälsosamt.
Samtidigt som Smulter lade av med toppsatsningen började resan mot ett lättare liv. Efter att Smulter bland annat slutat dricka två liter mjölk per dag började vikten rasa av ”Tjuren från Malax”.
I dag väger Smulter 25 kilo mindre än då han tävlade. Viktminskningen syns också i resultaten på gymmet. Smulter motionstränar fortfarande, men får inte upp lika tunga vikter som under glansdagarna.
I ett inlägg på Instagram i december kallade sig Smulter, som tränar Malax IF i ishockeyns division 2, sig själv ”en fet, svag och dålig hockeytränare”
– Om det är någonting som jag saknar är det att gå in på gymmet och veta att ingen annan i världen lyfter med samma utgångsläge. Jag har accepterat att jag blir svagare och det kan hända att funderingarna kommer då ishockeysäsongen tar slut i mars. Just nu har jag inga problem eftersom jag har andra intressen.
Har det alltid varit självklart för dig att vara så frispråkig?
– Ja, jag har alltid varit en finne i röven på folk offentligt och privat. Jag försöker tänka efter ibland, men det är inte alltid så lätt. Jag säger det jag tycker.
Karriären som hockeytränare går inte så dåligt som Smulter vill påskina. Malax IF steg till division 2 i fjol och toppar i skrivande stund serien.
Smulter var inte närvarande på den finlandssvenska idrottsgalan på grund av sitt stora hockeyintresse.
– Vi har seriefinal i division 2-hockeyn mot Lapuan Virkiä. Man får aldrig lämna killarna ensamma. Jag försvarar finlandssvenskheten i Lappo. Att missa galan är lite pinsamt, men jag värdesätter nog medaljen väldigt högt.
Om Smulter får som han vill kommer Malax IF spela i Finlandsserien en vacker dag. Smulter säger också att tränaruppdrag på högre nivå är lockande.
– Det är en utopi och en dröm i dagens läge. Men det var också en dröm att bli världsmästare i styrkelyft. Vi får se vad som händer.
Övriga premierade på Idrottsgalan
Den finlandssvenska idrottsgalan samlade runt 250 idrottsvänner till hotell Clarion i Helsingfors på lördagskvällen. Under galan premierades idrottare, tränare och föreningar för sina prestationer under året som gått. Idrottsgalan arrangeras av Finlands Svenska Idrott (FSI).
Edvin Wide-priset
Eljas Aalto som tävlar för IF Sibbo-vargarna har en lovande karriär framför sig. 2017 sprang han hem ett FM-silver på 200 meter under Kalevaspelen. Han är även statistikfyra på 400 meter herrar i Finland.
Förlags Ab Lindan Kustannus Oy, förläggare till tidningen Sportpressen och Kimitoöns Annonsblad, ville hedra sin tidigare delägare genom att 2008 initiera ”Sportpressens Edvin Wide-pris”. Vandringspris tilldelas årligen en lovande ung friidrottare, helst en löpare.
Årets Skola
I Övermark skola i Närpes har man på ett kreativt och lekfullt sätt lyft in olika aktiviteter i den dagliga undervisningen. I skolan ordnas även rörliga aktiviteter på rasterna och för dem som deltar i eftermiddagsverksamheten. Lärarna bildar ett starkt team där man med gemensamma krafter fått till en förändring i skolvardagen, med eleverna, ökad fysisk aktivitet och välmående i fokus, lyder juryns motivering.
Programmet Skolan i rörelse är ett nationellt projekt för kompetens och utbildning som ingår i Finlands regeringsprogram. Målet är att skapa en aktivare och trivsammare skoldag, en timme fysisk aktivitet per dag för varje elev som också främjar inlärningen. Vinnaren av Årets skola i rörelse får en värdecheck på 500 euro.
Årets tränare
Matti Mäki är tidigare tävlingssimmare och deltog bland annat i OS 2004. Hans adepter har representerat Finland i VM-, EM- och Ungdomarnas EM-tävlingar under året som gått. Matti är chefstränare för Helsingfors simsällskap (HSS) som vann Kaleva-pokalen i långbane-FM sommaren 2017. HSS fick också överlägset högst föreningspoäng under kortbane-FM 2017.
Ungdomsprisets huvudpris
Saga Andersson kom på fjärde plats i stavhopp vid Junior-EM för 19 åringar i somras. Saga låg som statistiktrea över de damer som hoppat högst genom tiderna i Finland med 4,42 meter. 17-åriga Andersson är rankad som två bland 17-åringar världen runt. Ingen finlandssvensk damidrottare har någonsin hoppat högre än Saga.
Ungdomspris
Christian Friman, Esbo Skytteförening, tog individuellt VM guld i 60 skott ligg i VM för juniorer 2017. Han tog även VM lagbrons i 3×40 skott i samma tävling samt ett EM lagbrons i Europamästerskapen på miniatyrgevär. Christian är också innehavare av flera finländska rekord i ovanstående grenar. Christian har även placerat sig fint i olika Europa Cup tävlingar samt internationella tävlingar i Europa.
Vilma Oura, Helsingfors Simsällskap, gjorde utmärkta simprestationer i Ungdoms-EM sommaren 2017 där hon som sextonåring bland annat slog ett 19 år gammalt finländsk rekord på 200 meter. Under FM tog hon FM-silver på 100 meter samt FM guld i stafetten 4*100 m. På kortbane-EM i december 2017 uppdaterade Vilma sitt finländska rekord för ungdomar på 200 meter ryggsim som hon tidigare satte på Ungdoms-EM.
Tre Smeders idrottsstipendium
Eevi Bengs representerar Helsingin Nykyaikaiset 5-ottelijat och tävlar i modern femkamp. Bengs har sex stycken FM-guld och fem nordiska mästerskapsguld i sitt baggage. Hon tävlar också i löpskytte, som också ingår i den moderna femkampen. 2017 tog hon hem ett VM-guld samt ett VM-silver i parsprint tillsammans med Tiitus Ämmälä.
Max Granlund representerar Helsingforsklubben Dicken och har varit en komet i finländsk handboll under året som gått. Han har även spelat i det finska landslaget och gjorde gott om mål under vinterns landskamper och förutspås bli en lysande handbollsspelare.
Stiftelsen Tre Smeder delar ut för andra året i rad ut två stycken idrottsstipendier på 2 000 euro till en kvinnlig och en manlig idrottare med Helsingforsanknytning.
SPT/ Sebastian Backman – Jenny Blomqvist
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.